Grįžo Vilniaus dvarų įkainotojo akvarelės

Pirmuosius dvarų vaizdus Mieczyslawas Jalowieckis nutapė 1906aisiais, kai dirbo Vilniaus žemės banko dvarų įkainotoju ir keliavo po Vilniaus apylinkių dvarus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas”)

Apr 27, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:22 PM

Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidarytoje grafo M. Jalowieckio (1876–1962) parodoje „Vaikystės metų kraštas” galima pamatyti ne tik Vilniaus bažnyčias ir dvarus, bet ir Vilniaus krašto, Aukštaitijos, Žemaitijos dvarininkų rūmus.

Lietuvos centrinio valstybės archyvo rūpesčiu įspūdinga Lietuvos dvarų atvaizdų kolekcija į Lietuvą neseniai atkeliavo iš JAV Stanfordo universiteto.

Šios akcijos sumanytojas – inžinierius restauratorius, kultūros paveldo ekspertas Petras Kanevičius.

Akvarelės – tik nedidelė dalis M. Jalowieckio palikimo, apie kurį visai dar neseniai beveik niekas nežinojo.

Akvarele ir pieštukais jis įamžino daugiau nei 1100 dvarų, esančių Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos ir Ukrainos teritorijose.

Mat kai 1939 metais M. Jalowieckis pasitraukė į Didžiąją Britaniją ir apsigyveno Londone, jis daug laiko skyrė piešimui ir atsiminimų rašymui.

Lenkijoje išleistos trys jo atsiminimų knygos: „Imperijos pakraštyje”, „Laisvas miestas” ir „Requiem dvarininkams”.

Pasak P. Kanevičiaus, iš Londono į JAV tėvo palikimą pervežė M. Jalowieckio duktė, kuri ir perdavė jį universitetui. Tačiau ten dėžės gulėjo net neišpakuotos, kol jas aptiko JAV viešėjęs P. Kanevičius. Tuomet jo paraginta derybas pradėjo Lietuvos centrinio valstybės archyvo vadovybė.

Kad jos buvo sėkmingos, liudija ne tik paroda, bet ir archyve tyrinėtojų laukiančios šūsnys dokumentų.

Juk M. Jalowieckis fiksavo ne tik dvarų vaizdus, bet ir faktus, kurie buvo susiję su jų istorija. Išliko net keli dvarų aprašymų tomai, kuriuose – ir juose sukauptos vertybės, ir žinios apie savininkus, architektus.

Grafas M. Jalowieckis gimė 1876 metais Utenos rajone esančiame Saldutiškio dvare. Jalowieckiams priklausė ne tik Saldutiškio, bet ir Kuktiškių, Jasonių, Antalinos dvarai.

Vėliau M. Jalowieckis tapo Kamenio dvaro greta Kališo Lenkijoje valdytoju.

1903–1918 metais M. Jalowieckis užėmė įtakingus postus: buvo Žemės ūkio ministerijos patarėjas Sankt Peterburge, Rusijos žemės ūkio reikalų konsulas Vokietijoje, Rusijos ir Anglijos prekybos rūmų tarybos narys, Švenčionių apskrities maršalka.

Tapyti M. Jalowieckis pradėjo dar studijuodamas Rygos politechnikos universitete. Ten jis mokėsi agronomijos, chemijos, inžinerijos, techninio piešimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.