Nacionalinis dramos teatras žada naujų spektaklių istorinėmis temomis ir skandinaviškų akcentų

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) naująjį sezoną žada pristatyti šešis naujus spektaklius. Kai kurie iš jų bus skirti istorijai ir jos interpretacijoms, taip pat bus pristatyta naujoji skandinaviška dramaturgija ir teatras.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras.<br>R. Danisevičius
Lietuvos nacionalinis dramos teatras.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 31, 2013, 9:22 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:48 AM

„Naujajame sezone daugiau dėmesio skirsime istorijai. Kaip ji formuoja mūsų dabartį? Ką norime ir ko nenorime prisiminti? Kokių praeities vertybių pasigendame dabartyje? Šiuos klausimus įvairiai užduos trys nauji spektakliai, vienaip ar kitaip interpretuojantys istorinę atmintį. Šiandien teatrui reikia naujų meninių idėjų. Galvodamas apie tai, pakviečiau tris skirtingų kartų užsienio režisierius iš Danijos, Latvijos ir Suomijos. Tikiuosi, jų spektakliai sujudins teatro kūrybinę kraujotaką ir suteiks žiūrovams naujų meninių įspūdžių“, - sako LNDT meno vadovas Audronis Liuga.

Sezoną rugsėjo pabaigoje pradės tarptautinį atgarsį sukėlusios lenkų dramaturgo Tadeuszo Slobodzianeko pjesės „Mūsų klasė“ pastatymas, kurį režisuoja Yana Ross. „Mūsų klasė“ suveda skaitytoją ir žiūrovą akistaton su Holokausto patirtimi, priartina jo nežmoniškumą ir siaubą bei diagnozuoja negyjančią psichologinę ir socialinę traumą.

Kita rudens premjera – Jono Vaitkaus režisuojamas Kazio Binkio „Atžalynas“. J. Vaitkus žada pjesės nešiuolaikinti, o žvelgti į joje vaizduojamus mokytojų ir mokinių santykius iš istorinio laiko perspektyvos.

„Skaitant K. Binkio pjesę, ypač ryškiai galima jausti jos transliuojamas vertybes – moralę, jaunesnio pagarbą vyresniam, tai, kas šiandien yra daugiau ar mažiau užmiršta ar paminta. Tai labai nuoširdi, nereikalingų pretenzijų neturinti pjesė, todėl nesinori ją statant naudoti modernizmą ar šokiruojančias teatrines priemones. Statant šį spektaklį, norisi emociškai ir dokumentiškai grįžti į pjesės laiką ir pažvelgti į jį iš šiandienos šviesoje“, - sako režisierius J. Vaitkus.

Dar vienas spektaklis istorijos tema - latvių ir lietuvių jaunųjų menininkų projektas darbiniu pavadinimu „Sausio 13“, kurį režisuoja jauniausios latvių teatro kartos lyderis Valteris Silis. Spektaklio dramaturgija bus kuriama repeticijų metų iš istorinių įvykių liudininkų pasakojimų, dokumentų, pačių spektaklio kūrėjų prisiminimų. Premjera numatoma kitų metų vasarį.

Naujame LNDT sezone - ir skandinaviškas akcentas: bus pristatyta danų, islandų, suomių, norvegų naujoji dramaturgija bei teatras.

Skandinaviškąjį sezono ciklą spalio viduryje pradės režisieriaus Gyčio Padegimo kamerinio spektaklio „Nuošaly“ premjera pagal islandų dramaturgo Sigurduro Palssono pjesę, o balandžio pabaigoje ciklą užbaigs naujosios kartos suomių režisierės ir dramaturgės Saaros Turunen spektaklis pagal savo pačios sukurtą pjesę „Broken Heart Story“.

Svarbiausias šio neformalaus ciklo renginys – danų režisierės vadovės Kirsten Delholm spektaklis „-Cosmos+“ su lietuvių aktoriais ir jaunais muzikos kūrėjais. Tai, anot teatro, bus bandymas sukurti naujos kartos spektaklį jaunam žiūrovui, paremtą moksliniais visatos tyrinėjimais ir meninės vaizduotės poezija.

Lapkritį numatomas ir norvegų dramaturgo Arno Lygrės tarptautinį pripažinimą pelniusios pjesės „Aš išnykstu“ skaitymas.

Dar viena naujiena - keičiasi nacionalinės dramaturgijos festivalio „Versmė“ formatas.

„Užuot rengęs pjesių idėjų konkursą, teatras užsakė trims jauniems jau žinomiems lietuvių dramaturgams parašyti teatrui po pjesę. Nuo pat rašymo pradžios kūrybiniame procese dalyvauja ir režisieriai, kurie rengs pjesių pristatymus. Sėkmingiausi iš jų taps spektakliais“, - sakė A. Liuga.

Iki Naujųjų metų LNDT planuoja parodyti ir daugiau kaip 100 repertuarinių spektaklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.