Bardai dainuos akacijų paunksnėje

Kulautuvoje (Kauno r.) šeštadienį vyksiančiame bardų festivalyje „Akacijų alėja“ koncertuos gausus būrys atlikėjų. Publikos lauks staigmenos ir vertingais eksponatais praturtėjęs „Akacijų alėjos“ muzikinės šlovės muziejus.

„Dainuojamosios poezijos mėgėjus raginsime ne tik įsigyti atributikos, bet ir aukoti pinigų bažnyčioms prikelti“, - sakė „Akacijų alėjos“ prezidentas V. Stakėnas.<br>M. Patašius
„Dainuojamosios poezijos mėgėjus raginsime ne tik įsigyti atributikos, bet ir aukoti pinigų bažnyčioms prikelti“, - sakė „Akacijų alėjos“ prezidentas V. Stakėnas.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

Jul 11, 2013, 8:30 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:07 AM

Tryliktą kartą rengiamas bardų festivalis nėra tarptautinis, tačiau dainuojamosios poezijos gerbėjams pasirodantys svečiai iš užsienio tampa lyg renginio programos pagardu. „Šiais metais „Akacijų alėjos“ klausytojai galės džiaugtis svečiais iš JAV, Pitsburgo, - Mikey DeLuca ir Iggy. Užsieniečiais vadinti šį duetą gal nėra labai tikslu, nes sceninį vardą Iggy pasirinkęs atlikėjas Amerikoje gyvena 20 metų, bet gimė Lietuvoje“, - pasakojo festivalio siela dainininkas Virgis Stakėnas.

Specialiai „Akacijų alėjos“ festivaliui duetas išleidžia riboto tiražo - tik 150 egzempliorių - albumą. Kiekviena kompaktinė plokštelė bus numeruota ir papuošta atlikėjų autografais.

Renginį pradės jaunimas

Pristatydamas kitus festivalio atlikėjus V. Stakėnas tvirtino, kad kaip ir kasmet festivalį „Akacijų alėja“ pradės šalies jaunimo dainuojamosios poezijos konkursų laureatai. Jie koncertuoti pradės nuo 17 val.

Šių metų konkurse „Mažoji akacija“ laimė nusišypsojo grupei „Ora“, Matui Kauniečiui ir Dangirui Petraičiui, Miglei ir Gediminui Ivaškevičiams bei respublikinio moksleivių dainuojamosios poezijos konkurso laureatams - merginų trio „Baltos varnos“.

Po jaunimo atliktų dainų 18 val. vyks festivalio atidarymas. Scenoje pasirodys teatro ir kino aktorius, režisierius Kostas Smoriginas, dainų autorius ir atlikėjas V. Stakėnas, po ilgesnės pertraukos į sceną grįžtantis kantri muzikos Lietuvoje pradininkas, dainininkas, kompozitorius Vytautas Babravičius.

Festivalio gerbėjams savo širdis atvers ir dainininkė Evelina Sašenko, aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Giedrius Arbačiauskas, jaunas kūrėjas Markas Palubenka, aktorius, režisierius Sigutis Jačėnas, grupės „Arbata“ lyderis Andrius Zalieska, sunkiojo metalo grupė „Thundertale“.

Aukos sudegintoms bažnyčioms

Festivalio svečiai turės progos įsigyti renginio atributikos ir suvenyrų. Staigmena taps artėjančio bardų festivalio proga išleistas V. Stakėno dainų albumas.

Juo pradedama leisti kompaktinių plokštelių serija „Po akacijos ženklu“. Dainininkas tikino, jog šį albumą įrašė vos per mėnesį, tačiau kūrė 22 metus.

Už šį albumą ir kitą festivalio atributiką surinkti pinigai bus skirti Kaune rajone pernai sudegintoms Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčioms atstatyti.

„Festivalis nemokamas, tačiau už jo metu parduotą atributiką gautos lėšos bus skirtos svarbiems objektams atstatyti. Dainuojamosios poezijos mėgėjai tądien raginami ne tik įsigyti festivalio atributikos, bet ir aukoti pinigų šioms bažnyčioms prikelti“, - sakė V. Stakėnas.

Muziejus primena praeitį

Per festivalį bus galima iš arti apžiūrėti praėjusiais metais įkurto bardų festivalio „Akacijų alėja“ muzikinės šlovės muziejaus ekspoziciją.

Pirmuoju eksponatu tapo dainininko Vytauto Kernagio rankraštis „Rugpjūčio žemuogės“, o šiemet jį papildė ir kitų įvairių atlikėjų asmeniniai daiktai.

Kruopščiai atrinkti eksponatai pasakoja įdomiausias istorijas ne tik apie žinomų atlikėjų muzikinę veiklą, laisvalaikį, gyvenimo būdą, bet ir apie lietuviškos muzikos ir muzikantų praeitį.

K. Smoriginas nusprendė „Akacijų alėjos“ muziejui padovanoti prieš dešimt metų iš Japonijos parsivežtą spiningą.

V. Stakėnas „Akacijų alėjos“ muziejui įteikė paties atlikėjo rankomis siuvinėtą beisbolo kepuraitę ir 1979-2009 metais jo paties naudotų gitaros stygų rinkinį.

V. Babravičius-Simas į muziejų atnešė savo lūpinę armonikėlę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.