Naująjį LNOBT sezoną - nuo baroko iki XXI amžiaus

Arija iš Giuseppe Verdi operos "Ernanis", kurią padainavo solistas  Liudas Norvaišas, akompanuojamas pianistės Olgos Taškinaitės, trečiadienio popietę prasidėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) 2013-2014 metų sezono, jau 94-ojo, pristatymas. Ištrauka iš "Ernanio" skambėjo neatsitiktinai. Ši opera - pirmoji naujojo sezono premjera, kurią klausytojai išgirs rugsėjo 19-ąją. Kartu ji bus įžanga į G. Verdi  savaitę, skirtą šio kompozitoriaus gimimo 200-osioms metinėms.  G. Verdi savaitė numatyta spalio 4-10 dienomis,  tuo metu bus rodomi  spektakliai „Otelas“, „Traviata“, „Rigoletas“ ir premjerinis „Ernanis“.

Solistas Liudas Norvaišas atlieka ariją iš Giuseppe Verdi operos "Ernanis", akompanuoja pianistė Olga Taškinaitė.<br>M. Aleksa
Solistas Liudas Norvaišas atlieka ariją iš Giuseppe Verdi operos "Ernanis", akompanuoja pianistė Olga Taškinaitė.<br>M. Aleksa
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

2013-05-26 20:16, atnaujinta 2018-03-06 06:06

"Otelo" spektaklio vakarą lauks ir iškilmingas momentas - operos solistui Virgilijui Noreikai bus suteiktas solisto emerito titulas.

"V. Noreika - ištisa epocha, su teatru jį sieja visas gyvenimas. Kadaise jis dievagojosi, kad Otelo niekada nedainuos, bet  gyvenimas taip pasisuko, kad Otelo finalinę sceną jis dainuoja iki šiol. Solistas privilegijų nelaukia - jo talentas jau seniai jį privilegijavo. Šiuo titulu tai norime įtvirtinti", - sakė LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas.

94-ąjį sezoną žiūrovų laukia penkios didelės premjeros bendradarbiaujant su Lietuvos ir užsienio menininkais, režisieriais, teatrais.

Naują sezoną teatras pradės rugsėjo viduryje jau minėta pirmą kartą Lietuvoje statoma G. Verdi opera „Ernanis“. Jo repeticijos prasidės liepą.  Spektaklį kurs kompozitoriaus tėvynainiai - italų režisierius Jeanas Claude'as Berutti ir dirigentas Giampaolo Bisanti.

Lapkričio pabaigoje teatras kvies į baleto „Karmen“  pagal  Georges'o Bizet muziką premjerą. Baletą statys britų choreografė Dity Weldman, diriguos Modestas Barkauskas.  Tai bus dviejų dalių šiuolaikinis baletas su klasikos elementais.

Naujuosius metus teatras šįkart planuoja sutikti ne spektaklio premjera, bet didžiuliu šventiniu vakaru, kuris turėtų pažerti daug malonių staigmenų.

Kitų metų vasario mėnesį teatre planuojama ilgai laukta premjera - LNOBT užsakymu kompozitorės Onutės Narbutaitės parašyta opera „Kornetas“ pagal poeto Rainerio Marios Rilke's poemą ir kitus šaltinius. Spektaklį statys Gintaras Varnas, diriguos Robertas Šervenikas. Šiame spektaklyje publika pirmą kartą išgirs būrį jaunų solistų, kurie jau mokosi "Korneto" partijas. Naujai muzikinei kalbai perprasti reikia daugiau laiko, todėl kitų metų spektakliui artistai rengiasi jau dabar. Režisierius G. Varnas į LNOBT grįžta po dešimtmečio, po 2003 m. pastatyto "Rigoleto". Beje, pastarasis spektaklis per G. Verdi savaitę bus parodytas paskutinį kartą.

