Festivalio „Akacijų alėja“ klausytojai raginami aukoti sudegusioms Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčioms atstatyti

Kulautuvoje (Kauno r.) šį šeštadienį vyksiančiame tryliktame bardų festivalyje „Akacijų alėja“ šios muzikos gerbėjų laukia gausus būrys atlikėjų ir daugybė staigmenų.  Jas pirmadienį Kauno restorane - klube „Combo“ surengtoje spaudos konferencijoje pristatė festivalio siela vadinamas dainų ir tekstų autorius Virgis Stakėnas, festivalio direktorius Arūnas Eitutis, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas bei šio rajono administracijos direktorius Ričardas Pudževelis.

Kulautuvoje (Kauno r.) šeštadienį vyks tryliktasis bardų festivalis „Akacijų alėja“. Jis pristatytas pirmadienį Kauno restorane-klube „Combo“.<br>M. Patašius
Kulautuvoje (Kauno r.) šeštadienį vyks tryliktasis bardų festivalis „Akacijų alėja“. Jis pristatytas pirmadienį Kauno restorane-klube „Combo“.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 8, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:05 PM

Pristatė naujus eksponatus

Viena didžiausių pristatytų naujienų - nauji „Akacijų alėjos“ muzikinės šlovės muziejaus eksponatai. Dalį jų buvo galima apžiūrėti per spaudos konferenciją.

Praėjusiais metais įkurtą bardų festivalio „Akacijų alėja“ muzikinės šlovės muziejų, kurio pirmuoju eksponatu tapo dainininko Vytauto Kernagio „Rugpjūčio žemuogių“ rankraštis, šiemet papildė įvairių atlikėjų asmeniniai daiktai.

Kruopščiai atrinkti eksponatai pasakoja įdomiausias istorijas ne tik apie žinomų atlikėjų muzikinę veiklą, laisvalaikį, gyvenimo būdą, bet ir apie lietuviškos muzikos ir muzikantų praeitį.

Pristatydamas festivalio atlikėjus V. Stakėnas tvirtino, kad kaip ir kasmet festivalį „Akacijų alėja“ pradės šalies jaunimo dainuojamosios poezijos konkursų laureatai.

Šių metų konkurse „Mažoji akacija“ laimė nusišypsojo grupei„Ora“, Matui Kauniečiui ir Dangirui Petraičiui, Miglei ir Gediminui Ivaškevičiams bei respublikinio moksleivių dainuojamosios poezijos konkurso laureatams - merginų trio „Baltos varnos“.

Jaunimo pasirodymas vyks nuo 17 val.

Scenoje pasirodys žinomi veidai

Po festivalio atidarymo į sceną kils žinomi atlikėjai: teatro ir kino aktorius, režisierius Kostas Smoriginas, dainų autorius ir atlikėjas V. Stakėnas, po ilgesnės pertraukos į sceną grįžtantis kantri muzikos Lietuvoje pradininkas, dainininkas, kompozitorius, poetas Vytautas Babravičius.

Šie žinomi meistrai ne tik lips į sceną, bet ir dovanos ilgai ir atsakingai rinktus daiktus praėjusiais metais gimusiam bardų festivalio „Akacijų alėja“ muzikinės šlovės muziejui.

Festivalio gerbėjams savo širdis atvers ir dainininkė Evelina Sašenko, aktorius, filmų garsintojas, žinomas televizijos personažas, dainų autorius ir atlikėjas Giedrius Arbačiauskas, jaunas kūrėjas, subtiliai derinantis akustinį ir elektroninį skambesius bei išskirtinį vokalą Markas Palubenka, aktorius, režisierius Sigutis Jačėnas, grupės „Arbata“ lyderis Andrius Zalieska, sunkiojo metalo grupė „Thundertale“.

Festivalyje pasirodys ir Šnipeliškio kaime (Kupiškio r.) įsikūrusių socialinės globos namų gyventojų ir darbuotojų „Auksinis choras“. Šių metų pavasarį jie surengė dainuojamosios poezijos festivalį „Obelų žydėjimas“. Su šio kolektyvo atstovai pirmadienį buvo atvykę į Kauną, kur spaudos konferencijos metu atliko keletą kūrinių.

