„Kine po žvaigždėmis“ – lietuviški detektyvai

Liepos 31 d. atidarant retrospektyvą apie jos filmus pasakos kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

A. Kundelio „Lošimas be kozirių“.<br>Organizatorių nuotrauka
A. Kundelio „Lošimas be kozirių“.<br>Organizatorių nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:10 PM

Liepos 31 d. žiūrovai išvys Almanto Grikevičiaus politinį detektyvą„Vilkolakio pėdsakai“ (1986), kurio veiksmas rutuliojasi egzotiškoje Lotynų Amerikoje.

Šis filmas neišvengė to meto propagandos ir ideologijos klišių, tačiau žavėjo modernia stilistika. Daugelį scenų režisierius filmavo realiuose interjeruose, kurie traukė žvilgsnį spindinčia vakarietiška prabanga, originaliomis detalėmis.

Pagrindinis juostos herojus - Argentinoje dirbantis sovietinis žurnalistas Aliošinas, tampantis kolegos pagrobimo liudininku ir įsiveliantis su draugu į pavojingą tyrimą.

Rugpjūčio 1 d. „Kine po žvaigždėmis“ bus rodoma Raimondo Vabalo juosta„Ties riba“ (1973) apie jauną tardytoją, tiriantį mažame miestelyje bylą dėl 5 tonų mėsos vagystės iš vietos kombinato.

Režisierius meistriškai išlaiko emocinę įtampą, sutelkdamas dėmesį į sudėtingus veikėjų charakterius, jų išgyvenimus. Kiekvienas žmogus yra tarsi neįminta mįslė ar paslaptis.

Filme atsiskleidžia talentingi, tuomet dar jauni aktoriai Juozas Budraitis, Olegas Ditkovskis, Virgi nija Kochanskytė, Vaiva Mainelytė, Sigitas Račkys, Vytautas Paukštė ir kiti.

Rugpjūčio 2 d. lauko kinas primins Algimanto Kundelio dviejų serijų meninį filmą „Lošimas be kozirių“ (1981), sukurtą pagal vadinamąjį socialinį užsakymą. Jis pasakoja apie milicijos kapitoną Grigonį, kuris tiria instituto sargo žmogžudystę ir susiduria su nusikaltėlių gauja.

Detektyvo žanras nebuvo itin populiarus sovietmečio Lietuvos kine. Režisieriai turėjo vykdyti Maskvos Centrinės televizijos ar Valstybinio kinematografijos komiteto užsakymus. Ši įtaka akivaizdi daugumoje detektyvų. Tačiau „Kinas po žvaigždėmis“ kviečia pasižiūrėti į juos iš šiandienos perspektyvos.

Liepos 31 d. atidarant retrospektyvą apie jos filmus pasakos kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

Visų seansų pradžia - 22.30 val., bilietų kaina - 14 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.