Kultūros naktyje – gruzinišku temperamentu trykštanti „Karmen”

Naktį iš liepos 5-osios  į 6-ąją Vilnių užvaldys kultūra ir menas – vyks kasmetis festivalis „Kultūros naktis“. Per vieną naktį miesto gyventojai ir svečiai galės aplankyti daugiau nei 160 renginių, tarp kurių – klasikinės ir populiariosios muzikos koncertai, parodos, instaliacijos, kino seansai ant žolės, teatro ir šokio spektakliai. Vieną jų – visiems puikiai pažįstamos muzikos ir intriguojančio siužeto spektaklį „Karmen“ – Vilniui pristatys Tbilisio muzikos ir dramos teatras.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 1:50 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:21 AM

„Karmen“ istorija

Pradžią Karmen davė didysis rusų rašytojas Aleksandras Puškinas savo 1824 m. kūrinyje „Čigonai“. Šią poemą perskaitęs ir jos įkvėptas prancūzų rašytojas Prosperas Merimee sukūrė savąją „Čigonų“ versiją – novelę „Karmen“, kuri pirmą kartą buvo išspausdinta 1845-aisiais.

Praėjus 30 metų nuo knygos išleidimo, 1875-aisiais, Georges'as Bizet sukūrė to paties pavadinimo operą. Vėliau pagal operos „Karmen“ muziką įspūdingą baletą „Karmen siuita“ 1967 m. parašė rusų kompozitorius Rodionas Ščedrinas.

Baletą atliks dramos teatro aktoriai

Nors šį klasikos kūrinį turėtų atlikti profesionalūs baleto šokėjai, Kultūros naktyje viešėsiančią gruzinų teatro trupę sudaro ik dramos aktoriai. Su šiuo kolektyvu choreografas, Tbilisio teatro akademijos plastikos meno profesorius Konstantinas Purtseladzė 2006 m. jau statė „Salomę“ pagal Oscaro Wilde'o pjesę.

Spektaklis pelnė pasisekimą Gruzijoje ir už jos ribų. Tad rengdamas „Karmen“ kūrėjas buvo tikras, kad universalūs teatro aktoriai susidoros su sudėtingomis užduotimis šokio spektaklyje.

Istorija perteikiama be žodžių

Ugningos čigonės, vardu Karmen, istorija vyksta XIX a. pradžios Ispanijos regione Sevilijoje. Tačiau spektaklio choreografą mažiausiai domino konkretika bei geografinės nuorodos. Aktoriai stengiasi be žodžių perteikti aistras ir švelnumą, kurių, pasak kūrėjų, istorijoje beveik po lygiai.

Choreografinė gruzinų drama – tai vidinės laisvės ir vaizduotės, kurioje ištirpsta tikrovę nuo fantazijos skirianti riba, istorija. Laisvė be sienų, laisvė, dėl kurios mirštama, – tai pagrindinės spektaklio temos.

 „Taip, ši aistros istorija baigiasi mirtimi, tačiau ten, kur gyvena meilė, visada yra šviesos”, - sako choreografas K. Purtseladzė.

Fatališka, hedonistiška, gyvenanti tik esama akimirka Karmen spinduliuoja griaunančią, laukinę aistrą ir nepaaiškinamai viliojančią jėgą. Gruzinų spektaklyje ją atpažinsite iškart, vos jai krestelėjus purias ir raudonas kaip ugnis garbanas. Pasak K.Purtseladzės, „Karmen“ - ne tik didi istorija apie moterį, bet ir apie vyrą bei jo meilę moteriai.

Pagrindinis veikėjas Chosė šiame spektaklyje itin švelnus. Deja, pakerėtas Karmen kaprizų, praranda viską – griūna jo visas ankstesnis pasaulis - moralus, ramus, doras. Jis ryžtasi žmogžudystei iš meilės.

Spektaklis neapsieis be netikėtumų

Didžiausias netikėtumas žiūrovų laukia scenoje pasirodžius toreadorui.

„Eskamilijas - labai sunkus vaidmuo. Mes pratę matyti energingą kovotoją, o aš panorau parodyti pavargusį nuo kovų, žiūrovų ir pasirodymų herojų. Pavargusį ir gyvenimo sužalotą, bet vis tiek darantį tai, ko iš jo laukia minia. Taip mūsų herojus atsidūrė invalido vežimėlyje”, - bene ryškiausią spektaklio intrigą išduoda choreografas.

Gruzinai su jauduliu laukia pasirodymo Lietuvoje

„Karmen“ yra bendras Gruzijos ir „Moving Theatre“ (Didžioji Britanija) pastatymas. Jo premjera įvyko 2012 m. „Chelsea“ teatre Londone. Rugpjūtį teatro laukia gastrolės Edinburgo teatro festivalyje, vėliau - turnė po Didžiąją Britaniją ir Škotiją.

Vis dėlto pripažinimą pelnęs kolektyvas su jauduliu laukia pasirodymo Lietuvoje. Pasak K. Purtseladzės, gruzinams ir Gruzijai žodis Lietuva aprėpia tai, kas šilčiausia, tikriausia, ištikimiausia.

„Galite paklausti bet kurio gruzino bet kuriame Gruzijos kampelyje, kas yra jo draugas, ir jis atsakys – Lietuva. Tikriausiai mus sieja kažkas esminio, dėl ko verta gyventi, – laisvė. Laisvė, kuri stipresnė už patį gyvenimą. Mums didelė garbė pristatyti spektaklį Lietuvoje, kuri garsėja teatro tradicijomis ir talentingais režisieriais. Nekantriai laukiame susitikimo su brangiausiais draugais, kurių Lietuvoje tiek daug turime. Tikimės, kad jų nenuvilsime”, - sakė spektaklio choreografas K. Purtseladze.

Tbilisio valstybinis muzikos ir dramos teatras. Choreodrama “Karmen”. Liepos 5 d. 23 val. ir 1 val. Prezidento rūmų vidiniame kieme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.