Vėl atgijo idėja kurti M. K. Čiurlionio institutą

Mikalojaus Konstantino

Čiurlionio studijų savaitė tęsis iki sekmadienio.<br>P. Lileikis
Čiurlionio studijų savaitė tęsis iki sekmadienio.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:23 PM

Druskininkuose ketvirtadienį pasibaigusios tarptautinės konferencijos „M. K. Čiurlionis ir pasaulis“ dalyviai sako, jog Čiurlionio institutui įkurti turėtų užtekti tų lėšų, kurias rudenį konkurso tvarka pradės skirstyti naujoji Lietuvos kultūros taryba.

Pasak menotyrininko prof. Antano Andrijausko, prieš aštuoniolika metų Lietuvoje bandyta įkurti Čiurlionio institutą, tačiau tuomet pritrūko noro ir entuziazmo.

„Pasaulyje jam lygius genijus ant pirštų suskaičiuosi, o mes per daugiau kaip keturis dešimtmečius nesugebėjome išleisti naujos jo bibliografijos, dar ilgiau laukia Čiurlionio laiškų leidimas, pastarąjį kartą išėjęs 1960 metais. Tai didžiulė gėda ir didelis apsileidimas. Iki 2015 metų, kai bus minimas M. K. Čiurlionio gimimo 140 metų jubiliejus, reikia eiti labai kryptingai ir koncentruotis į labai svarbius dalykus apie M. K. Čiurlionį“, - įsitikinęs profesorius.

Konferencijos dalyviai sutarė parengti atitinkamą kreipimąsi į valdžios institucijas ir Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų.

Druskininkuose vykstančioje Čiurlionio studijų savaitėje, kurią kasmet rengia Lietuvos muzikų rėmimo fondas, susirinkę Lietuvos ir užsienio mokslininkai, Čiurlionio kūrybos atlikėjai ir tyrinėtojai svarsto pagrindines genijaus kūrybos problemas, ieško naujų aspektų, pateikia savo naujausius tyrimus ir leidinius. Akademinius renginius lydi smuiko ir fortepijono muzikos koncertai, nes Druskininkuose tuo pat metu vyksta ir Smuiko muzikos šventė bei Smuikininkų meistriškumo mokykla.

Čiurlionio studijų savaitė tęsis iki sekmadienio, o ją savo programoje aprėpiantis vienuoliktasis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ kurorto gyventojus ir svečius kvies iki rugsėjo 22 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.