Operos „Visos jos tokios“ premjeros „bohemiečiai“ lauks palapinių miestelyje

Pirmadienio popietę prie Kongresų rūmų Vilniuje išdygo palapinių miestelis. „Kas tai – nauja protesto akcija, badautojai?“ - mąstė praeiviai. Visiškai ne - šitaip Vilniaus miesto operos trupė paskelbė apie artėjančią savo pirmąją  premjerą - Wolfgango Amadeaus Mozarto operą „Visos jos tokios“.

Operos spektaklio "Visos jos tokios" kūrėjai prieš premjerą sulindo į palapines.<br>R. Danisevičius
Operos spektaklio "Visos jos tokios" kūrėjai prieš premjerą sulindo į palapines.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Apr 30, 2013, 8:29 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:42 PM

 „Visi esame “darboholikai“, artėjant premjerai nebus kada grįžti namo net pernakvoti, tad įsikursime čia pat, prie Kongresų rūmų. Juk ir orai jau atšilę“, - juokavo režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Pirmajai savo, kaip Vilniaus miesto operos kolektyvo, premjerai, buvę „bohemiečiai“ kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, rengiasi kaip niekad atsakingai.

„W. A. Mozarto muzika labai graži ir kartu labai sudėtinga. Pradėjęs studijuoti partitūrą net išsigandau, ar sugebėsime šią muziką atlikti. Tam, kad ansambliai, scenos suskambėtų, dainininkai turi būti aukščiausio vokalinio meistriškumo. Džiaugiuosi, kad mano būgštavimai nepasitvirtino ir turime tikrų profesionalų komandą“, - džiaugėsi dirigentas G. Rinkevičius.

Šiame spektaklyje, kaip anuomet, prieš šešerius metus, kai dar niekas nežinojo, kas yra „bohemiečiai“, kas yra Asmik Grigorian, Laimonas Pautienius ar Edgaras Montvidas, Vilniaus miesto operos trupė vėl pristatys talentingus dainininkus, dar nematytus ar retai matomus Lietuvoje.

Premjeroje gegužės 8-12 dienomis dainuos Kostas Smoriginas, Jurgita Adamonytė, Viktorija Kaminskaitė, Tadas Girininkas, Viktorija Miškūnaitė bei kviestinis tenoras iš Makedonijos Blagojus Nacoskis, dainavęs Ferandą jau penkiuose skirtinguose operos „Visos jos tokios“ spektakliuose.

J. Adamonytė jau šešerius metus gyvena Italijoje. Pastarosios šalies teatruose ji nedainuoja, tačiau yra sukūrusi vaidmenų kitose Europos šalyse, Dorabelės partiją, kurią atliks Vilniuje, dainavusi Londono karališkajame operos teatre.

V. Kaminskaitė - lietuvė, bet Lietuvoje nė karto nedainavusi. Lietuvoje chorinį dirigavimą studijavusi mergina, pagal mainų programą išvykusi pasitobulinti taip ir liko užsienyje ir dar pakeitė profesiją - ėmė studijuoti vokalą. Jau 13 metų ji gyvena ir dirba Leipcige (Vokietija), vaidino Fiordilidžę vieno garsiausių vokiečių konceptualiosios operos režisierių Peterio Konwitschny spektaklyje „Visos jos tokios“.

Žiūrovų laukia dar vienas svarbus debiutas – Gulielmo vaidmenį pirmąkart atliks Lietuvoje jau puikiai žinomas K. Smoriginas.

Operos „Visos jos tokios“ veiksmą lietuviai perkels iš Neapolio į mūsų dienų Kaprio salą. Kostiumų ir grimo dailininkas Juozas Statkevičius šiek tiek pravėrė būsimojo spektaklio kūrybinės virtuvės duris: „Kaprio sala, turtingų tėvų vaikai... Visa tai atspindės ir kostiumai, ir kilogramai papuošalų, kuriuos mano užsakymu Dalia lagaminais atvežė iš Londono, nes ten jie pigesni. Manau, jog mums pavyko sukurti nerūpestingą Kaprio salos prabangą, panašią į Kanų kino festivalio spindinčią miesto atmosferą. Žiūrovams tai bus tikras malonumas – šventė ir akiai ir ausiai!“

„Visos jos tokios“ bus unikalus spektaklis Lietuvos teatro scenoje dar ir todėl, kad solistai ir ansamblio artistai vilkės drabužius iš J. Statkevičiaus aukštosios mados kolekcijų: sudėtingi kirpimai, rankų darbas, aukščiausios klasės medžiagos.

Įdomus faktas: prieš 19 metų sukurtame „Visos jos tokios“ spektaklyje Londono karališkajame operos teatre kostiumus, diktavusius to meto madą, sukūrė garsusis dizaineris Giorgio Armani. Iki šiol šiame sektaklyje kasmet atnaujinami kostiumai, rekvizitas, turintys nuolat atspindėti naujausias mados tendencijas. Būtent čia pirmą kartą Dorabelės partiją atliko J. Adamonytė.

Spektaklį „Visos jos tokios“ kuria lietuvių komanda. Be jau minėtųjų režisierės, dirigento, kostiumų autoriaus, scenografas Marijus Jacovskis ir šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas.

Šiemet Vilniaus miesto opera ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Pagal ją trupė įsipareigojo padėti debiutuoti akademijos studentams. Pirmasis žingsnis –  18 studentų ansamblis operoje „Visos jos tokios“.

O kaip dėl finalo, kurį  D. Ibelhauptaitė ketino pakeisti, nors jos režisūrinis sumanymas kirtosi su W.  A. Mozarto muzika?  Spektaklio kūrėjai į šį klausimą kol kas nesiryžo atsakyti: "Finalo problema kol kas atvira. Gal ir liks atvira, kai kiekvienas žiūrovas galės susigalvoti savo pabaigą."

W. A. Mozarto operos „Visos jos tokios“ premjera gegužės 8 – 12 d. Vilniaus Kongresų rūmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.