Energetikos ir technikos muziejuje skambėjo moderni „NI&Co“ muzika

Penktadienį Energetikos ir technikos muziejuje vyko styginių ansamblio „NI&Co“, vadovaujamo kompozitoriaus Gedimino Gelgoto (26 m.), koncertas. Vilniečius ir miesto svečius pavergė ypač išraiškingas, inovatoriškas minimalistinės muzikos atlikimas.

Vilniuje vyko ansamblio „NI&amp;Co“ koncertas.<br>J. Stacevičius
Vilniuje vyko ansamblio „NI&amp;Co“ koncertas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Apr 12, 2013, 11:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:17 AM

Per koncertą buvo pristatyta kompozicija, kurioje skirtingus savo kūrinius G. Gelgotas sujungė į surežisuotą vientisą meninę struktūrą.

Neilga akordinė įžanga sukūrė tamsių ir šviesių muzikinių temų dialogą, kuris buvo vystomas visos kompozicijos metu. Pirmasis po įžangos skambantis kūrinys – „X 21, Free“ – tarsi lėtai svyruojanti ir besivystanti kosminių garsų masė, suformuota iš statiškų muzikinių frazių.

Štai antrasis kūrinys – „Everyday More“ – energingesnis, nuolat besivystantis ir kintantis. Jis baigėsi didinga kulminacija, po kurios kontrastingai suskambėjo vieno žmogaus istorija – „Intro“. Jį pakeitė ramus ir šviesus kūrinys „Aidai tūkstančiui metų.

Kompozicija užbaigta „What's Unrobotizable“ muzikine medžiaga ir jau girdėtų kūrinių nuotrupomis.

Derėtų pastebėti, kad „NI&Co“ pasirodymo tiesiog negalima vadinti koncertu. Tai – mažytis muzikinis spektaklis su užuomazga, vystymųsi ir kulminacija. Atlikėjai ne tik groja, jie juda, kalba, bendrauja vienas su kitu žvilgsniais, gestais ir kitomis kūno kalbos raiškos priemonėmis.

Dėl sceninio koncerto paruošimo į jį gali eiti ir kurčias, mat G. Gelgoto dirigavimas panašus į magišką šokį. Jis diriguoja ne rankomis, o visu kūnu. Tarsi šamanas jis priverčia atlikėjus ne tik groti, bet ir šokti kartu su juo. Štai „Intro“ dalyje muzikantai negriežė instrumentais. Auris Galvelis kontrabosą, Justas Kulikauskas ir Davidas Dumčius violončeles panaudojo kaip mušamuosius instrumentus, o G. Gelgotas kartu su smuikininkėmis Augusta Jasiulionyte, Dalia Simashka ir Julija Ivanova surengė teatrališką pasirodymą.

Koncerto pabaigoje auditorija galima sakyti „išprievartavo“ „NI&Co“. Po kelias minutes trukusių audringų plojimų jie pakartojo vieną iš vakare nuskambėjusių dalių. Tiesa, po kūrinio dalies pakartojimo ovacijos nė kiek nenutilo – iš užkulisių grįžę muzikantai pakartojo dar vieną kompozicijos dalį.

2013 m. jau spėję pasirodyti Londono ir Berlyno koncertų salėse, NI&Co artistai dabar ruošiasi pasirodymams Vokietijos, Švedijos ir Lenkijos festivaliuose, debiutiniams koncertams Jungtinėse Valstijose – Niujorke ir Los Andžele.

Styginių ansamblį „NI&Co“ 2006 m. įkūrė kompozitorius ir dirigentas G. Gelgotas. Kolektyvo branduolį sudaro daugelio tarptautinių konkursų laureatai, jaunieji Lietuvos stygininkai, studijavę ar tebetęsiantys savo studijas Vienos, Hamburgo, Graco ir kitose aukštosiose muzikos mokyklose.

„NI&Co“ nuolatos koncertuoja Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse.

Penktadienį Vilniuje skambėjęs koncertas - koncertų ciklo „Muzikos energija“ antroji dalis. Kiek anksčiau Energetikos ir Technikos muziejuje pasirodė Liudo Mockūno ir Marco Ducreto duetas, o kitą penktadienį skambės „BMS“ trio narių muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.