Daugėja Valdovų rūmų muziejaus gidų

Nuo šiol Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų lankytojai turės daugiau galimybių užsisakyti profesionaliai parengtų gidų vedamas ekskursijas - išklausę specialių paskaitų ciklą ir išlaikę egzaminus tokią teisę jau įgijo 29 miesto gido licencijas turintys asmenys.

Valdovų rūmų muziejaus gidų rengimo programa buvo sudaryta iš dviejų dalių - įvairios tematikos pranešimų ir pažintinių ekskursijų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Valdovų rūmų muziejaus gidų rengimo programa buvo sudaryta iš dviejų dalių - įvairios tematikos pranešimų ir pažintinių ekskursijų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2013, 12:38 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:45 PM

Gidai yra arčiausiai muziejų lankančių žmonių, todėl jie turi būti ne tik įvairiapusiški, bet ir būti pasirengę apie šį objektą suteikti daugybę specifinių žinių. Mums svarbu, kad žmonės gautų kokybišką, jų poreikius atitinkančią informaciją - juk vienam bus įdomi architektūros istorija ir inžineriniai sprendimai, o kitas galbūt norės susipažinti su archeologiniais eksponatais, atkurtais interjerais ar dvaro kultūra“, - sako Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja ir Gidų atestavimo komisijos pirmininkė dr. Jolanta Karpavičienė.

Valdovų rūmų muziejaus gidų rengimo programa buvo sudaryta iš dviejų dalių - įvairios tematikos pranešimų ir pažintinių ekskursijų. Muziejaus specialistai, taip pat istorikai, menotyrininkai, architektai supažindino gidus ne tik su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir pačių Valdovų rūmų bei jų atkūrimo istorija, bet ir su šioje teritorijoje vykusiais archeologiniais tyrinėjimais, paveldosaugos sprendimais, autento išsaugojimu ir eksponavimu, archeologine medžiaga, kuri buvo panaudota kuriant ekspozicijas, muziejaus kaupiamąsias kolekcijas, ir kt. Vėliau muziejaus organizuotą paskaitų ciklą išklausę gidai laikė testą ir vedė parodomąsias ekskursijas.

Iš daugiau negu pusantro šimto specialią Valdovų rūmų muziejaus gidų rengimo programą lankiusių gidų šiuo metu akredituoti tik 29, kitiems gidams, norintiems vesti ekskursijas Valdovų rūmuose, dar reikės įgyti daugiau žinių, patobulinti įgūdžius, išlaikyti egzaminus.

Akredituotiems gidams netrukus bus įteikti dvejus metus galiosiantys pažymėjimai, suteiksiantys teisę vesti ekskursijas muziejaus ekspozicijose. Gidų sąrašas bus skelbiamas ir Valdovų rūmų muziejaus svetainėje.

Ši Valdovų rūmų muziejaus gidų rengimo programa - ne vienkartinis projektas. Rengti gidus, kurie galėtų profesionaliai ir kokybiškai vesti ekskursijas Valdovų rūmuose tiek Lietuvos, tiek užsienio turistams, numatoma ir ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.