Kauno muziejuje – lipdymo iš molio pamokos

Šeštadieniais Kauno miesto muziejuje rengiami linksmadieniai. Jų metu lankytojai ne tik sužino įdomių faktų apie miesto istorija, bet ir iš molio gali patys nusilipdyti miesto herbą. Šio šventinio savaitgalio proga edukacinės ekskursijos dalyviai kūrė ir molinius margučius.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Mar 30, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:13 AM

Edukacinės ekskursijos sumanytoja ir vadovė Vaida Rakaitytė pasakojo, kad jos projektą „Miesto herbas“ ypač mėgsta šeimos ir jaunimas.

Ekskursijos metu jos dalyviai sužino, kad miesto herbas – tauras su auksiniu kryžiumi tarp ragų atsirado XVI amžiuje.

Legenda byloja, kad dabartinėje Kauno Nemuno ir Neries santakoje plytėjo miškai. Ten medžiotojai užspeitė ir nudobė taurą. Nužudę gyvūną, medžiotojai virš jo pamatė kryžių. Išsigandę, taurą jie paaukojo dievams. Nuo to laiko Kauno herbu ir tapo taurusis gyvūnas su kryžiumi tarp ragų.

Vėliau, keičiantis politinei situacijai, herbas vis transformavosi, tačiau dabar miestas vėl turi herbą, kuriame vaizduojamas taurumo simboliu laikomas gyvūnas.

Baigus ekskursiją po muziejų, jos dalyviai buvo pakviesti lipdyti iš molio.

Edukacinėje programoje dalyvavusi kaunietė studentė Agnė Oželytė sakė, kad galimybė netradiciškai praleisti šeštadienį muziejuje pasirodė patraukli.

„Į muziejų pakviečiau savo pusseserę Viktoriją. Ji į Kauną atvyko iš Šilutės rajono, Švėkšnos miestelio ir netradiciniame muziejaus renginyje lankėsi pirmą kartą“, - pasakojo kaunietė.

Į ekskursiją A. Oželytė atsivedė ir penkiametį sūnėną Bartą.

Berniukas pasakojo, kad išgirdęs, jog muziejuje galės lipdyti, pirmą kartą sužinojo, kas yra molis.

Vyriškai minkęs molį, ant jo piešęs taurą ir parašęs savo vardą, Bartas pareiškė, kad po apsilankymo muziejuje ir lipdybos pamokos norės tapti menininku.

Edukacinės ekskursijos dalyviai, artėjant šventėms iš molio lipdė ir kiaušinius bei juos raižė įvairiais ornamentais. Ekskursijos vadovė aiškino, ką reiškia įvairūs tradiciniai lietuviški simboliai, kuriais dekoruojami margučiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.