Nidoje plazdės džiazo burės

Liepos 25-27 dienomis Nidoje vėl klegės garsūs džiazo atlikėjai iš plačiojo pasaulio - Amerikos, Danijos, Vokietijos, Rusijos, Maroko ir Lietuvos. Čia vyks festivalis „Nida Jazz maratonas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Romas Krasauskas ("Lietuvos rytas")

Jul 18, 2013, 7:58 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:24 PM

„Jei audra, kuri pernai nusiaubė Nidą, būtų kilusi diena anksčiau, per festivalio koncertą, šiemet apie Nidos džiazo festivalį nebūtų tekę kalbėti - jį tiesiogine prasme būtų nušlavusi vėtra. Mariose būtų plaukiojusi visa brangi aparatūra, scena ir greičiausiai visi žiūrovai su artistais. Bet neišsigąskite - šiemet to nebus. Todėl paskutinį liepos savaitgalį visi pirmyn į Nidą, kur rengiamas 13-asis festivalis „Nida Jazz maratonas“, - kviečia džiazo muzikantas ir festivalio įkūrėjas Leonidas Šinkarenka.

Rengėjai lieka ištikimi festivalio tradicijai pateikti skirtingų stilių muziką, leidžiančią klausytojams gėrėtis džiazo muzikos pasaulio įvairove.

„Džiazo festivalio organizavimas atima pusmetį gyvenimo, kurį tenka nuvogti nuo kūrybos. Gailiuosi to. Bet džiaugiuosi, kad mažoje Nidoje prigijo džiazas ir ji tapo žinoma pasaulio džiazo žemėlapyje“, - kalbėjo garsus bosininkas L. Šinkarenka.

Nuo mašalų negali apginti

Kaip įprasta, festivalis vyks Nidos prieplaukoje. Tinkamos salės tokio formato tarptautiniam renginiui Nidoje nėra.

„Turime užtikrinti nors ir minimalų atlikėjų patogumą bei saugumą, nors negalime jų apginti nuo įkyriu naktinių mašalų“, - juokėsi L. Šinkarenka, draugų vasarą vadinamas Leo Nidu.

Vidutiniškai džiazo festivalis sulaukia apie 2 tūkst. žiūrovų. Gal antratiek, pagailėję 50 litų už du vakaro koncertus, klausosi savo jachtose ir susėdę ant molo.

„Apskaičiavome, kad festivalis ne tik garsina Neringos miestą, bet ir duoda meterialinės naudos. Drauge su festivaliu vyksta ir didžiausias Baltijos šalyse senjorų teniso turnyras.

Apie 150 dalyvių, tarp kurių daug festivalio rėmėjų, atvyksta su šeimomis. Apie 500 žmonių tam savaitgaliui jau žiemą užsisako prabangius viešbučius. Poilsiautojai taip pat ima taikyti savo atostogas prie festivalio datų. Džiaugiamės, kad į Nidą jau plaukiama klausytis ir džiazo“, - sakė L. Šinkarenka.

Visus romantikus ir nemiegančius jis kviečia būtinai dalyvauti garsiosiose Nidos festivalio džiazo sesijose, kurios prasidės po kocertų apie 24 valandą prieplaukos vyninėje. Sesijose dalyvaus ir Nidoje niekada nemiegantys muzikantai.

Nuotaiką sugadino policininkai

Šiemet pagrindinė festivalio žvaigždė - garsi Amerikos džiazo dainininkė Eve Cornelious. Nidoje ji antrą kartą.

Kaip pavyko į mažą žvejų kaimelį vėl prisivilioti „Grammy“ nominantę, pelniusią Amerikos „Metų džiazo vokalo atradimas“ apdovanojimą, visame pasaulyje koncertuojančią su tokiomis džiazo žvaigždėmis kaip Chucho Valdezas, Jonas Hendrixas, Roy Hargrove'as?

„Ji atvyksta ne į kaimelį, o į festivalį. Su Eve susipažianau per gastroles Rusijoje. Susidraugavome ir sukūrėme bendrą tarptautinį projektą  „Summer Union“, kurį 2004 metais pristatėme Nidoje ir Vilniuje.

Eve sužavėjo ir festivalio nuotaika, ir muzikantai, ir žiūrovai. Tiesa, gal mažiau Nidos policija. Tikiuosi, kad ji primiršo, kaip privalėjo nutraukti dainą, nes koncertas viršijo numatytą laiką 15 minučių.

Patyrusi šoką žvaigždė anuomet paprašė stikliuko degtinės“, - prisiminė L. Šinkarenka, dėl visa ko ir šiemet paruošęs stiklelį lietuviškos.

Ir lietuviai, ir svečiai

Šį kartą E. Cornelious liepos 27-ąją koncertuos su tarptautine grupe „Vintskevich-Taylor Quintet“. Jame muzikuoja garsūs Rusijos džiazo meistrai tėvas ir sūnus Leonidas ir Nikas Vinckevičiai, būgnininkas Joelis Tayloras ir bosininkas Kipas Reedas iš JAV.

Tarptautinės džiazo grupės muzikoje rusų folkloras pinasi su Amerikos džiazo tradicijomis.

Liepos 25-ąją festivalio klube Nidos prieplaukoje koncertuos Vytauto Skudo kvintetas, kurio nariai - talentingi jaunosios kartos atlikėjai.

Liepos 26-ąją festivalis keliasi į didžiają atvirą erdvę - Nidos prieplauką. Tą vakarą festivalio klausytojai galės gėrėtis Nedos Malūnavičiūtes ir Vytauto Labučio muzikine partneryste.

Universalus saksofonininkas V. Labutis meistriškai valdo ansamblį, kuriame muzikuoja jaunieji džiazo talentai - multiinstrumentininkas Leonardas Bėkša, būgnininkas Darius Rudis ir kontraboso meistras Eugenijus Kanevičius.

Liepos 26-osios vakarą nušniokš ir audringa „world music“ stiliaus banga - į sceną kils uždeganti Balkanų džiazo grupė „Django Lassi Band“ iš Vokietijos. Originaliose seksteto kompozicijose, persmelktose šokių ritmais, darniai pinasi skirtingi žanrai, įvairių ištakų muzika, skamba originalus grupės vokalisto balsas.

Šokėjos plastika užburia

Ką bendra gali turėti trys garsūs danų džiazo meistrai ir šokėja iš Maroko? Tai bus galima išgirsti liepos 26-ąją.

Pianisto Morteno Schantzo suburtas trio prieš keletą metų šviežiu oro gūsiu įsiveržė į tarptautinę džiazo sceną, iškart patraukė kritikų dėmesį drąsiu novatoriškumu, aistringu polinkiu jungti džiazą su kitais muzikos žanrais.

Didžiulio pripažinimo sulaukusi grupė į Lietuvą atvyksta neseniai baigusi koncertines turnė po Braziliją, Rusiją, JAV.

Užburiančios plastikos Maroko šokėja Rabab Aomari suteikia trio dar naujesnių spalvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.