Menininkų duetas kviečia įlįsti į Odisėjo kailį ir pasiklausyti sirenų giesmių

„Prasidėjo viskas nuo Sauliaus, - pripažino G. Sodeika. - Jis pateikė keletą labai pikantiškų fotodarbų, kurie po kiek laiko pakišo man mintį, ar negalėtų tų vaizdinių darbų palydėti garsai.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jul 2, 2013, 9:33 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:00 AM

Trečiadienį nuo 16 valandos Vilniuje, Energetikos ir technikos muziejuje, menininkai pristatys audiovizualinį perfomansą „Sirenų giesmės“. Lankytojų jis lauks viename muziejaus eksponatų - garo katile.

„Tai metafizinė istorija apie sirenas, kurios savo dainomis viliodavo jūreivius prie uolų. Kad atsispirtų sirenų kerams, jie užsiklijuodavo ausis vašku. Odisėjas labai norėjo sužinoti, kokios jų giesmės, tad ne užsikimšo ausis, bet liepė jį pririšti prie stiebo ir, kad ir kas atsitiktų, netrišti. Jis labai kankinosi, bet giesmes išklausė“, - vieną Odisėjo kelionių epizodą priminė S. Paukštys.

Kompozitorius G. Sodeika atkūrė sirenų giesmių garsą, o kad žmonės susidarytų apie jas bendrą vaizdą, S.Paukštys pasiūlys pamatyti ir jų atvaizdą. Į garo katilą įėję žmonės girdės pro ertmę sklindantį garsą, o pažvelgę pro eksponavimo dėžės angą susidurs su sirenos žvilgsniu.

„Betgi susidurti su sirena akis į akį pavojinga...“ - pareiškiau abejonę.

„Čia vis dėlto ne gyva sirena, tai gal neužburs, - sudvejojo ir S. Paukštys. - Bet kiekvienas vis tiek turi jausti atsakomybę pasižiūrėdamas į angą. Tik mūsų dvasios ir minties švara padės išvengti kančių, kurioms buvo pasmerkta Odisėjo įgula. Sirenų giesmės ir sirenų vaizdai - žiūrovo išbandymas, juolab vykstantis elektrinės garo katilo ertmėje. Tai Lietuvos dvasingumo ir patriotiškumo testas. Ar jį išlaikysime, priklausys tik nuo mūsų dvasios stiprybės.“

Paklausti, kaip kilo projekto idėja, menininkai sakė, kad tai bendras produktas. Jie ilgai ieškojo variantų, kaip galėtų vaizdas ir garsas surasti kompromisą ir išsitekti vienoje erdvėje, ir šitas variantas jiems pasirodė įdomiausias.

„Prasidėjo viskas nuo Sauliaus, - pripažino G. Sodeika. - Jis pateikė keletą labai pikantiškų fotodarbų, kurie po kiek laiko pakišo man mintį, ar negalėtų tų vaizdinių darbų palydėti garsai.

Saulius visada atviras idėjoms. Kai pradėjome kalbėti apie bendrą darbo koncepciją, išsirutuliojo Odisėjo tema. Kiekvienam garsų kūrėjui, muzikos žmogui visada bus smalsu, ką tokio girdėjo Odisėjas ir jo vyrai, kad jiems reikėjo prisirišti prie laivo stiebų, prisikimšti ausis vaško. Kokie tie garsai, kurie taip vilioja, paskui save traukte traukia?

Tai lieka paslaptis iki šiol, bet mes trečiadienį bandysime tas paslaptis atskleisti ir pateikti, ką jie galėjo regėti ir girdėti.

Manau, kad garo katilas Energetikos ir technikos muziejuje tam ypač tinkama vieta ir pagal intymumą, ir pagal nuotaiką, todėl man buvo ypač malonu ruošti garsus būtent šiai erdvei.“

G. Sodeika ne pirmą kartą kuria garsus vizualaus meno objektams - ta patirtis siekia apie 20 metų.

„Nedažnai tą darau, bet kas keleri metai vis pasitaiko progų ir mielai jas išnaudoju. Tarkime, prieš metus teko kurti garsinį audinį žinomos graikų dizainerės, skulptorės, tapytojos Maro Michalakakos instaliacijai „Happy Days“ Atėnuose. Dabar po metų pertraukėlės naujas darbas su S. Paukščiu“, - pasakojo G. Sodeika.

„Sirenų giesmių“ muzika skambės iš garsiakalbių, nors, kaip sakė keistus išradimus mėgstantis ir juos naudojantis savo kūriniams atlikti G. Sodeika, idealus variantas būtų, jeigu visą parodos laiką jis pats sėdėtų ir grotų elektroniniu instrumentu.

Kokią žinutę autoriai nori pasiųsti žiūrovams ir klausytojams?

„Labai tikiuosi, kad bent dalis apsilankiusiųjų šiame renginyje pažins savyje Odisėją, prisimins, kad galbūt kada nors yra girdėję sirenų giesmes“, - sakė G. Sodeika.

„Bet jeigu jie girdėjo sirenų giesmę, turėjo atsitrenkti į uolas...“ - vėl suabejojau.

„Kadangi jie tada nesuprato, ką girdi, tai juos išgelbėjo“, - paaiškino kompozitorius.

S. Paukščio ir G. Sodeikos audiovizualinis projektas „Sirenų giesmės“. Liepos 3 d. 16 val. Energetikos ir technikos muziejus (Rinktinės g. 2, Vilnius).

P.s. „Manome, kad būtų klaidinga nepaskirti šio renginio Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai“, - atsisveikindami priminė menininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.