Baleto žvaigždės „Gulbių ežerą“ šoks Galvės ežere

Didingiausia metų premjera. Techniškai sudėtingiausias kultūros projektas. Tokie apibūdinimai jau dabar lydi birželio 29 dieną Trakuose įvyksiantį išskirtinį baleto spektaklį. Paskutinį birželio šeštadienį pirmą kartą šalies istorijoje klasikinis Piotro Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ bus atliktas tiesiog ežere.

Trakų pilis taps baleto spektaklio "Gulbių ežeras" dekoracija.<br>V. Balkūnas
Trakų pilis taps baleto spektaklio "Gulbių ežeras" dekoracija.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:11 AM

„Taip, taip, supratote teisingai, - nuostabą šalin gena projekto meno vadovė Tatjana Sedunova. – Tai didžiulis iššūkis, tačiau Lietuva greitai pateks tarp šalių, kuriose šis klasikinis kūrinys bus parodytas ant ežero sumontuotos scenos. Techniniai planai jau parengti, užsakyta speciali įranga.“

Prieš spektaklį Trakuose tris paras dirbs keliasdešimties technikų komanda – ketinama sukonstruoti pontoninį plaustą, ant jo – specialią sceną, garso, vaizdo ir šviesos techniką. „Spektaklis prasidės, kai ims temti. Įspūdinga Trakų pilies dekoracija ir apšvietimas sukurs nepakartojamą pasaką“, - įsitikinusi meno vadovė.

Turbūt nėra pasaulyje teatro, kuriame nebūtų buvęs pastatytas šis baletas. Tačiau Trakuose klasikinis baletas pakeis veidą ir persikels į netradicinę erdvę: taip mes iššūkį nuostatai, kad baletą galima žiūrėti tik uždaroje salėje.

Ir tikrai nėra balerinos, kuri nesvajotų šokti žaviosios Odetos–Odilės. „Tai techniškai ir artistiškai sudėtinga partija, kurią geba atlikti tik talentingiausios balerinos. Tas vaidmuo puošia visą spektaklį“, - aiškino T. Sedunova ir pridūrė, kad pagrindinė partija patikėta vienai ryškiausių pasaulio baleto žvaigždžių.

Maskvos Didžiojo teatro primabalerina Jekaterina Krisanova jau seniai nebelyginama su jokia kita balerina, tai su ja lygina  talentingiausias šokėjas. „Tai išskirtinis projektas, tik dėl to sutikau jame dalyvauti“, - paaiškino Maskvos Didžiojo teatro solistė, kurios laukia didžiosios scenos nuo Paryžiaus iki Niujorko.

Į Lietuvą ji atvyksta su partneriu – kita pasaulinio lygio žvaigždes Dmitrijumi Gudanovu. „Jis itin meistriškas, tarsi Nikolajus Cickaridzė savo jaunystės metais“, - aiškino T. Sedunova.

Išskirtinė ir trupė – visame pasaulyje vertinami Baltarusijos Didžiojo teatro artistai. Šio teatro repertuare – daugiausia klasikiniai pastatymai, o P. Čaikovskio „Gulbių ežeras“ yra tarsi trupės vizitinė kortelė.

Baleto gerbėjams bus sumontuotos specialios tribūnos apžvalgos aikštelėje prieš pilį. Galvės ežere plaukiojančiuose laivuose bus įrengta ypač svarbių svečių zona: „Gulbių ežerą“ jie stebės tiesiai nuo laivo denio.

Siužetas - tarsi specialiai Trakams

Baleto pirmasis veiksmas prasideda gamtos scenomis: ežeras miško glūdumoje. Išlipdamos į krantą gulbės virsta merginomis. Zygfrydas, pakerėtas gulbių karalienės grožio, nuleidžia arbaletą. Odeta jam papasakoja, kad gulbėmis merginas pavertė piktasis burtininkas. Zygfrydas prisiekia jai amžiną meilę.

Antrasis veiksmas persikelia į pilį. Čia vykstančioje puotoje viena po kitos Zygfrydui pristatomos gražuolės, tačiau tokios, kuri jį sudomintų, nėra. Princo širdyje ir mintyse - vien Odeta. Vėliau veiksmas rutuliojasi naktį ant ežero kranto. Kai blogis nugalimas, laimingus Odetą ir Zygfrydą nušviečia kylančios saulės spinduliai. Nuo šiol jų laukia gyvenimas, meilė ir laimė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.