M.K.Čiurlionio „Juodosios saulės“ pėdsakų muziejininkai dar neaptiko

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus darbuotojai, Ukrainoje ieškoję dingusio lietuvių dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslo„Baladė (Juodoji saulė)“, sugrįžo neaptikę jo pėdsakų, bet su viltimi.  1910 metais dingusio paveikslo paieškos vyko Ustyluho miestelyje, kur savo žmonos tėvonijoje gyveno paveikslą įsigijęs ir, kaip iki šiol manoma, jį iš Sankt Peterburgo į Ustyluhą išsivežęs kompozitorius Igoris Stravinskis.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:58 PM

„Kadangi dar neišnagrinėjome visos korespondencijos, mums lieka tokia abejonė ir viltis, gal jis net neišsivežė paveikslo į Ustyluhą, kuris dabar yra mažas pasienio miestelis. Sankt Peterburgas yra toks miestas, kur yra daugiau šansų, kad paveikslas galėtų išlikti. Ten Rusų muziejuje yra du M.K.Čiurlionio darbai - labai geros būklės „Nojaus arka“ ir labai gražus, bet blogesnės būklės „Preliudas“ iš paskutinio periodo. Tai gal dar kas nors atsilieps, kas galbūt matė ar žino...“, - viliasi Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Pasak jo, muziejus kol kas lieka su „Juodosios saulės“ reprodukcija. „Iš tikrųjų muziejininkus visą laiką jaudina ne tik detektyvinis aspektas, bet M.K.Čiurlionio kūrybos palikimo visuma. Mes visada pažymime, kokių paveikslų dar trūksta, kadangi tiek nedaug tos kūrybos išliko, per šešerius metus sukurtos, kad jinai daugiausia sukaupta mūsų muziejuje, jis daugiausia ir rūpinasi. Būtų smagu, jeigu iš kur nors gautume paramos“, - LRT televizijai pirmadienį sakė O.Daugelis.

Jis priminė, kad labai ilgai muziejaus kolekcijai trūko „Andante“ dalies iš „Piramidžių sonatos“, kurią prieš keletą metų muziejininkams pavyko parsivežti iš Olandijos sveiką ir gerai išlikusią.

„Visais pokario laikais buvo pažymima, kad I.Stravinskis turėjo paveikslą „Baladė (Juodoji saulė)“, bet būdavo tik labai fragmentiškos žinios - neaišku, ar jisai turėjo, buvo remiamasi įvairiais pasakymais“, - prisimena O.Daugelis.

Rusų kompozitorius modernistas I.Stravinskis (1882-1971) iš Rusijos emigravo į Vakarus, gyveno Šveicarijoje, Prancūzijoje, nuo 1939 m. - JAV, palaidotas Venecijoje (Italija).

Manoma, kad, persikėlęs gyventi į Šveicariją, M.K.Čiurlionio paveikslą „Juodoji saulė“ kompozitorius paliko Ustyluhe (Ukraina). Apie šį paveikslą I.Stravinskis ne kartą rašė ir savo laiškuose, taip pat ir 1912 metais, kai pomirtinės M.K.Čiurlionio dailės parodos vyko Vilniuje, Kaune, Maskvoje ir Sankt Peterburge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.