LNOBT perspėja: Vilniuje siaučia Wagnerio virusas

Wagnerio virusas – kas tai? Ar jis pavojingas? Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) juo užsikrėtė ne tik operos, bet ir visa baleto trupė. Ką jau kalbėti apie chorą bei ypač sunkią Wagnerio viruso formą pasigavusį orkestrą! Dirigentai infekuoti visi, pradedant LNOBT muzikos vadovu Robertu Šerveniku. Ir net baleto meno vadovui Krzysztofui Pastorui diagnozuotas lėtinis Wagnerio sindromas, lėmęs baleto „Tristanas ir Izolda“ atsiradimą.

Scena iš operos "Valkirija".<br>M. Aleksa
Scena iš operos "Valkirija".<br>M. Aleksa
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:08 AM

Būtent šis baletas balandžio 19 d. pradės Richardo Wagnerio (1813–1883) savaitę LNOBT. Per šventinę savaitę bus parodyti keturi spektakliai, o prieš kiekvieną jų teatro Raudonojoje fojė įvyks keturi „vagneromanijos“ susitikimai, kurių svečiai – dirigentas Modestas Pitrėnas, solistės Sigutė Stonytė ir Inesa Linaburgytė, R. Wagnerio muzikos žinovas iš Rygos Mikusas Čeže.

Wagnerio virusas plačiai žinomas pasaulyje. „Google“ naršyklė nurodo net 137 regionines Wagnerio draugijas, kurioms priklauso 23000 narių. Draugijos veikia Europoje, Amerikoje, Australijoje, net Pietų Afrikoje! Vilnietiškąją šventinę savaitę jau pasveikino Niujorko, Australijos, Vokietijos R. Wagnerio draugijos. Ypač šilto palaikymo LNOBT sulaukė iš Didžiosios Britanijos R. Wagnerio draugijos prezidentės, garsios operos solistės ir legendinės R. Wagnerio muzikos atlikėjos Gwyneth Jones.

Ar ne laikas steigti R. Wagnerio draugiją Lietuvoje? Dirva rengiama.

Pirmasis „vagneromanijos“ susitikimas vyks balandžio 19 d. valandą iki baleto „Tristanas ir Izolda“, susitikimo pradžia – 17 val. 30 min. Tema – „Amžinasis mitas“. Per susitikimą bus gvildenama, kaip R. Wagneris savo muzikoje įkūnijo viduramžišką Tristano ir Izoldos meilės mitą. Seanso svečias – spektaklį diriguosiantis patyręs R. Wagnerio muzikos interpretuotojas M. Pitrėnas. Susitikimą ves ir temą komentuos muzikologė Beata Baublinskienė.

Balandžio 20 d. valandą iki operos „Valkirija“ antrajame „vagneromanijos“ susitikime „Valkirijos atskrenda“ viešės operos solistė I. Linaburgytė bei buvęs solistas, o dabar režisieriaus asistentas Sigitas Dirsė. Kalbinami „seanso“ vedėjos Eglės Ulienės muzikai pasidalys savo vagneriška patirtimi. Pradžia 17 val.

Trečiąjį "vagneromanijos"  seansą surengs svečias iš Rygos muzikologas M. Čeže. Balandžio 24 d. LNOBT rodys „Skrajojantį olandą“. Beje, mintis apie šią operą R. Wagneriui kilo, kai jis bėgo jūra iš Rygos, mat garbųjį maestro buvo prispaudę kreditoriai. M. Čeže parengė įdomią temą „Architektūra ir R. Wagnerio operos“, kurioje apžvelgs, kokie architektūros statiniai vaizduojami įvairiuose R. Wagnerio operų pastatymuose. Susitikimo pradžia 17.30 val.

Naujausiame LNOBT operos pastatyme „Lohengrinas“ taip pat matome stilizuotas Vilniaus katedros kolonas. Vis dėlto šį ketvirtą ir paskutinį R. Wagnerio savaitės spektaklį, rodomą balandžio 26-ąją, palydės Laūros Karnavičiūtės parengta tema „Kavalierius su gulbe: „Lohengrino“ paslaptys, iššūkiai ir nuostabos“. Jo viešnia – solistė S. Stonytė. Ji pasidalys savo mintimis apie vokalinio ir aktorinio R. Wagnerio muzikos atlikimo subtilybes.

Į „vagneromanijos“ susitikimus kviečiami visi, neabejingi šio Europos muzikos genijaus kūrybai, bei tie, kurie tiesiog norėtų daugiau apie ją sužinoti ir taip pasirengti to vakaro spektakliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.