Neįprastas vokalo genijaus B. McFerrino kelias į šlovę

Jau greitai Vilniuje koncertuosiantis Bobby McFerrinas yra muzikos legenda. Su tuo niekas nesiginčija. Jis pirmasis pademonstravo visiškai naujas žmogaus balso galimybes, o savo interpretacijos laisve pavergė viso pasaulio melomanus. Kai matai jį muzikuojant, susidaro įspūdis, jog tai vien tik talentas grynuolis, kuris niekada nesimokė muzikos mokslų ir demonstruoja tik gamtos dovanas – tarsi Bobby ne atliktų muziką, o pats būtų Muzika didžiąja raide.

Vienas geriausių džiazo dainininkų B. McFerrinas karjerą pradėjo kaip pianistas.<br>M. Patašius
Vienas geriausių džiazo dainininkų B. McFerrinas karjerą pradėjo kaip pianistas.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:30 AM

Tačiau tai nėra visiškai taip, nes B. McFerrinas gimė muzikų šeimoje – abu jo tėvai yra profesionalūs dainininkai. Muzikanto tėvas Robertas McFerrinas vyresnysis buvo operos dainininkas, baritonas, kuris Amerikos muzikos istorijoje suvaidino itin svarbų vaidmenį. Jis yra pirmasis afroamerikietis, dainavęs viename garsiausių pasaulio operos teatrų – „Metropolitan Opera“ Niujorke.

Ir tai ne vien faktas. R. McFerrino balsą gyrė daugelis kritikų – Albertas Goldbertas „Los Angeles Times“ jį apibūdino kaip „kokybiško grožio baritoną visuose registruose, o viršutiniame išgaunantį briliantišką tenoro skambesį”. Bobby mama, Sara McFerrin, taip pat buvo operos dainininkė ir vokalo profesorė. Taigi muzikinį išsilavinimą Bobby gavo jau vaikystėje – nuo šešerių metų jis mokėsi sudėtingos muzikos harmonijos disciplinos.

Galbūt nedaugelis žino bene svarbiausią B. McFerrino muzikinio kelio pradžią: būsimasis dainininkas ir fenomenalus vokalo burtininkas iš pradžių aukštojoje mokykloje studijavo fortepijoną. Paskutiniais metais jis netgi metė šias studijas dėl dažnų gastrolių su įvairiausiomis grupėmis, kur jis buvo pianistas. Tačiau 1977 metais jam visiškai staiga ir netikėtai į galvą atėjo mintis: „Kodėl gi aš nedainuoju?”. Pasak B. McFerrino, tiesiog taip ir buvo: jis pagalvojo ir iškart pradėjo veikti – dainuoti.

Atlikėjas tuoj pat atrado turįs neįtikėtino diapazono – net keturių oktavų – balsą, jis taip pat atradinėjo bei tobulino įvairias vokalo technikas, grandininį kvėpavimą, gebėjimą tobulai imituoti daugybę muzikos instrumentų ir kitokių garsų. Dė to jo pasirodymai buvo kažkas fantastiško ir negirdėto visame muzikos pasaulyje.

Ištobulintos B. McFerrino balso galimybės leido atsirasti ir garsiausiam jo hitui – „Don’t Worry Be Happy”. 1989 metais šis įrašas pelnė net 3 „Grammy“ apdovanojimus: metų dainos, metų įrašo ir metų geriausio atlikėjo (vyriško balso) kategorijose. Populiariausią visų laikų savo dainą B. McFerrinas įrašė pasitelkęs vien tik nuosavą kūną – balsu ir kūno rezonansais jis išgavo visus reikiamus garsus. Frazę „Don’t Worry Be Happy” muzikantas pasiskolino iš Indijos guru Mehero Baba šūkio: Bobby pasakoja, jog kartą jis pamatė mieste guru plakatą su šia fraze ir pamanė, jog tai yra puiki filosofija, telpanti į keturis žodžius; pradėjęs niūniuoti šiuos žodžius jis iškart sukūrė įsimenančią melodiją, kuri ypač ryškiai skamba ją švilpaujant.

Dainos populiarumą rodo ir tai, jog 1988 metais JAV prezidentas George'as Bushas ją naudojo savo rinkimų kompanijoje. Tiesa, po šio įvykio B. McFerrinas atsisakė kūrinio autorystės, nes jo pažiūros buvo nesuderinamos su G.Busho politika.

Birželio 13 dieną B. McFerrinas su visa savo grupe koncertuos Vilniuje – koncertas „Siemens” arenoje bus vienintelis legendinio muzikanto pasirodymas Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.