Flamenkas virpino sielos stygas lyg mauro malda

Į antrąją pusę persiritusiame Kristupo vasaros festivalyje nesiliauja anšlagai. Šeštadienį pilnutėlis Valdovų rūmų kiemas kėlė ovacijas flamenko meistrams iš Ispanijos – broliams dainininkui Curro ir gitaristui Carlosui Pinanoms, perkusininkui Migueliui Angelui Orengo bei šokėjai Hortensijai Laencinai.

Kristupo vasaros festivalio koncerte Valdovų rūmų kieme muzikavo flamenko meistrai iš Ispanijos.<br>D. Umbraso nuotr.
Kristupo vasaros festivalio koncerte Valdovų rūmų kieme muzikavo flamenko meistrai iš Ispanijos.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2013-08-10 13:39, atnaujinta 2018-03-02 00:51

Pasaulio muzikos festivaliu tampanti tradicinė sostinės vasaros šventė yra pažėrusi įvairių flamenko atmainų – nuo tradicinio iki modernaus „flamenco nuevo“, kuriam šiemet atstovavo garsus džiazo saksofonininkas ir fleitininkas Jorge Pardo su grupe.

Brolių Pinanų programa įkūnijo dar vieną įdomų - šiuolaikinio flamenko ir arabų muzikos - derinį. Tarsi iš tūkstantmečių glūdumos banguojantis jausmingas Curro balsas koncerte virpino klausytojų sielos stygas kaip arabiškos maldos.

„Flamenkui arabiškos šaknys yra labai svarbios. Tai Pietų Ispanijos muzika, o ten VII amžiuje viešpatavo arabai. Flamenkas gimė iš kultūrų mišinio, - pasakojo C.Pinana. – Manau, kiekvienas flamenko artistas – ar jis būtų muzikantas, dainininkas, ar šokėjas – turi rasti savo individualų braižą. Aš jo ieškau jungdamas flamenką su arabų muzika, kurią labai mėgstu“.

Flamenkas formavosi II-XI a., veikiamas bizantiškosios liturginės ir maurų muzikos. Šimtmečius šio meno tradicijos iš kartos kartai buvo perduodamos tiesiogiai mokytojų mokiniams - flamenko mokyklose nebuvo mokoma. Tik nuo XVIII amžiaus jį ėmė puoselėti profesionalūs atlikėjai.

2010-aisiais UNESCO pripažino flamenką žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru. Šiandien ši muzika nepaprastai populiari visame pasaulyje – tai liudija kad ir flamenko projektų gausa Lietuvos scenose.

Rugsėjo 14-ąją sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje įvyks pirmasis Lietuvoje tarptautinis flamenko festivalis „Siento flamenco“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.