E. Nekrošiaus režisuotoje operoje Varšuvoje - pabėgėlių tema

Lenkijos nacionaliniame didžiajame operos teatre Varšuvoje įvyko lietuvių režisieriaus Eimunto Nekrošiaus režisuotos operos „Qudsja Zaher“ premjera. Muziką sukūrė vienas garsiausių šiuolaikinės lenkų muzikos autorių kompozitorius Pawelas Szymanskis, libretą – įvairiais Lenkijos bei tarptautiniais apdovanojimais ne kartą apdovanotas dokumentinių filmų režisierius ir radijo reportažų autorius Maciejus Drygas, scenografiją - Nadežda Gultiajeva, kostiumus – Marius Nekrošius. Tarp spektaklio kūrėjų lietuvių taip pat yra šviesų režisierius Audrius Jankauskas ir reklaminio filmuko autorė, Lenkijoje gyvenanti ir kurianti režisierė Vita Želakevičiūtė-Drygas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-24 14:57, atnaujinta 2018-03-07 19:23

Ši „eschatologinė opera“ (eschatologija - religinė doktrina apie galutinį žmogaus likimą arba absoliučią pasaulio pabaigą) , kaip ją pavadino  autoriai, pasakoja afganistanietės Qudsjos, paaukojusios gyvybę už pabėgėlius ir savo likimą sutikusios povandeniniame pasaulyje, istoriją.

Opera susilaukė nemažo publikos dėmesio. Ne tik todėl, kad tai pirmoji šiuolaikinė opera, pastatyta Nacionaliniame operos teatre Varšuvoje po daugelio metų, bet ir todėl, kad ją režisavo žymus lietuvių režisierius E. Nekrošius. Atsakydamas į klausimą, kodėl ėmėsi šios operos, režisierius sakė: „Sutikau su pasiūlymu statyti šią operą Varšuvoje dėl daugelio priežasčių. Pirmiausiai todėl, kad nuo mažiausių dienų domiuosi lenkų kultūra. Antra, todėl, kad pabėgėlių tema yra amžina. Ir neturime garantijos, kad vieną dieną mes taip pat netapsime pabėgėliais.“

Pagrindinio vaidmens atlikėja, viena žymiausių lenkų operos solisčių Olga Pasiecznik, komentuodama darbą su E. Nekrošiumi, pabrėžė, kad darbas su lietuvių režisieriumi jai buvo maloni staigmena. E. Nekrošių ji pavadino „absoliučiu, į nieką nepanašiu reiškiniu. Pasakyti, kad jis režisuoja, tai pasakyti kur kas mažiau nei reikėtų. E. Nekrošius neaiškina, nerodo, kaip reikia vaidinti. Jis tiesiog sėdi prie režisieriaus staliuko ir atsakinėja į klausimus palikdamas daugtaškį, kuris nepaprastai įaudrina aktoriaus vaizduotę. E. Nekrošius tiesiog provokuoja aktorių kūrybai ir taip elgdamasis yra labai kantrus, netgi užsispyręs. Atrodo, kad E. Nekrošius kuria labai jautrų, paprastų ženklų ir simbolių, paprastų daiktų ir judesių kupiną teatrą, kuris sykiu yra labai aiškus ir konkretus. Per 20 darbo su įvairiais pasaulio režisieriais metų nebuvau sutikusi nė vieno režisieriaus, iš kurio sklistų tokia teatrinė jėga ir kuris traktuotų aktorių ir solistą ne kaip instrumentą, o kaip partnerį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.