J. Statkevičius: „Tvarkydamas kambarius klausausi G. F. Händelio arijų”

Gegužės 8 dieną pirmąją premjerą Vilniaus kongresų rūmuose – Wolfgango Amadeaus Mozarto operą „Visos jos tokios“ – pristatys „Vilnius City Opera“ trupė.

Kostiumų ir grimo dailininkas J. Statkevičius.<br>R. Danisevičius
Kostiumų ir grimo dailininkas J. Statkevičius.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2013-05-07 10:51, atnaujinta 2018-03-07 03:39

Spektaklio kūrėjų komanda, vadovaujama maestro Gintaro Rinkevičiaus ir režisierės Dalios Ibelhauptaitės, perkels populiarios operos veiksmą iš XVIII amžiaus Neapolio į mūsų dienų Kaprio salą.

Kostiumų ir grimo dailininkas Juozas Statkevičius šį kartą „bohemiečių“ pastatyme žada nustebinti aukštosios mados kostiumais. Šia proga – keli klausimai dizaineriui.

- Ar ne įdomiau kostiumų dailininkui šuoliuoti teatre per epochas negu kurti šiuolaikiškus apdarus?

- Sukurti šiuolaikišką teatrinį kostiumą nėra taip paprasta, kad jis gerai atrodytų, perteiktų tam tikrą atmosferą. Tokiais atvejais teatrinis sąlyginumas taip pat svarbus. Aš neatsitiktinai pabrėžiu vienas ar kitas detales – viskas turi derėti scenoje kaip harmoningame paveiksle.

Kostiumus kurti galiu, tik pamatęs scenografo darbą, o prieš tai visi susitariame dėl bendros idėjos. Sakyčiau, kurti šiuolaikinį kostiumą nė kiek ne lengviau negu istorinį Jei „Visos jos tokios“ būtų barokinis spektaklis, Vilnius turėtų kažką panašaus į „Madam Pompadur“ Kaune. Bet padarėme šiuolaikišką.

- Šį kartą turėjo būti lengviau jau vien dėl to, kad teko rengti mažiau žmonių – nėra choro.

- Kiekvienas artistas spektaklyje persirengs vos ne po du kartus. Vieno įvaizdžiui sukurti reikia dviejų, kito – trijų ir dar daugiau valandų. Kaprio sala – tai ne Lietuvos Palanga.

Kai Dalia pasakė savo idėją perkelti veiksmą į Kaprį, man iš karto buvo aišku, kokia lentyna, koks skyrius. Juk nuolat važiuoju atostogauti į Kanus, kur pernai rodžiau ir savo kolekciją. Neįsivaizduojate, kaip visi ten išsipuošia.

Spektaklyje žmonių bus mažiau, nes nėra pinigų. Užtat norisi geresnės kokybės. Visos naudojamos medžiagos - aukščiausios klasės. Išlaužėme „couture“ nuo geriausių firmų batų iki saulės akinių. Atėjusios į spektaklį modistės dar ilgai verks, kad neturi tokių daiktų. Aišku, bus daug ir klasikinių detalių, bet praeis dešimtmetis, kol Lietuvoje žmonės rengsis taip, kaip artistai šiame spektaklyje.

- Jau spėjote prisiklausyti komplimentų per repeticijas. Kaip jie neapsuka jums galvos?

- Juk atsiranda patirtis. Manęs vis klausia, ar labiau mėgstu dirbti teatre, ar mados pasaulyje. Bet spektaklių jau padariau 80, o kolekcijų – tik 50. Turiu sukurti kostiumus dešimčiai spektaklių per metus, kad užsidirbčiau kolekcijai ir pusę uždarbio dar sumokėčiau valstybei. Košmaras.

Tik pasitaikius progai, lėksiu iš čia.

- Pasirengimo premjerai darbai jau baigti?

- Nugrimuoju artistus per generalines - ir viso gero: premjeroje nebūsiu. Išskrendu į Los Andželą, iš ten – į Novosibirską statyti „Nabuko“.

Po to tiesiai vyksiu į Kanų festivalį, kur bus pristatoma mano kolekcija. Suvažiuos geriausios manekenės iš visų pasaulio kampų, „Hotel du Cap“ bus „De Grisogono“ 20-mečio iškilmės, orkestras gros mano parinktą muziką. Aš nemiegu. Pagaliau mano laikas ateina.

- Ar mėgstate klasikinę muziką?

- Klausausi jos vis dažniau, ypač barokinės – G. F. Händelio, dramatiškų arijų. Mėgstu jos klausytis ypač tvarkydamas kambarius.

- Koks netikėtas hipsterio šuolis atgal.

- Joks čia šuolis. Anais laikais panešiotas sukneles išmesdavo, nes nebuvo valyklų. Dabar tokių suknelių valyklos neišvalo.

Klausytis baroko – labai padoru. Tai, ką vadiname šiuolaikiškumu – radžiai, cicinai, kas liejasi šokių, dainų projektuose, manote, yra ko nors verta, išliks? Kai skonio nėra, neturi ką parodyti, taip ir dainuoja. Kaimas bunda, kaimui to reikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.