Lenkų meno istorikas: „Valdovų rūmų interjerus dar teks tobulinti“

Žaibišku greičiu įrengti ir šventiškai atverti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmai kol kas negali pasigirti autentiškų vertybių gausa - juose yra nemažai kopijų arba ne aukščiausios kokybės daiktų, todėl Valdovų rūmams Vilniuje teks dar daug nuveikti tobulinant interjerus, įsitikinęs lenkų meno istorikas Jozefas Grabskis, įkūręs ir vadovaujantis Tarptautiniam meno tyrimų

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.<br>R. Danisevičius
Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-07-08 13:51, atnaujinta 2018-03-04 20:09

Pasak J. Grabskio, Vilniuje atkurtų Valdovų rūmų Sosto salėje stovintis Saksonijos karalių sostas taip pat nėra autentiškas, o tik jo kopija.

„Reiktų dar kartą išstudijuoti valdovų rūmų ritualus ir atitinkamai įrengti Sosto salę. Žinoma, neturint autentiško karalių sosto reikėjo ką nors toje vietoje pastatyti... Manau, kad ilgainiui bus galima surasti autentiškus, originalius daiktus, taip pat ir Saksonijos karalių, valdžiusių Lenkijos karalystę ir Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sostą, kuris šiuo metu yra vienos firmos nuosavybė Šveicarijoje. Beje, yra pavojus, kad jis gali būti parduotas Rusijos oligarchams arba arabų kraštams, nes yra auksuotas, prabangus, nepaprastai patrauklus ir arabų šeichams“, - kalbėjo J. Grabskis antradienį radijo stočiai „Znad Wilii“.

Pasak meno istoriko, Saksonijos karalių, kurie tam tikrą laikotarpį valdė ir Lenkijos karalystę bei Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, originalaus sosto vertė siekia apie milijoną eurų (apie 3,5 mln. litų). „Tai nėra kažkokia baisi kaina tokios aukštos klasės objektui, sukurtam garsių to meto meistrų Saksonijos karališkiesiems rūmams Dresdene, juolab kad šis sostas pagamintas geriausiose XVIII amžiaus 3-4 dešimtmečių meistrų dirbtuvėse“, - sakė J. Grabskis.

Jo teigimu, Lenkija nepretenduotų į šį autentišką sostą, nes ir pati turi keletą originalių sostų, pavyzdžiui, karaliaus Augusto Poniatovskio sostas Varšuvos karališkuosiuose rūmuose.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės herbu papuoštas sostas priklausė Vetinų dinastijai, kurios atstovas buvo Augustas Stiprusis ir kuri gyvuoja mūsų laikais. „Pastebėjau, kad Valdovų rūmų lobyne yra šiai šeimai priklausiusios stiklo taurės su Saksonijos karalių herbais“, - sakė J. Grabskis.

Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas sako, kad muziejus turi pakankamai autentiškų vertybių, kurios gali sužadinti estetinius ir pažinimo jausmus. „Kaip labiau tradicinis muziejus akcentuosime autentiškas vertybes, mat santykis su tikru daiktu visada yra aktyvesnis. Valdovų rūmai yra istorinės rezidencijos muziejus, kuriam keliami tam tikri tradiciniai reikalavimai“, - sakė Eltai V. Dolinskas.

Be to, teigiama, kad formuojant LDK valdovų rūmų rinkinį pirmenybė teikiama lituanistinėms vertybėms. Pasak muziejininkų, su Lietuvos istorija susiję, didelę išliekamąją vertę turintys daiktai pastaraisiais metais labai retai pasirodo rinkoje, o didžioji dalis eksponatų, kurie mums bent kiek primena Lietuvos praeitį, jau seniau yra nupirkta įvairių pasaulio muziejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.