Paryžiuje S. Eidrigevičius gerbėjus nustebino abstrakcijomis

„Mano tradicinis menas – pensininkams, o salė su naujais darbais – jaunimui“, – juokavo parodą Paryžiuje atidaręs dailininkas Stasys Eidrigevičius. Ketvirtadienio vakare į Paryžiaus galeriją „Roi Dore“ susirinkę S. Eidrigevičiaus kūrybos mėgėjai buvo gerokai nustebinti.

S. Eidrigevičiaus paroda Paryžiuje sulaukė ir pagyrimų, ir nuostabos šūksnių.<br>Asmeninis archyvas
S. Eidrigevičiaus paroda Paryžiuje sulaukė ir pagyrimų, ir nuostabos šūksnių.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2013-04-27 02:29, atnaujinta 2018-03-07 16:02

Čia surengtoje personalinėje menininko parodoje „Dvi srovės – vienas šaltinis“ jie išvydo ne tik įprastas pasteles ir piešinius, bet ir rečiau rodomas skulptūras bei niekur dar nematytą abstrakčią tapybą.

„Visiška parodos naujiena – didelio formato reljefinės tapybos darbai. Abstraktu? Taip ir ne. Čia apsilankiusiems pasiūliau emocijų ivairovę. Abstrakcijomis labiausiai susižavėjo tapytojai. O eiliniai lankytojai ne kartą klausė: „ar čia Jūs? Na ir drąsuolis“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo dailininkas.

Parodos atidaryme, kuris tęsėsi net keturias valandas, apsilankė daugybė žmonių. S. Eidrigevičiui nuolat teko dalinti autografus. Tarp svečių buvo Lietuvos kultūros atašė prancūzijoje Rasa Balčikonytė bei Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

Netrūko ir malonių staigmenų. Paryžiuje gyvenantis Sirijos dailininkas Gregoire Joly padovanojo specialiai S. Eidrigevičiui sukurtą grafikos darbą.

„Klausimai mane ypač vargino – juokavau, kad apie meną kalbėsiu rytoj, o šiandien - tik apie orą. Juk Paryžiuje taip žalia, viskas žydi, karšta. Kaimyninėse galerijose taip pat vyko atidarymai. Tai gera tradicija – žmonių srautas bėgo iš vienos galerijos į kitą“, – varginančiu, bet smagiu vakaru džiaugėsi S. Eidrigevičius.

„Dvi srovės – vienas šaltinis“ – jau antroji menininko paroda galerijoje „Roi Dore“. Praėjusių metų lapkritį čia buvo rodomos jo fotografijos. Prancūzijoje yra išleistos kelios S. Eidrigevičiaus iliustruotos knygos, rengiamas jo kūrinių katalogas.

Viešėdamas Paryžiuje šis menininkas niekuomet nepraleidžia progos pamatyti karščiausias jo meninio gyvenimo naujienas.

Šią savaitę jis jau spėjo pamatyti Įspūdingą Rono Muecko hiperrealistinių skulptūrų parodą. Londone gyvenančio australų skulptoriaus kūryba gerai žinoma meno pasaulio žmonėms. Tačiau menininkas labai retai ir nenoriai duoda interviu, todėl S. Eidrigevičius su malonumu pasižiūrėjo parodai skirtą filmą, kuriame užfiksuotas jo skulptūrų kūrimo procesas.

„Orsė muziejuje mačiau parodą „Tamsusis romantizmas“, kurioje – vien vampyrai, baimė, liūdesys, kaukolės, košmarai“. O visai netoli mano parodos, kaimyninėje galerijoje radau į sieną įkirstų kirvių eilę. Ant koto – monetų krūva. Kai kurios monetos krenta žemyn. Tai Paryžius, kuriame nenuobodu, naujienos veja naujieną, todėl svarbiausia – išlikti savimi“, – svarstė menininkas.

S. Eidrigevičiaus paroda „Dvi srovės – vienas šaltinis“ veiks iki birželio 8 dienos. Su Prancūzijos sostine susijęs ir dar vienas jo kūrinys – dienoraštis, pavadintas „33 dienos Paryžiuje ir ne tik“.

Menininkas bando atverti keliauninkams Paryžiaus dureles, parodyti, kiek daug galima pamatyti romantika dvelkiančiame mieste per vieną mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.