D.Geringas skelbia Birštono vasaros menų akademijos pradžią

Gegužės 25 d. Birštono kultūros centre, o 26 d. Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje, įvyks violončelininko ir dirigento Davido Geringo (Lietuva, Vokietija) ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertai, kuriais Lietuvos muzikų sąjunga skelbia apie ilgalaikį Birštono savivaldybės, Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos muzikų sąjungos bendradarbiavimą ir Lietuvos muzikų rezidencijos Birštone statybų iniciatyvą. Pirmasis bendras renginys – Birštono vasaros menų akademija, vyksianti liepos 28–rugpjūčio 4 dienomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 24, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 AM

Mintis Lietuvoje vasarą surengti interpretacijos meistriškumo pamokas kilo pernai Kronbergo (Vokietija) violončelės akademijos dienomis stebint D. Geringo ir jo kolegų užsiėmimus su talentingais jaunaisiais violončelininkais. Žavėjo puikios sąlygos tobulėti bendraujant, sudarytos ne tik aktyviesiems kursų dalyviams, bet ir gausiai atvirus užsiėmimus ir vakarinius koncertus lankantiems muzikos mėgėjams.

Vokietijoje gyvenantis žymus mūsų menininkas šį kartą stos prie Lietuvos kamerinio orkestro dirigento pulto ir mūsų šalies publikai pristatys kylančias klasikinės muzikos žvaigždutes. Kartų sugyvenimo puoselėjimas ir bendruomenės stiprinimas – viena svarbiausių Lietuvos muzikų sąjungos veiklos užduočių.

Vilniuje vyksiančio koncerto metu scenoje kartu su orkestru pasirodys keturiolikmetė violončelininkė Dali Gucerijeva (Maskva) ir du Lietuvos talentai, Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo globotiniai - dešimtmetis obojininkas Pijus Paškevičius ir penkiolikmetis klarnetininkas Stasys Makštutis. Koncertuose skambės įvairių epochų muzika – nuo barokinių Johanno Christopho Bacho koncertų iki romantinių Pablo de Sarasate kūrinių. Birštone ne tik diriguos, bet ir grieš pats maestro D. Geringas ir maskvietė D. Gucerijeva. Koncertų partnerė – Lietuvos nacionalinė filharmonija.

D. Geringas – dabartinės Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinis, studijavęs Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje pas garsųjį M. Rostropovičių, vienintelis iš Lietuvos muzikų pelnęs pirmąją vietą prestižiniame P. Čaikovskio konkurse (1970). 1975 m. D. Geringas emigravo į Vokietiją, gavo Herberto von Karajano stipendiją ir pradėjo tarptautinę solisto karjerą.

Muzikas yra koncertavęs su garsiausiais pasaulyje Berlyno, Londono filharmonijų, Ciuricho, Vienos, Čikagos ir kt. simfoniniais orkestrais. Pastaraisiais metais D. Geringas vis daugiau dėmesio skiria dirigavimui. Kasmet su nauja programa Lietuvoje maestro koncertuoja nuo 1992-ųjų. Už lietuvių muzikos populiarinimą D. Geringas 1999 m. yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, 2000 m. – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, 2010 m. pelnė Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ prizą.

Garsusis muzikas plačiai populiarina lietuvių muziką ir užsienyje. Vienas nuosekliai plėtojamų muziko projektų – Usedomo festivalis, rengiamas Vokietijos šiaurėje esančioje Usedomo saloje. Kiekvienais metais šiame festivalyje pristatoma vis kita prie Baltijos jūros esanti valstybė. 2011 m. festivalyje skambėjo lietuvių muzika, šiais metais bus pristatoma estų kūryba.

Birštono vasaros menų akademija – tai savaitę truksiantys meistriškumo kursai, kuriuos šią vasarą Birštone ves tarptautinį pripažinimą pelnę atlikėjai ir pedagogai Caroline Stinson (violončelė, JAV), Gabrielius Alekna (fortepijonas, JAV, Lietuva), Vladimiras Prudnikovas (vokalas), Nijolė Ralytė (koncertmeisterio praktika) ir Audronė Žigaitytė (paskaitos-videoklubas, skirtas Giuseppe Verdi ir Richardo Wagnerio gimimo 200-osioms metinėms).

Vasarą Birštone vyks ne tik atviri užsiėmimai-koncertai, bet ir vakariniai koncertai Birštono gyventojams ir svečiams, kuriuose koncertuos šių kursų pedagogai ir dalyviai. Į renginius (atviras pamokas ir koncertus) laukiama atvykstant ne tik aktyviųjų dalyvių, bet ir pasyviųjų stebėtojų (pedagogų, jaunųjų menininkų, muzikos mėgėjų) tiek iš užsienio, tiek ir iš visos Lietuvos.

Birštono menų akademija ketina lygiuotis į aukščiausio tarptautinio lygio vasaros kursus ir festivalius, populiarius daugelyje šalių, ir taip užpildyti Lietuvos kultūros gyvenimo bei neformalios edukacinės sistemos spragą. Talentingiausieji Lietuvos jaunieji muzikai turės pasirinkimą vasarą tobulintis savo šalyje, o muzikai iš užsienio šalių turės progą atrasti Lietuvą ir galbūt tęsti joje savo tolesnes studijas ne tik vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.