Prancūzas į Vilnių atveža purpurinį lietų

Pagrindinis Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos tarybai kultūrinis renginys - vienos nakties festivalis „Kultūros naktis“ - pakvietė žinomą prancūzų menininką Pierre'ą Ardouviną pristatyti netradicinio meno projektą „Purple Rain“ („Purpurinis lietus“). Šią šiltą vasaros naktį visi norintys galės ne tik iš šalies pažvelgti į šio jau 15 metų parodas ir renginius organizuojančio menininko darbą, bet ir patys jame sudalyvauti. Tik pasiimkite skėtį, nes gali pradėti lyti net iš giedro dangaus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2013, 2:44 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:03 PM

„Purple rain“ atkeliavo iš 80-ųjų

1984 m. JAV roko atlikėjas Prince'as sukūrė dainą pavadinimu „Purple Rain“. Tuo pačiu pavadinimu buvo išleistas jo albumas, kuris įrašytas kaip garso takelis filmui „Purple Rain“. Ši muzikinė roko drama tuomet puikiai atspindėjo to laikotarpio dvasią - melancholiškas ir maištingas Alberto Magnoli filmas tapo kultiniu bei iki šiol yra vadinamas vienu geriausiu visų laikų miuziklų.

Tokia devintojo dešimtmečio atmosfera ir svajinga ateities vizija įkvėpė prancūzų menininką P. Ardouviną sukurti projektą „Purple Rain“, kuris pirmą kartą buvo pristatytas 2011 m. Paryžiuje, festivalyje „La Nuit Blanche“. O šiemet prancūzų „Baltoji naktis“ keliasi į Vilnių – „Kultūros nakties“, vykstančios jau šią naktį (naktį iš liepos 5-osios į 6-ąją), organizatoriai pakvietė P. Ardouviną atvykti į Lietuvos sostinę ir sukelti čia purpurinį lietų.

Ne tik stebėti, bet ir dalyvauti

„Purple Rain““ yra unikalus projektas, įtraukiantis žiūrovus, tampančius savotiškais aktoriais filmavimo aikštelėje, kurioje nėra kamerų. Skambant gitaros muzikai, visa erdvė yra nušviečiama purpurine spalva, o iš dangaus staiga pradeda lyti. „Žiūrovai patys tampa aktoriais ir sukuria savo purpurinį lietų“, - sakė P. Ardouvino vadybininkas Thomas Patrixas.

Kaip šį projektą apibūdina žymus prancūzų menininkas ir meno kritikas Guillaume'as Dessange, „P. Ardouvinas priverčia mūsų netikėjimą kovoti su mėgavimusi, parodo, kaip emocija prasiveržia pro dirbtinį daiktų paviršių. Kaip ir filme „Purple Rain“ čia apdairiai paslėpta kažkas romantiško. Bloga vakarėlio atmosfera išlaisvinanti vaizduotę. Purpurinė – laiko po vidurnakčio iki rytinių pagirių spalva. Tarp liūdno ir didingo.“ Tarsi devintasis dešimtmetis. Tarsi pats Prince'as.

P. Ardouvin jau pelnė tarptautinį pripažinimą

P. Ardouvinas yra stebėtinai universalus menininkas. Jis piešia, lipdo skulptūras, fotografuoja. Ir viskas jam sekasi gerai. Jau nuo 1998 m., kai Paryžiuje atidarė pirmąsias savo parodas, Pierre'as išlieka tikru meno žmogumi, kuris savo darbus demonstruoja jau ne tik gimtojoje Prancūzijoje, bet ir kitose šalyse. Paklaustas, kodėl menininkas pasirinko būtent Lietuvą, T. Patrixas sakė, kad tiesiog mielai priėmė kvietimą, kurį atsiuntė „Kultūros nakties“ festivalio organizatoriai. „Ne mes pasirinkome Lietuvą, Lietuva pasirinko mus“, - teigė jis ir pridūrė, jog į Lietuvą juos pakvietė Prancūzų institutas Lietuvoje.

T. Patrixas džiaugėsi galimybe pristatyti šį projektą Lietuvos publikai ir tikisi, jog menininkas sulauks daugybės žiūrovų, norinčių išsimaudyti purpuriniame lietuje. „Mes tikimės sėkmės ir didžiulės minios po lietumi“, - optimistiškai kalbėjo P. Ardouvino vadybininkas.

Susipažinti su menininku bei patirti purpurinę romantiką bus galima jau šią naktį (iš liepos 5-osios į 6-ąją) Vilniaus dailės akademijos senųjų rūmų kiemelyje Maironio gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.