Kauno šventėje pasigenda idėjų, pakeisiančių miesto ateitį

Artėjant miesto gimtadieniui kauniečiai negaili pastabų šventės renginių organizatoriams. Vienas iš racionalių pasiūlymų – surengti miestiečių apklausą ir įsiklausyti į jų nuomonę. Geriausia proga ir vieta tam esą ir yra miesto šventė.

Šiemet tradicinis Kauno gimtadienis bus švenčiamas neįprastai ilgai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Šiemet tradicinis Kauno gimtadienis bus švenčiamas neįprastai ilgai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

May 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:15 PM

Šiemet tradicinis Kauno gimtadienis bus švenčiamas neįprastai ilgai. „Kauno dienos 2013“ renginiai mieste vyks gegužės 19 – 26 dienomis.

Ką artėjant šventiniam maratonui apie miesto gimtadienio paminėjimą mano patys kauniečiai? Ar ši šventė ir jos programa tenkina miestiečius ir ką jie darytų kitaip?

Rasa Misiūnienė

Slaugytoja

„Kuo daugiau mieste rengiama švenčių, tuo geriau. Norėčiau, kad kauniečiai linksmintųsi bet kokiomis progomis, kad ir pasitikdami pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą.

Miesto gimtadienio renginiai patrauklūs tuo, kad yra nemokami.

Ne visi žmonės gali pirkti bilietus į koncertus, todėl per šią šventę turi progos pasilinksminti.

Patinka ir tai, kad vyksta prekybininkų mugė. Jei negali sau leisti ko nors įsigyti, bent akis paganai.“

Gintautas Rugys

Akordeonininkas

„Gyvenu Marijampolėje. Tačiau Kaunas yra mano jaunystės miestas, todėl čia jaučiuosi puikiai ir dažnai atvykstu pagroti.

Beveik kasmet atvažiuoju ir į miesto šventę.

Pastebėjau, kad jos metu koncertuoja vis tie patys kolektyvai. Groja tą patį repertuarą. Manau, kad žmonėms tai jau yra pabodę, jie norėtų naujų veidų. Apie tai sprendžiu iš savo patirties, nes pamatę mane praeiviai dažnai sustoja, klausosi mano muzikos.

Nors, tiesą sakant, paprastą dieną kauniečiai yra dosnesni, už muziką paaukoja daugiau. Per šventę, matyt, nori pinigus leisti savo reikmėms.

Atvykęs į Kauną susiduriu su kita amžina problema. Esu neįgalus, sėdžiu ratukuose. Norėdamas pasivažinėti Laisvės alėja turiu įveikti kliūtis – vietomis stinga vandens nuotekų griovių grotelių.

Šios problemos nepašalinamos net šventinių dienų metu.“

Inesa Marcinkevičiūtė

Kauno taikomosios dailės mokyklos abiturientė

„Pati groju būgnais, gitara ir mielai dalyvauju įvairiose miesto šventėse. Kauno gimtadienio renginių organizatoriai taip pat kviečia jaunimą rengti koncertus. Tuo būtinai pasinaudosiu. Pasirodyti didelėms žmonių minioms įdomu. Tai – geroji šios šventės pusė, nes galimybės parodyti savo sugebėjimus suteikiamos įvairių sričių menininkams.

Tačiau liūdina, kad šventėje yra daug masinės gamybos gaminių. Kioskų eilės užima erdves, užstoja gatvės muzikantus. Prekeivių ne savo dirbiniais tokiose šventėse neturėtų būti.“

Juozas Jankūnas

Verslininkas

„Mane Kauno gimtadienio dienomis piktina miesto centre viską užgožianti prekyba. Kadangi tai vyksta kasmet, jau uždėjo tam tikrą neigiamą antspaudą ant šios šventės veido. Kai kas Kauno gimimo dieną vadina tiesiog kioskų švente.

