Kūrybos 50-metį minintis P. Gaidys: „Viskuo kaltas teatras“

Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius Povilas Gaidys šiemet švenčia kūrybinės veiklos penkiasdešimtmetį. Ta proga režisierius ryžosi tikram iššūkiui – pastatyti spektaklį, kuriame pagrindinį vaidmenį skyrė sau pačiam. Premjera pagal amerikiečių dramaturgų Peterio ir Walterio Marksų pjesę „Viskuo kaltas teatras“ režisierius ir aktorius P. Gaidys leidžiasi į atvirą dialogą su publika, kviesdamas pažvelgti į teatro užkulisius. Savo sukurto personažo lūpomis jis tarsi atsako į dažnai jam užduodamą klausimą, kaip pavyko pusę amžiaus likti ištikimam vienam teatrui.

Spektaklio „Viskuo kaltas teatras“ režisierius P. Gaidys (antras iš kairės) ryžosi pats atlikti ir pagrindinį - režisieriaus vaidmenį.<br>A. Kubaitis
Spektaklio „Viskuo kaltas teatras“ režisierius P. Gaidys (antras iš kairės) ryžosi pats atlikti ir pagrindinį - režisieriaus vaidmenį.<br>A. Kubaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 6:23 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:47 AM

Entonis Dž. Lefkuras, režisierius ir dramaturgas, repetuoja savo naują pjesę - klasikinį detektyvą. Jau kurį laiką režisieriui sekasi ne per geriausiai - todėl perfekcionistui Entoniui taip desperatiškai reikia publikos bei kritikų palankumo, kad jis pasiryžęs viskam. Jo požiūriu, net žmogžudystė nėra per didelė kaina, jei tik ji padėtų atsirasti recenzijai sekmadieniniame „New York Times“ numeryje.

Žvilgsnis kitapus scenos

Šis „spektaklis spektaklyje“ yra ir ironiška detektyvo parodija, ir komiškas saloninis trileris vienu metu. Po šiuo dvigubu dugnu žiūrovai aptiks verčiančią rimtai susimąstyti istoriją apie teatrą ir gyvenimą, kūrėjus ir visuomenę, aukas ir žudikus, apie skaudžias tikrovės ir iliuzijų sankirtas. Kuri istorija svarbesnė - rimtoji, atverianti teatru gyvenančių kūrėjų skaudulius, ar žaismingoji, diktuojama „lengvo“ pjesės žanro?

Pasirinkti paliekama patiems žiūrovams. Spektaklio autorius viliasi, jog jiems ne mažiau įdomi bus ir gilesnioji pjesės pusė - ta, kurioje pasakojama apie fasadinį teatro šventiškumą ir sunkų kasdienį darbą, apie žmones, visam gyvenimui pavertusius teatro iliuzijas savo asmenine tikrove, pačia svarbiausia, o neretai ir daug realesne už pačią realybę.

Naujausia Klaipėdos dramos teatro premjera - balandžio 27 d. 18 val. Klaipėdos Žvejų rūmuose. Kartu su P. Gaidžiu scenoje pasirodys aktoriai Eglė Jackaitė, Simona Šakinytė, Vidas Jakimauskas, Donatas Švirėnas, Kazimieras Žvinklys.

Spektakliai žavėjo ir vertė susimąstyti

P. Gaidys Klaipėdos dramos teatro režisieriumi dirba nuo 1963-ųjų. Jis suvienijo tuo metu teatre buvusias dvi trupes, ėmė formuoti brandų repertuarą, o per jį ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną.

Teatrologų teigimu, Klaipėdos žiūrovą teatralumo ir visuomeninio solidarumo pamokomis išaugino pats teatras, ypač garsieji P. Gaidžio pastatymai, atvėrę anuometinės tikrovės esmę. Tokie pastatymai kaip Just. Marcinkevičiaus „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“, „Krintančios žvaigždės“, I.Kočergos „Laiko meistrai“, V.Majakovskio „Pirtis“, B. Sruogos „Milžino paunksmė“, J. Glinskio „Po Svarstyklių ženklu“, A. Kopkovo „Dramblys“, M. Gorkio „Dugne“, V. Merežkos „Proletarinis laimės malūnas“, K. Sajos „Poliglotas. Abstinentas“, „Žemaičių piemuo“ ir daugelis kitų anuomet turėjo ne tik estetinį poveikį, bet ir didžiulį politinį rezonansą.

Kūrė įsimintinus vaidmenis

Povilas Gaidys nepamiršo ir kito savo pašaukimo - aktorystės. Vaidino teatre ir kino filmuose - „Birželis, vasaros pradžia“, „Skrydis per Atlantą“, Moteris ir keturi jos vyrai“, „Elzė iš Gilijos“ ir kt.

P. Gaidys kuria spektaklius ir šiandien - teatro repertuare - E.E. Schmitto „Paleistuvis“, „Oskaras ir ponia Rožė“, „Jausmų tektonika“, J. Kesselringo „Aršenikas ir seni nėriniai“.

Per penkiasdešimt kūrybos metų Povilas Gaidys sukūrė virš 80 spektaklių, subrandino aukšto meninio lygio trupę, kurioje yra ir paties režisieriaus paruoštos trys aktorių laidos.

Už nuopelnus lietuvių teatro menui Povilui Gaidžiui suteiktas Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, Lietuvos valstybinė premija, Lietuvos liaudies artisto garbės vardas, apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. 2005-aisiais jam suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro vardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.