Legendinio muzikanto R. Charleso duktė su tėvu susitiks per muziką Lietuvoje

Klaipėdos Pilies džiazo festivalyje dalyvaus legendinio JAV muzikanto Ray Charleso duktė Sheila Raye Charles. Ji ne kartą yra sakiusi: „Būti R. Charleso dukterimi – ir prakeiksmas, ir didžiulė dovana.” Sh. R. Charles, kuri šiais metais švęs penkiasdešimtmetį, yra viena iš dvylikos R. Charleso vaikų, kurių garsusis jos tėvas susilaukė su devyniomis skirtingomis moterimis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-21 12:16, atnaujinta 2018-03-06 11:36

Tėvo ir dukters tarpusavio santykiai nebuvo idealūs, veikiau priešingai.  Todėl paauglystei ir taip būdingas vienatvės bei niekam nereikalingumo jausmas maištingą, dainuoti ir kurti pradėjusią penkiolikmetę lengvai išviliojo į gatvę.

Gyvenimas už namų sienų buvo dar kartesnis – vaikystės nuoskaudos merginą klampino į narkotikus ir dažniau nei scena pradedančiajai dainininkei atsiverdavo kalėjimo durys.

Dvidešimt metų trukęs sunkių asmeninių išbandymų ir paieškų laikotarpis baigėsi, kad Sheila atrado Dievą, o drauge su juo – taiką, nusiraminimą, savo kelią ir pašaukimą.

Šiandien Sheila pristatoma ne tik kaip savito balso atlikėja, bet ir kaip stipri asmenybė, kurios gyvenimo patirtis per muziką suteikia vilties kitiems, pasiklydusiems gyvenimo džiunglėse.

Klaipėdoje Sh. R. Charles koncertuos su unikaliu Slovėnijos vokalistu Urošu Peričiumi, kuris savo atlikimo maniera labai primena R. Charlesą. Jų pasirodymą gerbėjai vertina kaip simbolinį sceninį dukters ir tėvo susitikimą.

Ką reiškia būti R.Charleso dukterimi? Papasakokite plačiau apie savo vaikystę, iššūkius, kurie jus lydėjo augant.

– Mano vaikystė buvo kupina džiaugsmo, nes mūsų šeima puoselėjo gražias tradicijas, būdingas mažų miestelių gyventojams. Kalėdų Senelis tikrai aplankydavo mus įlįsdamas per kaminą.

Man buvo garbė būti R. Charleso vaiku, tačiau buvo sunku būti dukterimi žmogaus, kurio visas gyvenimas sukosi aplink muziką.

Kaip apibūdintumėte savo ir tėvo santykius?

– Nors aš jį matydavau retai, daug rečiau, nei to norėjosi, brangindavau susitikimus, nes jie visi man buvo išskirtiniai. Aš išsaugodavau servetėlę, kuria jis nusišluostė kaktą, jo nuluptą apelsino žievelę.

Jis man suteikė tiek, kiek mokėjo suteikti, ir galiausiai susitaikiau su tuo, kad jis man atidavė visa, ką turėjo geriausia. Man teko su juo įrašinėti dainas ir tai buvo bene įspūdingiausias mano paauglystės įvykis.

Ar jūsų santykiai su tėvu turėjo įtakos jūsų karjerai? Ar jis jums patarė?

– Man įtaką darė tas faktas, kad mano tėvas didis, ir kiekvienas menininkas jį taip analizuotų. Kai galiausiai perpratau jį kaip muzikantą, perėmiau iš jo kiek tik galėjau, kad viską panaudočiau savo karjerai.

Jis turėjo nepaprastą klausą. Aš paveldėjau panašų talentą ir tai didžiausia įtaka. O patarimas – dainuoti, kad ir kur būtum, ir tobulinti savo amatą.

– Kas atsitiko, kad pradėjote vartoti narkotikus? Kaip prisimenate šį savo gyvenimo etapą?

– Prisimenu itin skaudžius savo vaikystės įvykius – lytinis išnaudojimas, beviltiškumo jausmas, kad tėvas mane paliko, mano motinos alkoholizmas.

Buvo sunku su visu tuo susidoroti. Bijojau, kaip žmonės reaguos, nes mano šeimoje apie tokius dalykus nebuvo įprasta kalbėti. Šiandien aš žinau, kad daugelis mano šeimos narių jautėsi panašiai.

Jūs taip pat esate dainų kūrėja ir kiekviena jūsų daina yra lyg asmeninis liudijimas.

– Dalijuosi savo gyvenimo patirtimi, bandau įkvėpti žmones neprarasti vilties net tamsiausiais gyvenimo laikotarpiais.

Ar kada pagalvojote apie atlikėjos karjeros pabaigą? Ar galėtumėte įsivaizduoti savo gyvenimą be muzikos?

– Visą laiką, kai vartojau narkotikus, negalėjau klausytis muzikos, nes ji man simbolizavo tai, kuo galėjau tapti. Šiandien negaliu įsivaizduoti savo gyvenimo be muzikos.

Dabar keliaujate ir daug darote tiek bendruomenei, tiek kitiems kilniems tikslams. Kada supratote, kad norite padėti kitiems?

– Tai atsitiko, kai į mano širdį atėjo Dievas ir nuėmė nuo manęs visą naštą. Tuomet aš supratau – turiu skleisti kitiems viltį. Tai įvyko akimirksniu.

Į Lietuvą atvyksite kartu su savo vyru. Ar jis palaiko jūsų vizijas ir misiją?

– Visiškai. Jis ne tik palaiko, jis yra kita mano vizijos pusė. Dievas žinojo, ką daro, ir sukūrė mano vyrą kaip tik man.

Į Lietuvą atvežate projektą „Ray Charlesui atminti”. Kaip prasidėjo šis projektas? Kaip susitikote su U. Peričiumi? Ar buvo netikėta išgirsti jauną atlikėją iš Slovėnijos, taip panašiai dainuojantį kaip jūsų tėvas?

– Man net kojas pakirto. Kai susitikau su Urošu, mane pribloškė jo unikalus talentas ir sugebėjimas atlikti mano tėvo muziką. Labai džiaugiuosi, kad susitiksime per muziką Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.