Maestro J. Domarkas: „Tikro talento nesuvaidinsi“

Jau šį šeštadienį simfoninės muzikos gerbėjai Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje klausysis talentingos pianistės iš Pietų Korėjos Yeol Eum Son, kuri su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliks Piotro Čaikovskio Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestruil. Šio vakaro koncertą diriguos maestro Juozas Domarkas. Ilgametis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausias dirigentas teigia, jog talento suvaidinti neįmanoma – žmogus gimsta tarsi palytėtas, užprogramuotas talentu, tačiau ryškius meninius rezultatus garantuoja tik nuolatinis ir sunkus darbas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-10 12:04, atnaujinta 2018-03-06 23:25

„Menininkai į pasaulį atkeliauja tarsi pažymėti – be įgimtų dalykų kažin ar jie bus pastebėti, klausomi, skaitomi, – teigia J. Domarkas. – Žinoma, šalia žengia ir gebėjimas mokytis ir išmokti, charakterio stiprybė, tobulėjimui tinkama gyvenimo terpė Man pačiam teko įdėti nepaprastai daug pastangų, laiko, daug ko atsisakyti, kad būčiau ten, kur dabar esu.“

Maestro prisimena visus sunkumus, kuriuos reikėjo įveikti, kad jo vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras taptų toks, koks yra dabar.

 „Orkestrą prieš 72 metus įkūrė Balys Dvarionas gana sudėtingais laikais: muzikos menas Lietuvoje buvo embriono būsenos, per įvairias suirutes ir karą praradome daug talentingų žmonių – ką tik buvome atgavę Vilnių, tad reikėjo daug ką gaivinti arba pradėti nuo nulio.“

Pasak dirigento, per 49 jo vadovavimo orkestrui metus teko pereiti visą Dante's pragarą: nuo pirmų vartų iki pirmo debesėlio. Buvo ir sunku, ir beviltiška, tačiau reguliarus ir intensyvus darbas kasmet davė teigiamų rezultatų. Tik praėjus maždaug 20 metų, kai J. Domarkas pradėjo vadovauti orkestrui, ėmė ryškėti rezultatas – gauti laimėjimai ir pripažinimas atpirko visus vargus.

Dabartinį Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą galima vadinti tautos pasididžiavimu. Orkestras ir šiandien sunkiai dirba tobulindamas meistriškumą. Paprastai orkestro bendros repeticijos vyksta 4 valandas per dieną , tačiau kartais dirbama ir daugiau – po dvi repeticijas per dieną su kelių valandų pertrauka. Per metus orkestras parengia 50-60 koncertų.

Maestro teigia, kad svarbiausia dirbant su simfoniniais orkestrais - kūrybinė atmosfera, orkestro artistų noras ir atsidavimas kūrybiniam darbui. Kai muzikantų akys švyti, nesvarbu, kokio profesinio pajėgumo yra pats orkestras. Svarbiausia – noras ir pastangos.

Šeštadienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje – 72-ojo filharmonijos simfoninio sezono baigiamasis koncertas. Jame skambės klasika tapę kūriniai. Pirmoje koncerto dalyje P.  Čaikovskio Pirmasis koncertas fortepijonui. Ne ką mažiau įspūdinga bus ir antroji koncerto dalis, kurioje bus atliekama Dmitrijaus Šostakovičiaus Dešimtoji simfonija. Jos muzika labai gili, tragiška, atspindinti XX a. epochos neramumus.

Iškilmingas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro baigiamasis renginys – gegužės 11 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.