“Metropolitan Opera“ garsenybės lenkėsi Kauno publikai

Pažaislio vienuolyno ansamblio kiemą, Kaune, sekmadienio vakarą užliejo pasaulinio lygio operos solistų balsai.

Pažaislio vienuolyno ansamblio kiemą, Kaune, sekmadienio vakarą užliejo pasaulinio lygio operos solistų balsai.<br>I. Skliutaitės nuotr.
Pažaislio vienuolyno ansamblio kiemą, Kaune, sekmadienio vakarą užliejo pasaulinio lygio operos solistų balsai.<br>I. Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Aug 12, 2013, 7:58 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:28 AM

Nepakartojama aura apgaubtoje erdvėje vyko aštuonioliktojo Pažaislio muzikos festivalio koncertas „Dmitrijus Chvorostovskis ir draugai”. Ne be reikalo šis renginys iš anksto buvo vadinamas vienu įspūdingiausių kultūros įvykių Lietuvoje 2013 metais.

Nors prieš daugiau nei pusvalandį vėlavusį koncertą virš Pažaislio vienuolyno smarkiai prapliupo lietus, privertęs žiūrovus išsiskleisti skėčius ir apsivilkti neperšlampančius apsiaustus, muzikos gurmanams skirta šventė nebuvo sugadinta.

Vos į sceną išėjo Kauno miesto simfonis orkestras, lietus liovėsi ir danguje nušvito vaivorykštė. Netrukus maždaug 3 tūkst. žiūrovų miniai pasirodė Metropolitano operos garsenybės: baritonas D. Chvorostovskis iš Rusijos, Barbara Frittoli, Stefanas Secco ir Marco Caria iš Italijos. Orkestrui dirigavo JAV gyvenantis armėnų tautybės dirigentas Konstantinas Orbelianas. Scenoje taip pat buvo ir Lietuvos atlikėjas Kostas Smoriginas.

Maždaug dvi valandas trukęs koncertas abejingų nepaliko. Publika muzikos ir atlikėjų balsų klausėsi sulaikiusi žadą. Renginiui pasibaigus žiūrovai solistus apipylė gėlėmis. Publika garsenybių nenorėjo paleisti ir gausiais aplodismentais jas keletą kartų iš užkulisių ištraukė į sceną. Atlikėjai lenkėsi žiūrovams ir dėkojo už nesibaigiančias ovacijas. Ypač daug dėmesio sulaukė D. Chvorostovskis, kuris publikos prašomas, nerikėtai uždainavo visiems gerai žinomą rusų romansą.

Pasiklausyti garsenybių atliekamų ištraukų iš garsių operų atvyko ir kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma.

Ši pora, kaip ir dar keliasdešimt ypatingų svečių, koncertą stebėjo iš neseniai vienuolyne duris atvėrusio svetingumo komplekso „Monte Pacis“.

Kviestinė publika įsitaisė vienoje iš antro aukšto salių, kurios langai veda į vienuolyno kiemą. Tai, ką matė ir girdėjo, prezidentą taip sužavėjo, kad didžiąją koncerto dalį jis stovėjo ir garsiai plojo.

Prieš koncertą D.Chvorostovskis ir kiti koncerto dalyviai atvyko į svetingumo komplekse surengtą spaudos konferenciją. Solistas sakė, kad koncertui parinkta erdvė, jam neįprasta.

„Mieliau būtų netrikdyti vienuolių ramybės“. Ar jūs ne taip manote?“ – žurnalistų klausė atlikėjas. Tačiau išgirdęs, jog vienuolyno erdve itin didžiuojamasi ir joje nuolat rengiami koncertai, D. Chvorostovskis atsakė, kad jis Kaune svečias ir nežino kokiose vietose, kas vyksta.

Atlikėjas noriai ir išsamiai atsakinėjo į visus jam pateiktus klausimus, dalijosi įspūdžiais iš beveik dvi savaites Kaune trukusių Giuseppe Verdi operos „Simonas Bokanegra“ kompaktinės plokštelės įrašų. D.Chvorostovskis gyrė visus su dainavusius atlikėjus, muzikantus.

„Dirbti su Kauno miesto simfoniniu orkestru bei Kauno valstybiniu choru buvo labai malonu. Kauno muzikantai ir choristai kupini entuziazmo, jie darbštūs, kūrybingi, supranta humorą, visada yra geros nuotaikos“, - kalbėjo garsus baritonas, kuris komplimentų negailėjo ne tik kitiems, bet ir sau.

Į klausimą, kaip vertina kitus garsius pasaulio solistus, tarp jų ir žymųjų tenorą Placido Domingo, dainavusius operoje „Simonas Bokanegra“, D.Chvorostovskis sakė: „Aš geriau dainuoju. Be jokios abejonės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.