Į Lietuvą grįžo S. Dariaus ir S. Girėno atminimą pagerbę dviratininkai

Į Kauną ketvirtadienio vakarą grįžo legendinio Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio 80—ųjų žuvimo metinių atminimui surengto dviračių žygio dalyviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 18, 2013, 8:17 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:24 PM

Devyni dviratininkai Mindaugo karūnavimo valstybės dienos proga iš Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo išvažiavo į Myslibužą Lenkijoje, kur sudužo lėktuvas „Lituanika“. Po trylikos dienų kelionės žygeiviai buvo sutikti toje pat vietoje.

„Mūsų dviračių žygio tikslas — priminti apie legendinį lietuvių skrydį ir pakartoti 1988 ir 1989 metais vykusius patriotinius dviračių žygius.

Tuomet jie tapo ne tik pilietine, bet ir politine akcija. Dabar — tai pagarbos ženklas mūsų tautos didvyriams jų žūties metinių sukakčiai pažymėti. Dariaus ir S. Girėno asmenybės bei jų žygdarbis išlieka kelrode žvaigžde visai Lietuvai“, — sakė dviratininkų grupės vadovas lakūnas Jonas Ruzgas, kuris buvo ir pirmojo dviračių žygio dalyvis.

Jis į žygį vyko kartu su dviem sūnumis — Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Transporto inžinerijos fakulteto studentu Karoliu ir trylikamečiu gimnazistu Robertu, kuris buvo jauniausias žygio dalyvis.

Į žygį vyko išvyko ir trys būsimieji pilotai: VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto studentai: Edgaras Parasockis, Vytautas Kregždė, Tomas Pučka.

Dviračių pedalus mynė portalo pilotai.lt vadovas Lukas Liekis ir Raseinių rajono Paupio mokyklos mokytojas Šarūnas Blinstrubas bei Šilalės gimnazistas šešiolikmetis Modestas Gudauskas. Žygio metu dviratininkai numynė 2 tūkst. kilometrų.

„Kelias į Myslibužą ir atgal trumpesnis, tačiau keliaudami mes aplankėme Punską, Griunvaldo lauką, kur vyko Žalgirio mūšis, Torunę, kitas vietoves“, — sakė J. Ruzgas.

Žygio metu dviratininkai neišvengė nedidelių gedimų, vienas dviratininkas važiuodamas buvo nukritęs ir nusibrozdino alkūnę. Tačiau ne tai buvo dviratininkams sukėlė sunkumų. J. Ruzgo teigimu, dviračių kolonai važiuoti Lenkijos keliais, kuriais rieda tūkstančiai sunkiasvorių automobilių — tikras iššūkis.

Vadovas didžiuojasi jaunimu, kuris kelionėje pasirodė stiprus fiziškai ir morališkai.

„Buvo dienų, kai žygio metu jaučiau nuovargį, nes per dieną numindavome po 150 — 170 kilometrų. Tačiau morališkai išlikau stiprus, nes palaikė kiti žygeiviai“, — sakė šešiolikmetis M. Gudauskas. Jis tokį ilgą atstumą dviračiu įveikė pirmą kartą.

Po žygio sugrįžusius dviratininkus su gėlėmis ir ąžuolų vainikais Kaune pasitiko jų artimieji, lakūnai, Aleksoto seniūnijos vadovai ir šios miesto dalies bendruomenės centro nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.