Valdovų rūmai į pagalbą kvies savanorius

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai tikisi tapti pirmuoju šalies muziejumi, kurio veikloje galės dalyvauti įvairių kartų savanoriai.

Pasitelkę savanorių Valdovų rūmai tikisi pakeisti visuomenės požiūrį į muziejus ir muziejų požiūrį į lankytojus.<br>R. Danisevičius
Pasitelkę savanorių Valdovų rūmai tikisi pakeisti visuomenės požiūrį į muziejus ir muziejų požiūrį į lankytojus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Aug 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:37 AM

Kol kas savanorių paslaugomis daugiau naudojosi masinių kultūros renginių organizatoriai. Jie talkindavo per populiariąją „Kultūros naktį” ir įvairiausius muzikos festivalius.

Savanorių pagalba ypač svarbi ir kiekvieną vasarą „Litexpo” parodų rūmuose rengiamai Tarptautinei šiuolaikinio meno mugei „ArtVilnius”. Tačiau muziejai ir galerijos iki šiol vengė į savo erdves įsileisti entuziastingų, bet neprofesionalių padėjėjų, rašo „Lietuvos ryto” priedas „Sostinė”.

Dažnoje muziejininkystei skirtoje konferencijoje ar diskusijoje dalyvavę užsienio muziejininkai pabrėždavo, jog būtina stiprinti muziejaus ryšį su publika. Tačiau jų argumentai iki šiol nepasiekė Lietuvos muziejininkų.

Įvairios edukacinės programos, daugiausia skirtos vaikams bei jaunimui, ir įvairūs proginiai pramoginiai renginiai iki šiol egzistuoja tarsi šalia rimtos muziejinės veiklos. Jų publika dažniausiai lieka tik stebėtoja, vartotoja, o ne bendradarbė ar diskusijų dėl muziejaus ateities dalyvė.

Net ir muzikai ar teatralai, vis dažniau pasirodantys įvairių muziejų erdvėse, atidirba sutartas valandas ir susikrovę instrumentus ar puošnius drabužius skuba lauk. Paklausti, kas rodoma parodoje, kurios atidaryme jie ką tik pasirodė, daugelis suglumę nusišypso ir gūžteli pečiais.

„Užsienio šalyse itin populiari savanoriavimo muziejuose patirtis, susiejanti aktyvaus piliečio interesus su savojo krašto istorija. Siekiame, kad Valdovų rūmų muziejus taptų vieta, kurioje kaupiamas socialinis kapitalas ir kuriama pilietinė vertė, – teigė Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė. – Skleisdami šią idėją tikimės rasti bendraminčių ir iš esmės pakeisti visuomenės požiūrį į muziejus ir muziejų administracijos požiūrį į lankytojus.”

Įdomu, kad ne senas tradicijas puoselėjantys, o nauji Vilniaus muziejai šiuo metu labiausiai mėgstami publikos.

Tarp mėgstamiausių – Technikos ir Pinigų muziejai. Juos vejasi ir pirmuosius metus veikiantys Žaislų bei Geležinkelio muziejai.

Dar galima paminėti Nacionalinę galeriją, kuri edukacines programas pasiūlė ne tik mokiniams, bet ir senjorams.

Norą tapti Valdovų rūmų muziejaus savanoriais per pastarąjį mėnesį jau pareiškė daugiau negu pusšimtis žmonių – ne tik moksleiviai ir studentai, bet ir vyresni asmenys, senjorai.

Kai kurie jų jau sudarė bendradarbiavimo sutartis su muziejumi dėl savanoriškos pagalbos vykstant renginiams. Kiti įtraukti į savanorių rezervo sąrašus.

Norisi tikėti, kad Valdovų rūmuose savanoriai ne tik nešios kėdes čia vyksiantiems koncertams ar spektakliams, bet ir turės galimybę atidžiau susipažinti su muziejuje eksponuojamomis vertybėmis.

O muziejininkai pasinaudos proga išgirsti jų nuomonę apie savo veiklą ir gal net konkrečių pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?