Dar vienas M. Mažvydo alėjos suolelis papuoštas meno kūriniu

Klaipėdos pėsčiųjų arterijoje - M. Mažvydo alėjoje - šeštadienį

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 6, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:12 PM

Veikiantį horizontalų saulės laikrodį sukūrė menininkai Romualdas Martinkus ir Aras Martinkus. Ant akmeninės suolelio plokštumos sumontuota saulės laikrodžio kompozicija rodo šios vietos saulės laiką. Nuo įprastojo jis skiriasi 1 val. ir 41 minute.

M. Mažvydo alėjoje prie suolelio R. Ulevičių prisiminė jo draugai ir artimieji.

„Jau penkliolika metų gyvename be mūsų draugo Rimanto. Laikas užgydė skaudžią praradimo žaizdą, bet išliko prisiminimai apie šio žmogaus polėkį ir drąsą. Jam patiko originalios idėjos, patiko dalintis gerais darbais su kitais. Saulės laikrodis - maža fondo dovana miestui, kurį Rimantas mylėjo iš visos širdies“, - sakė R. Ulevičiaus labdaros ir paramos fondo vadovas Ovidijus Jankauskas.

Prieš porą savaičių M. Mažvydo alėjoje atidengta trijų suoliukų kompozicija „Šachmatai“. Tai Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) dovana miestui.

Pernai asociacija pakvietė menininkus dalyvauti granitinių suoliukų puošybos idėjų konkurse. 19 kūrėjų pateikė 27 pasiūlymus, iš kurių vertinimo komisija išrinko dešimt geriausiųjų. Labiausiai atsižvelgta į originalumą ir atraktyvumą, Klaipėdos miesto charakterio ir jo tradicijų atspindį.

Išrinkę geriausius darbus pramonininkai ne tik pradėjo ieškoti mecenatų, bet ir pirmieji ėmėsi darbų.

Šįmet meniniais akcentais turėtų pasipuošti per 20 suolų. Visi jie turės medinę dalį, ant kurios bus malonu prisėsti. Ant suoliukų pritvirtintos vardinės mecenatų lentelės.

Pirmasis meninis akcentas ant suoliuko atsirado 2008-ųjų vasarą. Tais metais M.Mažvydo alėja buvo atidaryta po rekonstrukcijos.

Tuomet alėjos projekto autoriui architektui Vytautui Paulioniui teko išklausyti nemažai skeptikų priekaištų dėl 55 granitinių suolų. Vieniems jie priminė antkapius, kiti skundėsi, kad nepatogu sėdėti - kieta ir šalta. Tačiau tokiu būdu bandyta apsiginti nuo vandalų, kurie būtų greitai nuniokoję medinius suolus.

Žmonių priekaištus V.Paulionis iškart atrėmė staigmena - vieno suolo sėdimąją dalį apkalė medinėmis lentelėmis, o ant krašto pritvirtino granitinį obuolį. Po kelių savaičių kažkas nulaužė bronzinį obuolio kotelį su lapu.

Netrukus alėjoje ant suoliuko įsikūrė dar viena skulptūra„Klaipėdietis“, kurios autoriai - Svajūnas Jurkus ir V.Paulionis. Ir jis jau buvo nulaužtas, bet tai pastebėję žmonės iškart iškvietė policiją. Chuliganas buvo sulaikytas, o darbas išsaugotas ir sugrąžintas į vietą.

Miesto vadovai kvietė ir kitus miestiečius bei menininkus puošti suolus, tačiau daugiau tokių per kelerius metus neatsirado. Tuomet iniciatyvos ėmėsi KPA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.