Pianistė M. Jatkauskaitė: „Svarbiausia rasti būdų, kaip mėgautis, dalytis ir gyventi muzika“

Šiuo metu Berlyne gyvenanti ir dirbanti pianistė Martyna Jatkauskaitė Lietuvoje reta viešnia. Tačiau, kaip sako pati atlikėja, namuose koncertuoti visuomet mieliau: daugiau pažįstamų veidų, šypsenų ir tikrai visuomet daugiausia gėlių. „Koncertuodama Lietuvoje jaučiu, kad dalijuosi muzika, kad dalelė manęs yra ne tik ant scenos, bet ir publikoje“, – sakė prestižinės Londono "Guildhall" muzikos mokyklos aukso medalininkė, šių metų gegužės 16 dieną koncertuosianti Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Kažimėkaitė

2013-05-08 12:57, atnaujinta 2018-03-07 01:57

Daugiau nei dešimties tarptautinių konkursų laureatę M. Jatkauskaitę užsienio muzikos žurnalai, tarp kurių ir "Classical FM", vadina naujuoju scenos talentu. Pianistės biografiją puošia koncertai tokiose prestižinėse koncertų salėse kaip "Sala Verdi" ir "Faziolli" Italijoje, Londono "Wigmore Hall", "Barbican Hall". Remiama „Philharmonia Orchestra/ Martin Muzical Scolarship“ fondo, atlikėja surengė debiutinius rečitalius "Royal Festival Hall" ir "Purcell Room" Londone. Atlikėjos scenos partneriai yra buvę Londono festivalio orkestras, Salonikų valstybinis simfoninis orkestras, Lietuvos nacionalinis simfoninis ir kamerinis orkestrai. "Guildhall" mokyklos aukso medalį atlikėja pelnė 2010-aisiais ir tapo pirmąja šio prestižinio konkurso laureate iš Lietuvos. Tarp naujausių atlikėjos laimėjimų - ir pirmoji vieta „Giorgios Thymis“ tarptautiniame pianistų konkurse Graikijoje.

Būsimasis koncertas Kaune Martynai išskirtinis ne tik tuo, kad vyks gimtajame mieste. Į kasmetį Kauno jaunųjų atlikėjų koncertą kaip garbės viešnią pianistę pakvietė Rodericko F. Tucko (RFT) labdaros ir paramos fondas, daugiau nei septynerius metus remiantis gabiausius Kauno jaunuosius muzikus. Koncerte susitiks skirtingos patirtys, kartos ir jų atliekama muzika – Martyna, viena pirmųjų anglų karininko, filantropo R. F. Tucko globotinių koncertuos su jaunaisiais nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatais, šiemet pelniusiais fondo paramą.

„Karjeros pradžioje jauniesiems muzikantams reikia tiek finansinės, tiek psichologinės paramos. Tuckų šeima man padėjo ne tik remdama siekiant profesinių tikslų, bet ir savo buvimu bei begaliniu palaikymu padėjo juos įgyvendinti”, – pasakojo Martyna.

Be filantropinės veiklos, RFT fondas nuolatos rengia koncertus, kūrybines dirbtuves, susitikimus su muzikos profesionalais,  prisideda prie įvairių Kauno miesto projektų. Praėjusią vasarą su fondo remiamais atlikėjais bei kitais muzikos mokyklų moksleiviais įgyta patirtimi dalijosi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, improvizacijos pedagogai. Jungtinio orkestro parengtas Camille'io Saint-Saënso kūrinys „Žvėrių karnavalas“ buvo atliekamas nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Fondas glaudžiai bendradarbiavo rengiant ir pirmąjį Kauno jaunimo menų festivalį „Be stogo“.

Šiemetinis koncertas „Pavasario garsai“, kuriame skambės romantizmo ir XX amžiaus opusai – ne pirmas pianistės M. Jatkauskaitės susitikimas su RFT fondo remiamais jaunaisiais talentais. 2010-aisiais fondo globojami moksleiviai dalyvavo projekte „Odė Kaunui“, kuris buvo iš dalies finansuojamas Kauno miesto savivaldybės.

„Drauge su graikų kompozitoriumi Michailu Palaiologou kūrėme muzikines vasaros stovyklas, kuriose dalyvavo ne tik fondo remiami muzikantai, bet ir tie vaikai, kurie tik pradėjo groti instrumentu ar galbūt norėtų pradėti muzikuoti. Tikėkimės, bus galimybė ir daugiau tokių projektų surengti. Atlikėjams labai svarbu pasiekti techninį meistriškumą, tačiau daug svarbiau rasti būdų, kaip mėgautis, dalytis ir gyventi muzika. Palinkėčiau kiekvienam jaunam muzikantui mėgautis šiuo procesu“, – teigė M. Jatkauskaitė, kurios artimiausiuose planuose, be apsilankymo Kaune, – koncertai Graikijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.