Choras „Bel Canto“ ragins: „Pabusk, Europa. Naktis jau baigiasi!..“

Mišrus choras „Bel Canto“ per festivalį „Kultūros naktis“ pristatys socialinį-muzikinį projektą „Pabusk, Europa. Naktis jau baigiasi!..“, skirtą Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Pakvietęs žinomus Lietuvos muzikantus, liepos 5-ąją choras atliks  Europos šalių kompozitorių kūrinius.

Choras „Bel Canto“ per Kultūros naktį pristatys projektą „Pabusk, Europa. Naktis jau baigiasi!..“<br>Choro archyvas
Choras „Bel Canto“ per Kultūros naktį pristatys projektą „Pabusk, Europa. Naktis jau baigiasi!..“<br>Choro archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 1:06 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:23 AM

Koncerte dalyvaus daugiau kaip 60 dainininkų „Bel Canto“ choras, solistė Ieva Prudnikovaitė, pianistas Artūras Anusauskas, smuikininkas Artūras Šilalė, Vilniaus mušamųjų grupė, vadovaujama Sauliaus Auglio. Be to, Lietuvos ir pasaulio auditorijai prisistatys ir du jaunieji šalies klasikinės muzikos talentai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentės, solisčių Sigutės Stonytės ir Astos Krikščiūnaitės mokinės Lina Dambrauskaitė ir Milda Baronaitė.

Choro vadovas Artūras Dambrauskas teigia, kad šiuo koncertu choristai siekia pristatyti Lietuvą kaip drąsią, savimi pasitikinčią šalį, pasirengusią naujiems iššūkiams ir pergalėms.

„Šiais metais Kultūros naktis skirta Lietuvos pirmininkavimui ES. Muzika buvo ir yra labai svarbi Lietuvos ir kitų Europos šalių kultūros dalis. Ji ir galingas įrankis, padedantis įtaigiai perteikti socialines idėjas. Norime paraginti Europos bičiulius pamiršti ekonominės krizės skaudulius, sutelkti  dėmesį į diskusijas apie ateitį, naujus iššūkius ir išmoktas pamokas. „Bel Canto“ taria Europai: naktis jau baigiasi, galvokime apie ateitį, pasitikėjimą savimi ir optimizmą!“- sako A. Dambrauskas.

„Bel Canto“ koncertas pateiks staigmenų. Pirmą kartą Lietuvoje bus pristatytas specialiai chorui „Bel Canto“, trims solistėms, fortepijonui ir perkusijų grupei kompozitoriaus Vladimiro Konstantinovo aranžuotas garsusis Maurice'o Ravelio Bolero. Šį spalvingą kūrinį dažniausiai atlieka simfoniniai orkestrai, todėl gebėjimas persikūnyti į orkestrą taps intriguojančiu iššūkiu chorui ir solistams.

Koncertą „Bel Canto“ pradės ir baigs simboliškai. Kadangi Lietuva pirmininkavimą ES perims iš Airijos, pasirodymą choras pradės airio Michaelo McGlynno kompozicija „Rising of the Sun“ (airiškai - "Eirí na Gréine"). Išskirtinį airišką koloritą šiai subtilaus humoro dainai suteiks dūdmaišio ir smuiko skambesys. Koncertą vainikuos taip pat specialiai chorui „Bel Canto“ ir koncerto svečiams aranžuotas ugningasis graikų sirtakis, simbolizuosiantis Graikijos pirmininkavimą ES, kurį metų pabaigoje ji perims iš Lietuvos.

Pasitikėti savo jėgomis ir optimistiškai žvelgti į ateitį Europos bičiulius choras ragins ir kitomis dainomis. Koncerte skambės Giedriaus Svilainio išplėtota lietuvių liaudies daina „Oi aš vakar vakarėlį“, latvių kompozitoriaus Ēriko Ešenvaldo motetas „O salutaris hostia“, temperamentingos ir aistringos ispaniškos habaneros „Renaces Tu“ (Arturo Dúo Vitalis) ir „El ausente“ (Jorge Lópezas, solistės Ievos Prudnikovaitės atliekama kompozitoriaus ir dailininko José María Cano de Andréso daina „Hijo de la luna“.

Choras taip pat atliks kūrinius, kurie jau tapo visos Europos kultūros klasika ir simboliais. Tai - Johanno Sebastiano Bacho choralas „Jesus bleibet meine Freude“ iš kantatos „Herz und Mund und Tat und Leben“,  Edvardo Griego Solveigos daina iš muzikos Henriko Ibseno dramai „Peras Giuntas“, taip pat šiuolaikinės muzikos kompozicijos, tokios kaip prancūzų kompozitoriaus Emmanuelio Séjourné  „Book of Gems“, kurią choras atliks su perkusijos grupe. Gausūs ir išradingi mušamųjų efektai praplės chorinio garso erdves ir suteiks klausytojams naujų potyrių.

Choro „Bel Canto“ koncertas bus filmuojamas HD technologija ir gyvai įrašomas. Koncerte skambėję kūriniai 2013 m. rudenį bus paskelbti choro „Bel Canto“ oficialiame kanale "Youtube" ir  taps prieinami milijonams klausytojų visame pasaulyje.

Choro „Bel Canto“ ir draugų koncertas „Pabusk, Europa. Naktis jau baigiasi!..“ vyks  liepos 5 d., penktadienį nuo 22 val. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje. Koncertas nemokamas, tačiau būtina išankstinė kvietimų rezervacija. Ji vyksta nuo birželio 25 d. 11 val. per www.bilietai.lt e-kvietimų rezervavimo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.