Valdovų rūmų muziejaus direktorius: „Lankytojas rūmuose galės įsikurti visai dienai“

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose įsikūręs Nacionalinis muziejus lankytojams siūlys įvairiausių ekspozicijų ir programų bei sieks suteikti kuo daugiau galimybių susipažinti su rūmų eksponatais ir Lietuvos istorija, tikina Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.<br>R. Danisevičius
Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Meidutė

Jul 8, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:53 PM

„Mes turime pakankamai autentiškų vertybių, kurios gali sužadinti estetinius ir pažinimo jausmus“, - trumpame interviu naujienų agentūrai ELTA sakė V. Dolinskas. Muziejaus direktorius žada, kad Valdovų rūmai Valstybės dieną - liepos 6-ąją - kasmet paminės išskirtinai. Ypač bus stengiamasi užimti muziejaus lankytojus - ateityje pramogų bus tiek, kad jie galės pasilikti visai dienai.

- Ką įdomaus ir galbūt iki šiol nematyto Valdovų rūmų muziejus galės pasiūlyti lankytojams?

- Pirmiausia tai lankymasis ir susipažinimas pavieniams žmonėms, grupėms, ekskursijoms įvairiomis kalbomis. Mes patys galime vesti ekskursijas maždaug dešimčia kalbų. Mūsų edukatoriai taip pat rengė kursus miesto gidams, jų dalyvavo apie pusantro šimto, taigi pasiūla lankymo, susipažinimo prasme tikrai yra labai plati.

Bus labai plati edukacija, kurią mes ir šiol jau vykdėme kitose erdvėse. Tai įvairūs kultūros renginiai, kurių amplitudė labai plati: nuo muzikos iki žodžio, vaizdo. Mes ir istorinius filmus jau rodėme, ir koncertus rengėme, ir mokslines konferencijas, knygų pristatymus. Muziejuje veiks visa infrastruktūra, kad žmogus jaustųsi gerai ir galėtų čia praleisti netgi visą dieną, išgerti kavos, pasižiūrėti filmą.

Ateityje bus atidaryta edukacinė salė ir joje lankytojai galės pasižiūrėti, pavyzdžiui, lenkišką ar kokį kitą filmą, skirtą Lietuvos istorijai. Jį rodytume netgi su Lietuvos istorikų komentarais, kas tame filme ne visiškai taip pavaizduota, ir taip toliau.

Taigi stengsimės naudoti labai įvairias veiklos formas ir tarnauti Lietuvos visuomenei bei mūsų svečiams.

- Susidaro įspūdis, jog Nacionalinis muziejus bus panašus į Kernavės archeologijos ir istorijos muziejų, kuris taip pat yra interaktyvus, turi filmų salę ir panašiai.

- Ne visai. Mes nesame nelinkę perdėti interaktyvumo reikšmės. Pirmiausia interaktyvumas labai greitai sensta ir labai daug kainuoja. Mes turime pakankamai autentiškų vertybių, kurios gali sužadinti estetinius ir pažinimo jausmus. Šiuo požiūriu, kaip labiau tradicinis muziejus, akcentuosime autentiškas vertybes, mat santykis su tikru daiktu visada yra aktyvesnis.

Kaip minėjau, interaktyvios formos, kurios yra žaismingos, lengviau suprantamos, bus naudojamos, bet saikingai, nes, skirtingai nei Kernavės muziejus, kuris yra archeologijos, Valdovų rūmai yra istorinės rezidencijos muziejus, kuriam keliami tam tikri tradiciniai reikalavimai. Tai nėra griežtai reglamentuota, tačiau yra tam tikrų susitarimų, tarptautinių dokumentų, Lietuvos muziejų įstatymas, kur apibrėžta, kaip kas ką turėtų vykdyti, kokios formos daugiau ar mažiau tinkamos.

- Kokias paslaugas, be savarankiško ekspozicijų apžiūrėjimo, muziejus galės pasiūlyti pro šalį ėjusiam ir užsukti nusprendusiam žmogui, kuris pats nelabai geba įvertinti eksponatus, tačiau yra smalsus ir norėtų apie juos daugiau sužinoti čia ir dabar?

- Yra labai daug tokių „kabliukų“. Pavieniam lankytojui iš tikrųjų sunku atrasti visa tai, kas jį domina, nors komentarai, etiketės, padės jam orientuotis.

Iš tikrųjų būsime pasiruošę pagrindinius akcentus sudėlioti pagal žmogaus interesus: kam bus įdomios praeities buities detalės, kam kultūrinio, kam politinio gyvenimo. Tokie akcentai yra galimi, ateityje planuojame temines ekskursijas, pavyzdžiui, „Žygimanto Augusto takais“, „Bonos Sforcos sodai“ ir panašiai. Planuojame ir edukacines programas, kurios nebus skirtos vien tik vaikams, o įvairiems sluoksniams ir amžiaus grupėms. Jau dabar kai kas buvo ir yra vykdoma kitose erdvėse.

Per trumpą laiką neįmanoma viso to padaryti, bet turėsime labai didelę pasiūlą ir kiekvienas galės rasti sau įdomią temą ar aspektą. Kai visi rūmai bus atidaryti, čia veiks keturios stacionarios nuolatinės ekspozicijos ir apytiksliai trys nedideli ekspoziciniai intarpai. Taigi kiekvienas žmogus galės pats susiprojektuoti ekskursiją pagal savo interesą, ką konkrečiai jis nori pamatyti.

- Ar pavieniui atėjusieji galės prisijungti prie  ekskursijų su vadovais?

- Šią galimybę turėsime gal net kitą savaitę, labai greitai. Mes taip jau darydavome prieš parodas ar renginius arba šiaip kviesdavome svečius - norintiems buvo organizuojamos grupės ir tiesiog vesdavome lankytojus. Taip darysime ir rūmuose.

- Skelbiama, kad muziejus nedirbs valstybinių švenčių dienomis ir pirmadieniais. Ar nemanote, kad valstybės švenčių dienomis, kai visi turi laisvadienį, atsirastų nemažai norinčiųjų aplankyti istorinį objektą?

- Tačiau Darbo kodeksas numato darbo laiką, kurio negalime pakeisti, be to, turime ribotas personalo galimybes. Mes turėjome ieškoti tam tikrų kompromisų.

Išimtis kasmet bus Valstybės diena - Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, kai mes stengsimės dirbti, nes Valdovų rūmuose prasidėjo Lietuva.

Dėl darbo laiko yra ir nusistovėjusi tarptautinė praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.