Klaipėdos teatro scenoje – atvirai apie elitą ir „runkelius“

Tai, ko neišdrįso nė vienas Maskvos teatras, padarė klaipėdiečiai. Jie pastatė naujausią žymios Rusijos dramaturgės Ksenijos Dragunskajos pjesę „Lunačiarskio lunaparkas“, kurioje atvirai kalbama apie vis didėjančią prarają tarp miesto ir kaimo, sostinės spindesį ir provincijos skurdą. Nors pjesės veiksmas rutuliojasi gūdžiame Rusijos kaime, spektaklio kūrėjų manymu, jis itin aktualus ir Lietuvoje, kur tapo įprasta teigti, jog šalies dalis už Vilniaus ribų tėra nyki provincija. Į pasaulinę spektaklio premjerą Klaipėdos dramos teatre iš Maskvos atvyksta ir pati pjesės autorė K. Dragunskaja.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

May 30, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:10 AM

„Tai labai juokinga ir kartu be galo liūdna istorija apie Maskvą - mano mylimą miestą, kuriame gimiau, ir kuriam gresia didelė nelaimė. Mažų miestelių gyventojams gimtosios šalies sostinė atrodo tolima, svetima ir priešiška. Tarp mūsų - bedugnė. Ačiū Klaipėdai, pirmajai išleidusiai spektaklio premjerą. Tai, kad šis tekstas jau metus negali įsikūnyti Rusijos sostinės scenoje, byloja apie mūsų teatrų kurtumą dabarties skauduliams, ir tai dar labiau neramina“, - atvirai kalbėjo pjesės autorė.

Aktualu ir lietuviams

Pjesė „Lunačiarskio lunaparkas“ - apie naujų ir senų laikų sankirtas, apie dirbtinį sostinės spindesį ir tikrą provincijos nykulį, grėsmingą visuomenės susiskaldymą, gresiantį socialiniu sprogimu. Ir, žinoma, apie konkrečius žmones - graudokai juokingus, iškritusius iš savojo laiko, tačiau tebegyvus ir tebesvajojančius apie didelį stebuklą, visam laikui pakeisiantį jų mažus gyvenimus.

Pjesę iš rusų kalbos išvertęs rašytojas Gintaras Grajauskas mano, jog pjesės herojų situacija artima ir nesunkiai atpažįstama ne tik Rusijoje, bet ir pas mus, Lietuvoje: „Juk neretai kalbama apie Vilnių ir apie likusią Lietuvą. Viskas yra čia, sostinėje, o tai, kas už jos ribų – jau provincija. Ir pjesė apie tai – apie vadinamąjį elitą ir „runkelius“.

Statyti Rusijoje prieštaringai vertinamą pjesę ėmėsi režisierius Darius Rabašauskas. Jis teigė, jog kiekvienas pastatymas jam naujas iššūkis ir eksperimentas, tad ar imtis šios pjesės, jis ilgai nesvarstė.  Šiam spektakliui režisierius subūrė jaunuosius Klaipėdos dramos teatro aktorius ir sakė netrukus supratęs, jog šis sprendimas pasiteisino.

„Man buvo įdomu, kaip jaunimas mato ir suvokia problemas, apie kurias skaudžiai, bet su ironija ir humoru kalbama pjesėje. Manau, jog aktoriai atrado kažką aktualaus, pajuto tuos skaudulius“, - kalbėjo D. Rabašauskas.

Pamėgo kelios kartos

47-erių K. Dragunskaja - žymi šiuolaikinė rusų dramaturgė, scenaristė, prozininkė, daugiau nei trisdešimties pjesių autorė. Jos pjesės statomos ne tik akademiniuose teatruose, bet ir teatrinio „undergroundo“ rūsiuose, mėgiamos tiek vyresnių žiūrovų, tiek ir jaunimo.

Jos kūryba persmelkta nuoširdumu, tikra ir nesumeluota meile žmogui, švelnia romantika ir subtiliu humoru. Kritikai akcentuoja K. Dragunskajos išradingumą, nevaržomą fantaziją, psichologinį subtilumą, sugebėjimą pastebėti charakteringus žmogaus bruožus, nepiktą ironiją ir puikų žodžio valdymą.

Spektaklio scenografiją kūrė Anželika Šulcaitė, muziką - kompozitorius Jonas Jurkūnas. Žiūrovai scenoje išvys Klaipėdos dramos teatro aktorius Arnoldą Eisimantą, Edvardą Brazį, Renatą Idzelytę, Tomą Gailiutę, Vaidą Jočį, Simoną Šakinytę, Jolantą Puodėnaitę, Liną Lukošių bei Donatą Švirėną.

Spektaklio „Lunačiarskio lunaparkas“ premjera – birželio 5 ir 6 d. 18 val. Klaipėdos dramos teatro pastate, Repeticijų salėje (Teatro a. 2).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.