Manau, kad per prekybą žmonės dažnai pamiršta tikrąją šios šventės prasmę, nežino savo miesto istorijos. Giliau mąstantys, savo istoriją žinantys kauniečiai mieliau renkasi Hanzos dienas. Jose daugiau prasmės. Viduramžius primenantys pasilinksminimai ir net dirbiniai labiau atitinka Kauno istorijos dvasią.“

Sima Andriejaitytė

Studentė

„Miesto gimtadienio renginius pirmuosius kelerius metus lankydavau. Vėliau vienoda programa nusibodo. Gyvenu užmiestyje, tad mieliau renkuosi laisvalaikį gamtoje, nei stumdymąsi žmonių miniose.

Porą metų gyvenau Didžiojoje Britanijoje. Ten kiekviena gyvenvietė turi tokią šventę. Tačiau ją organizuoja ir joje dalyvauja patys gyventojai. Todėl pasilinksminimai būna originalūs, nuoširdūs.

Mūsų šventė tarsi nuleista iš „viršaus“, sumanyta valdžios, todėl yra šiek tiek dirbtinė. Jei jos organizatoriai siektų ne masiškumo, bet kokybės ir originalumo, daugeliui, ypač jaunimui, ji būtų patrauklesnė.“

Algirdas Pilkauskas

Gydytojas

„Kauno gimtadienis – vartotojų šventė. Jos metu galima tik valgyti, gerti ir pirkti. Gaila, kad pamirštama istorinė prasmė ir reikšmė. Manau, kad tai geriausia proga miestiečiams, ypač vaikams, patraukliai papasakoti apie miesto praeitį. Pavyzdžiui, skveruose ir prie Kauno pilies galima būtų įrengti įvairius miesto istorijos laikotarpius atspindinčius stendus ar rodyti nedidelius vaidinimus.

Kita vertus, tai puiki proga kalbėti apie dabartį. Savivaldybė nepasinaudoja proga minioms savo gyventojų viešai pristatyti naujausius projektus, sumanymus. Galima būtų rengti apklausas įvairiais rūpimais klausimais. Šventiškai nusiteikę žmonės greičiausiai tai įvertintų geranoriškai.

Gimtadienis yra ir proga galvoti apie ateitį. Taigi renginių metu pasigendu futuristinių projektų, su miesto perspektyvomis susijusių idėjų pateikimo.“

Rokas Barkauskas

Garso ir vaizdo inžinierius

„Kasmet iš šios šventės tikiuosi ko nors įdomaus. Tačiau vis tenka nusivilti. Pirmiausia liūdina, kad jos metu per daug viešai geriama. Alus pilstomas ne tam tikrose zonose, o visoje Laisvės alėjoje ir senamiestyje. Nors Kaune vakarais ir taip ne visai jauku, bet tokių švenčių dienomis girtų, šlitinėjančių ir kartais agresyvių piliečių – pulkai.

Nedžiugina ir nemokami koncertai. Dažnai girdžiu, kad miesto kolektyvai groja atmestinai. Matyt, jiems privalomas dalyvavimas tikrai nėra jokia šventė. Tai jaučia ir atidesni praeiviai.“

Liutauras Šutas

Dailininkas

„Man miesto gimtadienis kelia liūdnų, net skaudžių prisiminimų. Prieš 9 metus ant kilnojamųjų atrakcionų per šią šventę sūnus susilaužė koją.

Manau, kad šventės rengėjai turėtų labai atidžiai tikrinti, kokiems verslininkams leidžia teikti savo paslaugas, rūpintis miestiečių saugumu ir sveikata.

Šie metai, manau, nebus išimtis. Įvairių nelaimių gali įvykti, jei renginiai tęsis visą savaitę, o žmonės visas dienas bus girdomi. Girti piliečiai kels grėsmę, terš tarpuvartes, šiukšlins. Manau, kad šventės reikia, bet ji turi trukti ne ilgiau kaip dvi dienas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.