Pianistas L. Geniušas: “Menininko gyvenimas negali būti harmoningas”

22 metų pianistas Lukas Geniušas prieš išskirtinę premjerą Genujos teatre Italijoje apšilo Lietuvos koncertų scenose - balandžio 25 ir 26 d. Vilniuje ir Kaune jis virtuoziškai skambino su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (dirigavo Amosas Talmonas iš Izraelio) Ludwigo van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr.3. Šį antradienį Klaipėdos koncertų salėje jis atliks su Klaipėdos kameriniu orkestru (diriguos Johannesas Wildneris iš Austrijos) šio kompozitoriaus Penktąjį koncertą.

L. Geniušas, pristatęs lietuvių publikai ne vieną retą programą, jau kelyje į naują monumentalų ciklą.<br>D. Matvejevas
L. Geniušas, pristatęs lietuvių publikai ne vieną retą programą, jau kelyje į naują monumentalų ciklą.<br>D. Matvejevas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė (“Lietuvos rytas”)

Apr 29, 2013, 9:30 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:03 PM

Jau po mėnesio šio projekto premjera bus pristatyta Genujos “Teatro Carlo Felice” su šio teatro orkestru, diriguojamu italo Pietro Borgonovo. O kitą sezoną visus L. van Beethoveno koncertus per vieną dieną Lukas paskambins Vilniuje.

Traukia dideli ciklai

„Mažai kas ryžtasi groti tokius didelius ciklus, - atskleidė L. Geniušas. – Man pačiam labai įdomu pažvegti į L. van Beethoveno koncertus kaip į vieną ciklą. Be to, tai stimulas dirbti kiekvieną dieną daug ir su malonumu.“

Nedažnai koncertų salėse per vieną vakarą atliekami 24 Fryderyko Chopino etiudai ar trys jo sonatos, 24 Sergejaus Rachmaninovo preliudai ar Paulo Hindemitho ciklas „Ludus tonalis“. Luko dėka buvome šių įvykių liudininkai Lietuvoje.

L. van Beethoveno fortepijoninių koncertų ciklas – naujas profesinis jauno virtuozo išbandymas. Šie koncertai aprėpia daugiau kaip 20 metų kompozitoriaus kūrybos periodą (Antrasis buvo pradėtas kurti gerokai anksčiau už Pirmąjį, dėl to periodas toks ilgas. – Aut.) – nuo jaunatvišku optimizmu trykštančio Pirmojo koncerto iki herojinio patoso kupino Penktojo, parašyto kurstančio kompozitoriaus.

Klasiko kūrybos maratonas

Pats L. van Beethovenas buvo virtuoziškas pianistas, todėl solistams jo sukurtos partijos – itin sudėtingos. Antradienį tuo įsitikins Klaipėdos koncertų salės klausytojai. L. Geniušo iniciatyva visus paskutinio Vienos klasiko fortepijoninius koncertus per vieną vakarą čia atliks penki jauni lietuvių pianistai, suvažiavę į Klaipėdą iš skirtingų šalių.

Pasak Klaipėdos kamerinio orkestro vadovo Mindaugo Bačkaus, tai reta proga patyrinėti L. van Beethoveno braižo raidą, palyginti atlikėjų stilių bei jų požiūrį į klasiko palikimą.

Be to, bus galima įsivaizduoti, ką reikštų tokią kūrybos atkarpą įveikti ne penkiems, o vienam pianistui.

Mintyse – tik muzika

„Dėl L. van Beethoveno ciklo atsisakiau daugelio kitų koncertų, - prisipažino Lukas, išpopuliarėjęs pasaulyje po sėkmės F. Chopino konkurse Varšuvoje (2010 metais šiame konkurse jis laimėjo antrąją vietą ir specialųjį prizą. – Aut.). Be to, pernai Vokietijoje daugybės tarptautinių konkursų laureatui L. Geniušui buvo įteiktas prestižinis „German Piano Award“ apdovanojimas.

„Mano galvoje dabar tiek muzikos, kad kartais pasiklystu savo mintyse“, - juokavo muzikantas. Mat šįkart jis tik per stebuklą laiku atvyko į Vilnių, pražiūrėjęs savo skrydį iš Maskvos.

Netrukus pianisto dar laukia debiutinis rečitalis Giuseppe Verdi salėje Milane, nebaigti diplominiai darbai Maskvos konservatorijoje.

Užtat nerimauti dėl ateities Lukui, atrodo, neteks: prieš jo akis – aspirantūra ir darbas Maskvos konservatorijoje.

„Kitais atžvilgiais mano gyvenimas ne toks jau ir sklandus, - atviravo Lukas. – Manau, menininko gyvenimas negali būti harmoningas, kitaip jis nesukurtų gero meno. Šiandien mes žavimės L. van Beethoveno koncertais ir dėl to, kad jo gyvenimas buvo tragiškas. Kai tik pasiekiama visapusiška gerovė, – galas menui.“

Penki pianistai – penki koncertai

Balandžio 30 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje – išskirtinis 38-ojo festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ vakaras. Jame bus atlikti visi penki L. van Beethoveno fortepijoniniai koncertai. Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui skambins Karlsruhės muzikos universiteto (Vokietija) magistrantė Gryta  Tatorytė, Antrąjį koncertą – “The Juilliard School” mokyklos Niujorke absolventas Edvinas  Minkštimas, Trečiąjį – Varšuvoje ir Niujorke studijavęs Kasparas Uinskas, Ketvirtąjį – Frankfurto prie Maino aukštosios muzikos mokyklos (Vokietija) pedagogė Guoda Gedvilaitė, Penktąjį – L. Geniušas.

Su solistais grieš papildytas pučiamaisiais ir mušamaisiais instrumentais Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus), diriguojamas L. van Beethoveno muzikos žinovo austro J. Wildnerio. Maestro yra pagrindinis kviestinis BBC koncertinio orkestro (Londonas) dirigentas, dirbęs su geriausiais Europos ir Azijos kolektyvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.