Su vaistų receptu ligoniui įteiks ir bilietą į koncertą

Vilniaus Centro bei Šeškinės poliklinikose medikai nuo šiol savo pacientams, sergantiems onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei depresija, kartu su receptu vaistams įteiks ir kvietimus į įvairius Vilniuje vykstančius kultūrinius renginius. „Noriu pasveikinti gražią iniciatyvą, pasidžiaugti pirmą kartą prasmingu medikų ir kultūros įstaigų bendradarbiavimu. Tikiu, kad šis ilgalaikis projektas nustebins ir pradžiugins ne vieną ligonį – juk gera nuotaika, puikios emocijos yra labai svarbios kovojant su ligomis“, – sveikino sostinėje pradedamą projektą „Kultūros receptas“ projektą Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:18 PM

Projekte sutiko dalyvauti 10 kultūros įstaigų, kurios kas mėnesį į savo renginius siūlys kvietimų ar bilietų, suteiks galimybę nemokamai paklausyti koncerto, nueiti į spektaklį ar pamatyti parodą. Planuojama, kad visus metus vyksiančio projekto metu receptus į Kultūros renginius gaus apie 10 tūkst. pacientų.

 „Iki šiol Vilniuje vyko daug puikių akcijų, yra daug gražių istorijų, kaip kultūra padeda gydyti žmonių sielas. Tačiau tokios didelės amplitudės ir didelės apimties akcija, kurią inicijuoja ir įgyvendina valstybinė institucija, vyksta pirmą kartą. Šį projektą galima palyginti su kasmet Vilniuje vykstančia akcija „Susitikime prie kavos puodelio“ – kai senjorai išėjo į gatves ir suprato, kad ir jie yra mūsų miesto gyvenimo dalis, kad jais rūpinamasi, jiems skiriamas dėmesys“, – sakė daugelio Vilniuje vykstančių sveikatos programų iniciatorė, „Kultūros recepto“ globėja, mero žmona Agnė Zuokienė.

 Pasak A. Zuokienės, ligoniai galvoja, kad šventės vyksta kažkur, už jų gyvenimo ribų, ir ne jiems, ir atskirai nuo jų. Todėl ši iniciatyva labai reikalinga: „Daug teko bendrauti su ligoniais. Gera nuotaika, pozityvios mintys padeda nugalėti baimes, vienišumo ir atskirtumo jausmą.“

Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Audronė Račkauskienė teigia, kad kultūra iš tikrųjų gali gydyti ir tai nėra mitas.

„Kad menas daro įtaką žmogaus sveikatai, jau žinoma nuo antikos laikų, įrodyta moksliniais tyrimais. Projekto tikslas yra pagerinti sergančiųjų psichinę, fizinę, emocinę sveikatą ir pagerinti jų gyvenimo kokybę. Kartais „kultūros vaistai“ tampa geresniais pagalbininkais nei tikrieji vaistai“, - sakė medikė.

Tikimasi, kad įgyvendinant programą pagerės sergančiųjų lėtinėmis ligomis psichinė, fizinė, emocinė sveikata bei jų gyvenimo kokybė, pacientai mažiau jaus nerimą ir depresiją, lengviau atlaikys chemoterapinio gydymo šalutinius poveikius, sumažės skausmo intensyvumas, mažesnėmis dozėmis bus naudojami vaistai, lengviau bus kontroliuojamas kraujospūdis.

Anot idėjos iniciatorės Mokytojų namų direktorės Zitos Žepnickienės, ateityje numatoma didinti kultūros bei medicinos įstaigų partnerių, dalyvausiančių projekte, skaičių.

 Projekte dalyvauja Nacionalinė filharmonija, Keistuolių teatras, Mažasis teatras, choras „Jauna muzika“, Šv. Kristoforo orkestras, Šv. Kotrynos bažnyčia, Menų spaustuvė, Jono Meko centras, OKT (Oskaro Koršunovo teatras), Kongresų rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.