„Kaunas Jazz“ publikos numylėtinis G. Porteris scenoje šėlo iki paryčių

Kaune nuo ketvirtadienio vykstantis festivalis „Kaunas Jazz“ ir vėl įrodė, kad jo atmosferai neatsispiria net ryškiausios džiazo pasaulio žvaigždės. Penktadienį koncertą čia surengęs JAV dainininkas Gregory Porteris tuo neapsiribojo – naktį stojo prie mikrofono klube „Combo“ ir improvizavo su Lietuvos ir Izraelio muzikantais.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 27, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:22 PM

Penktadienį sausakimšoje Vytauto Didžiojo universiteto salėje į sceną žengė du kolektyvai – Izraelio būgnininko Roy Olielio grupė ir vienas brangiausių šių metų festivalio „pirkinių“, šįmet „Grammy“ nominuotas vokalistas G. Porteris.

Izraeliečiai su publika dalinosi puikiai aranžuota, apmąstymus provokuojančia muzika – R. Olielis vadinamas vienu talentingiausių šios šalies jaunosios kartos muzikantų.

Žiūrovai negailėjo dėmesio kūriniams, kuriuos įkvėpė ir kasdienės situacijos, ir žydų religiniai motyvai.

Lauko scenoje po atviru dangumi žiūrovus intrigavo šveicarų muzikanto Jano Gallegos Bronnimano projektas „A. Spell“. „Kaunas Jazz“ su pagrindine savo grupe „Brink Man Ship“ praeityje jau koncertavęs klarnetininkas šįkart į sceną žengė kaip neseniai susibūrusio trio, kuriame susipynė džiazo, elektronikos, rytietiški ritmai, narys.

Nors publiką „skalbė“ lietaus šuorai, žiūrovai nesiskirstė – jų dėmesio pakako ir dainininkės Baibos Skurstenės projektui „Club Session Live“, kuris iki vidurnakčio linksmino užsienio atlikėjų hitais.

Neabejotina vakaro žvaigžde vis dėlto tapo G. Porteris. Vos prieš keletą metų išgarsėjusio, bet jau du sykius „Grammy“ nominuoto 41-erių vokalisto balsui žiūrovai VDU salėje plojo stovėdami.

Aukšta bendravimo su žiūrovais kultūra, šiltas ir gilus balsas, įspūdingos improvizacijos, puiki grupė, kurioje ryškiai žibėjo pianistas Chipas Crawfordas – dainininkas turi tiek kozirių, kad jo pareikštai vilčiai ateityje dar sugrįžti į Lietuvą, atrodo, tikrai lemta išsipildyti. Iškart po pasirodymo festivalio organizatoriai „užmetė tinklus“ dėl dar vieno būsimo G. Porterio pasirodymo „Kaunas Jazz“ scenoje.

Dainininkas, atrodo, tapo ir vienu realiausių pretendentų į festivalio simpatijų prizą, kuris klube „Combo“ bus įteiktas sekmadienio vakarą.

Pirmoji pažintis su Lietuvos publika Gregory taip patiko, kad po koncerto jis su muzikantais atskubėjo į naktinį „jam session“ vakarėlį klube „Combo“, kur fanko ritmais publiką kaitino prancūzų grupė „Malted Milk“.

Gregory sulaukė didžiulio publikos dėmesio – kone valandą pozavo nuotraukoms, dalijo autografus, bendravo su žiūrovais. Tuo jo vizitas nesibaigė.

Apie ketvirtą ryto, kai publika pradėjo skirstytis, dainininkas pakilo į sceną ir su žydų bei lietuvių muzikantais atliko keletą kūrinių. Prie improvizacijų prisijungė ir repuojantis „Saulės kliošo“ būgnininkas Laurynas Šarkinas – pabaigoje atlikėjai šiltai apsikabino.

Iš klubo G. Porteris išėjo tik šeštą valandą ryto ir būtinai į jį žadėjo sugrįžti šeštadienį.

„Kad tokio rango atlikėjas eitų į sceną improvizuoti be jokio honoraro, savo malonumui – tai nėra labai įprasta. Bet „Kaunas Jazz“ apsilankę muzikantai pamiršta visus barjerus – pas mus vakarėliuose į sceną kilo ir Davidas Sanbornas, Arturo Sandovalis, kiti legendiniai atlikėjai“, - šypsodamasis priminė festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Dėl gastrolėse atsiradusių laisvadienių G. Porteris iš Lietuvos išvyks tik pirmadienį. Šeštadienio vakarą VDU salėje koncertuoja ne tik Vladimiro Čekasino ir Petro Geniušo duetas, bet ir JAV bosininkas Kyle'as Eastwoodas su savo grupe.

Legendinio aktoriaus Clinto Eastwoodo sūnus – geras G. Porterio bičiulis, tad tikimasi staigmenos – kad vokalistas prisijungs prie Kyle'o grupės vienam ar dviems kūriniams.

Šeštadienio džiazo šėlsmą pirmieji scenoje po atviru dangumi užkūrė „Baltic Salsa Orchestra“ nariai. Pietų Amerikos ritmais paremtą grojantys lietuviai su argentiniečiu Federico Manzanaresu priešakyje net ir vėsią popietę sugebėjo išjudinti publiką – prie scenos šokio svaigulyje sukosi keliolika porų.

Šeštadienio vakarą vainikuos Olandijos dainininkės Ntjam Rosie pasirodymas klube „Combo“. Sekmadienį bus surengti koncertai Kauno sinagogoje, Vytauto Didžiojo bažnyčioje, o vakare „Žalgirio“ arenoje dainuos garsi JAV vokalo grupė „Naturally 7”.

Pirmadienį festivalis vienai dienai persikraustys į Vilnių – Kongresų rūmuose muzikuos puikiai žinoma japonų pianistė Hiromi su dviem scenos garsenybėmis: bosininku Anthony Jacksonu ir būgnininku Simonu Phillipsu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.