V. Stakėno teigimu, nors šis festivalis nėra tarptautinis, vienas kitas svečias iš užsienio yra lyg renginio programos pagardas, lyg razina pyrage. „Šiais metais „Akacijų alėjos“ klausytojai galės džiaugtis svečiais iš JAV, Pitsburgo, - Mikey DeLuca ir Iggy. Svečiais vadinti šį duetą gal nėra labai tikslu, nes sceninį vardą Iggy pasirinkęs atlikėjas Amerikoje gyvena 20 metų, bet gimė Lietuvoje“, - pasakojo V. Stakėnas.

Specialiai „Akacijų alėjos“ festivaliui duetas išleidžia unikalų, riboto tiražo - tik 150 egzempliorių - albumą. Kiekviena kompaktinė plokštelė bus numeruota ir papuošta atlikėjų autografais.

Atlikėjas albumą kūrė 22 metus

Festivalio svečiai turės progos įsigyti dar vieną naujieną, kuri taip pat išleista artėjančio bardų festivalio proga. Spaudos konferencijoje pristatyta V. Stakėno atliekamų dainų albumas. Ja pradedama kompaktinių plokštelių serija „Po akacijos ženklu“. Dainininkas tikino, jog šį albumą įrašė vos per mėnesį, tačiau kūrė 22 metus.

Už šį albumą ir kitą festivalio atributiką surinkti pinigai bus skirti Kaune rajone pernai sudegintoms Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčioms atstatyti.

„Festivalis yra nemokamas, tačiau už jo metu parduotus suvenyrus ar kitą atributiką, gautos lėšos bus paskirtos svarbiems objektams atstatyti. Dainuojamosios poezijos mėgėjai tądien raginami ne tik įsigyti festivalio simbolikos, bet ir aukoti pinigų šioms bažnyčioms prikelti“, - sakė V. Stakėnas.

Prigijo pernykštė vieta

Kauno rajono meras V. Makūnas pasakojo, jog šįmet, kaip ir pernai, festivalis vėl vyks arti Nemuno, kur atsiveria platesnė erdvė gausiam klausytojų būriui.

„Keisti vietą nusprendėme todėl, kad festivalis „Akacijų alėja“ labai išaugo ir išsiplėtė. Tūkstančiai susirinkusių dainuojamosios poezijos gerbėjų vargiai galėjo ir matyti sceną, ir klausytis atliekamų kūrinių.

Pernai pirmą kartą pakeitus vietą žmonėms tapo paprasčiau judėti, stebėti atlikėjus, didėjo vaikams skirta zona, žiūrovai galėjo patogiau prieiti prie „Akacijų“ krautuvėlės, prekybininkų“, - sakė meras.

Šįmet susirinkusiuosius pasitiks dar labiau patobulinta vietos infrastruktura: parke įrengti šviestuvai, atlikėjų ir jų gerbėjų džiaugsmui bus pastatyta didelė šiuolaikiška scena. Be to, bus pasirūpinta, kad į priekį išneštos garso kolonėlės sukurtų akustinį komfortą net toliausiuose pušų amfiteatro taškuose, visiems leistų kuo puikiausiai suprasti dainų tekstus.

Festivalį dainuojamosios poezijos mėgėjai šeštadienį pasiekti galės ne tik automobiliu ar pėsčiomis, bet ir laivu „Tolstojus“, kuris išplauks iš senosios prieplaukos Kaune prie Vytauto bažnyčios 16 val. ir 22 val. sugrįš ten pat.

Į festivalį kviečiama atvykti ir ekologiška transporto priemone - dviračiu. Dviračių mėgėjai šeštadienį 15 val. rinksis Kauno pilies aikštelėje, iš kur su policijos palyda saugiai keliaus į Kulautuvą. Šiame miestelyje, šalia Kultūros centro įkurtoje uždaroje saugomoje aikštelėje bus galima prirakinti savo transporto priemonę. 23 val. policijos lydima kolona vyks atgal į Kauną.

Festivalio dieną autobusai į Kulautuvą ir iš jos kursuos ilgiau. Atvažiavusiems nuosavu automobiliu jo pastatymo problemų neturėtų kilti, nes tam bus sudarytos sąlygos prie Nemuno. Šalia Kulautuvos kultūros centro bus įrengta vieta palapinėms statyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.