Svajonei įgyvendinti fotografas renka išmaldą

„Gavau leidimą elgetauti“, – juokėsi vilnietis Kostas Šukevičius, kuriam savivaldybė prestižinėse vietose leido rinkti aukas miestą garsinančių panoraminių nuotraukų galerijai internete kurti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 18, 2013, 9:08 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:36 PM

Pasidėjęs kepurę išmaldai ir sėsdamas ant suolo Gedimino prospekte K.Šukevičius atsiduso: „Kad taptum privilegijuotu elgeta, reikia ką nors Lietuvos labui nuveikti.“

73 metų fotografas tikino, kad prašyti išmaldos ne gėda. Juk ne sau renka pinigus, o interneto puslapiui panoramas.lt.

Jame – K.Šukevičiaus panoraminės nuotraukos, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė".

Iš viso jų yra 2085, o Vilniaus vaizdų – net 512.

Kad galeriją papildytų naujomis nuotraukomis, K.Šukevičiui reikia pinigų degalams: „Visos technikos ant pečių į vieną ar kitą vietą juk nenusinešiu. Važiuoju mikroautobusu. Valdžios paramos neprašau, juk žinau, kiek Vilnius prasiskolinęs.“

Projektą pristatė merui

Prieš pradėdamas prašyti išmaldos K.Šukevičius parašė laišką sostinės merui Artūrui Zuokui, papasakojo apie nekomercinį interneto projektą. Jo tikslas – pasitelkus panoramines nuotraukas devyniomis kalbomis pristatyti pasauliui nekilnojamąjį kultūros paveldą, gražiausias ir įdomiausias vietoves, įvykius, žmones.

K.Šukevičius fotografavo ne tik Vilniuje.

Jis išmaišė visą Lietuvą, įamžino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus menančias pilis Baltarusijoje.

Prie kiekvienos panoraminės nuotraukos yra objekto aprašymas ir jo istoriniai duomenys.

Vien pensijos neužtenka

Iki sunkmečio veikė K.Šukevičiaus įmonė, bet ją teko uždaryti. Todėl toliau plėtoti projektą jis gali tik iš 1200 litų pensijos.

Tik vasarą, kai nereikia mokėti už šildymą, fotografas gali sau leisti kur nors nuvykti, kad papildytų interneto puslapį naujomis panoraminėmis nuotraukomis.

„Iš valdžios prašau tik leidimo gatvėse rinkti aukas šiam projektui vykdyti“, – kreipėsi į merą K.Šukevičius.

Savivaldybė davė leidimą

K.Šukevičiui savivaldybė leido iki rugpjūčio 30-osios rinkti aukas prestižinėse sostinės vietose – Pilies gatvėje, Gedimino prospekte ir Odminių skvere.

Per pirmąsias valandas Gedimino prospekte fotografas surinko 40 litų. „Sustok! Paremk fotografą!“ – užrašė jis stende, kurį pastatė šalia suolo. Jame puikuojasi ir savivaldybės leidimas rinkti aukas.

Pirmąją dieną K.Šukevičius apie tai paskelbė ir savo interneto puslapyje: „Jūsų nuolankus tarnas Gedimino prospekte renka aukas.“

Anot fotografo, visi Vilniaus elgetos ir benamiai į jį žvelgia su pavydu. Mat elgetavimas mieste oficialiai draudžiamas.

„Truputį apmaudu sėdėti gatvėje, kai žinai, kad valdžios vyrai milijonus ištaškė giminėms, draugams ir pažįstamiems paremti, bet tiktai ne Lietuvos įvaizdžiui sukurti.

To įvaizdžio kaip nebuvo, taip nėra“, – įsitikinęs panoramines nuotraukas kuriantis vilnietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.