Balandį teatro rampos šviesas turėtų išvysti šmaikščioji Gioacchino Rossini opera „Sevilijos kirpėjas“. Bendrą LNOBT ir San Francisko (JAV) operos spektaklį režisuos ispanų režisierius Emilio Sagi, Vilniuje jau pastatęs  Wolfgango Amadeus Mozarto „Figaro vedybas“. Diriguos ispanų dirigentas  Alexis Soriano, turintis lietuviško kraujo - jo motina lietuvė, jis pats kalba lietuviškai, ir  maestro Julius Geniušas.

Kūrybinį sezoną gegužę užbaigs baletas visai šeimai „Sniego karalienė“ pagal Sergejaus Prokofjevo muziką. Britų choreografo Michaelo Corderio pastatymą diriguos Martynas Staškus.

2014 m. vasaros sezoną numatoma dar viena premjera - Georgo Friedricho Haendelio barokinė opera „Aleksandro šventė“. Kūrinį inscenizuos vengrų režisierius Csaba Kaelis kartu su lietuvių žiūrovams jau pažįstamu vokiečių dirigentu Rolfu Becku.

Be naujų spektaklių, teatras numato ir įspūdingų koncertų. Lapkričio mėnesį teatras pagerbs solistę Ireną Milkevičiūtę koncertu, kuriame dalyvaus  ji pati ir jos draugai.

Kitų metų pradžioje minint Sausio 13-osios įvykius, teatre skambės Ludwigo van Beethoveno „Missa solemnis“, kurias diriguos maestro Juozas Domarkas,  o gegužės mėnesį sezoną vainikuos nebe pirmą kartą Vilniuje koncertuosiantis Londono simfoninis orkestras. Koncerte iš ciklo „Geriausi pasaulio orkestrai Operos ir baleto teatre“ dalyvaus pasaulinė smuiko įžymybė graikų smuikininkas Leonidas Kavakosas, o diriguos Danielis Hardingas.

Kitų metų pavasarį Vilniuje laukiama ir Vakarų Vokietijos radijo orkestro, diriguojamo garsaus suomių dirigento Jukkos Pekkos Saraste's.  Sergejaus Rachmaninovo Paganini variacijas šiame koncerte gros jauna pianistė Ana Vinickaja.

Kitą sezoną teatro laukia gastrolių mainai su kaimynais lenkais. Šių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais Vilniuje lankysis Varšuvos didžiojo teatro baleto trupė, o lenkų choreografo Krzysztofo Pastoro vadovaujama Lietuvos baleto trupė Varšuvos didžiajame teatre rodys mūsų nacionalinius baletus „Čiurlionis“ ir „Barbora Radvilaitė“. Lietuviai turės progą išvysti tris vienaveiksmius baletus, kuriuos sukūrė choreografai K. Pastoras, Ashley Page ir Williamas Forsythe.

Baleto trupė taip pat  lankysis Norvegijos mieste Stavangeryje, Lenkijos mieste Bialystoke, Italijoje. Operos trupė Bialystoke per Williamui Shakespeare'o savaitę parodys "Otelą".

Naująjį sezoną operos spektakliuose publika išvys naujų dainininkų, nes daugybė patyrusių ir publikos pamėgtų dainininkų pasirinko karjerą užsienio teatruose.  Kitą sezoną į Vokietijos miestą Eseną išvyksta ir Sandra Janušaitė.

 Teatre buvo surengta perklausa, kurioje dalyvavo per 30 jaunų atlikėjų. Iš jų atrinkti penki, kurie bus stažuotojai, su jais dirbs teatro pedagogai.

Naujų šokėjų ieško ir baleto trupė, bet kol kas nelabai sėkmingai. Vis dėlto kitais metais publika išvys naujų princų klasikiniuose baletuose.

Be premjerinių, per sezoną teatras parodys 125 spektaklius. Bilietai į juos jau pradėti pardavinėti, vyksta ir abonementinė akcija - iki rugsėjo 20 dienos melomanai gali patys susidaryti penkių spektaklių abonementą ir jį įsigyti su nuolaida.

Žiūrovų patogumui teatras įsidiegė elektroninio bilieto sistemą ir dabar melomanai gali be tarpininkų įsigyti bilietą neišeidami iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.