G.Rinkevičius diriguos planetos orkestrui

Maestro Gintaro Rinkevičiaus batuta netrukus palaimins Pasaulio taikos orkestro debiutą Niujorko Lincolno centro „Avery Fisher Hall” salėje. Vienam žymiausių Lietuvos dirigentų G.Rinkevičiui koncertas JAV bus dvigubas debiutas. G.Rinkevičius pirmą kartą pasirodys už Atlanto – apie 3000 vietų turinčioje salėje, kurioje reziduoja Niujorko filharmonijos simfoninis orkestras.  Be to, maestro taps naujo pasaulinio kolektyvo, subūrusio jaunus talentus net iš 75 šalių, krikštatėviu. Orkestro koncertas rugsėjo 10-ąją „Avery Fisher Hall” bus pirmasis viešas kolektyvo pasirodymas, rašo „Lietuvos rytas".

Maestro G.Rinkevičius taps naujo pasaulinio kolektyvo, subūrusio jaunus talentus net iš 75 šalių, krikštatėviu.<br>D.Umbraso nuotr.
Maestro G.Rinkevičius taps naujo pasaulinio kolektyvo, subūrusio jaunus talentus net iš 75 šalių, krikštatėviu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Aug 19, 2013, 12:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:10 PM

Niujorke praleis savaitę

„Diriguoti tokioje salėje ir tokiam kolektyvui – didžiulė garbė. Vyksiu į Niujorką su džiaugsmu, nors dėl to teks paaukoti naujos koncertų salės Novosibirske atidarymo iškilmes – ten mane pavaduoti sutiko Vladimiras Spivakovas”, – atskleidė 53 metų G.Rinkevičius.

Lietuvių dirigentas repetuos Niujorke tik savaitę – nuo rugsėjo 3-iosios. O Pasaulio taikos orkestro muzikantai jau dabar intensyviai dirba su maestro asistentais.

„Akivaizdu, kad šis projektas turi politinį atspalvį. Tačiau neabejoju, kad jo dalyviai yra talentingi, kruopščiai atrinkti profesionalai. Orkestrantų sąraše – apie 100 pavardžių, tarp jų – ir trys lietuviškos”, – pasakojo G.Rinkevičius.

Orkestras vyks ir į Europą

Pasaulio taikos orkestras tarsi simbolizuoja žmonių vienybę, muzikos galią įveikti visas juos skiriančias sienas, skleisti taikos žinią. Tai vienintelis pasaulinis jaunimo orkestras, subūręs ne tik klasikinių, bet ir etninių muzikos instrumentų atlikėjus – šiais instrumentais grojantis jaunimas rengs ir atskiras programas.

Orkestrantų amžius – 15–22 metai. Lietuvai kolektyve atstovauja smuikininkas Andrius Malinauskas, violončelininkas Liudvikas Silickas ir kanklininkė Aušrinė Ulinskaitė.

Koncertai Niujorke Pasaulio taikos orkestro tinklalapyje įvardijami kaip svarbiausi jo sezono įvykiai.

Pirmajame jaunimas grieš Ludwigo van Beethoveno, Nikolajaus Rimskio-Korsakovo, Leonardo Bernsteino ir kitų kompozitorių kūrinius, solo smuikuos rusas Aleksandras Markovas.

Pasaulio taikos orkestro ateitis siejama ir su gastrolėmis.

„Tikėtina, kad šį orkestrą išgirsime ir Lietuvoje. Planuojama rengti jo Europos turnė. Tačiau kalbėti apie tai dar anksti”, – teigė G.Rinkevičius.

Po debiuto – jubiliejus

Maestro iš Niujorko skris tiesiai į Novosibirską diriguoti savo vadovaujamo Novosibirsko akademinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncerto. Po to jis atidarys jubiliejinį, 25-ąjį, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (LVSO) sezoną Vilniaus Kongresų rūmuose. G.Rinkevičiui tai ne mažiau svarbus įvykis.

„Norime, kad naujajame sezone ilgam įsimintų ir solistai, ir dirigentai, ir programos. Tačiau kol kas neaišku, kokia kaina tai pasieksime. Darome viską, kad sukaktis sulauktų reikiamo valstybės dėmesio.  Jau laikas grąžinti orkestrui ikikrizinį finansavimą, o muzikantams – jų lygio vertą prestižą”, – kalbėjo LVSO vadovas.

Simboliška, kad LVSO į naujo sezono programas įtraukė visą virtinę muzikos klasikų Devintųjų simfonijų – Antono Brucknerio, Dmitrijaus Šostakovičiaus, L.van Beethoveno, Franzo Schuberto, Gustavo Mahlerio.

„Tai etapiniai kompozitorių kūriniai, daugeliu atvejų vainikavę jų simfoninę kūrybą, jie arba labai tragiški, arba labai viltingi, – aiškino maestro. – Tikiu, kad mūsų naujo sezono nuotaikas labiau atitiks L.van Beethoveno „Odė džiaugsmui” nei G.Mahlerio 9-osios simfonijos tragizmas.”

Rengiasi išskirtiniam sezonui

Nuo pat pirmojo koncerto rugsėjo 26-ąją Kongresų rūmuose G.Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras  aukštai iškels šio sezono meno kartelę. Tą vakarą maestro prisilies prie didžiojo simfonisto A.Brucknerio kūrybos – interpretuos jo Devintąją simfoniją. Su orkestru pasirodys vienas iškiliausių rusų pianistų N.Luganskis.

N.Luganskis yra daugelio tarptautinių konkursų, tarp jų P.Čaikovskio Maskvoje ir J.S.Bacho Leipcige, laureatas. Jis koncertuoja su geriausiais JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Japonijos orkestrais, žymiausiais dirigentais.

Už F.Chopino ir S.Rachmaninovo kūrybos interpretacijas menininkas ne kartą įvertintas „Diapason d’Or” geriausio metų instrumentininko titulu, „Choc du Monde de la Music” bei vokiečių įrašų kritikų prizais, „Echo Klassik” premijomis.

Vilniaus Kongresų rūmuose N.Luganskis skambins S.Prokofjevo Trečiąjį fortepijono koncertą.

Naująjį sezoną sensacingą projektą su LVSO, diriguojamu G.Rinkevičiaus, pristatys pianistas L.Geniušas. Jis žada per vieną dieną atlikti penkis L.van Beethoveno koncertus.

LVSO gerbėjų laukia susitikimai su smuikininku G.Kremeriu, trimitininku S.Nakariakovu, pianistu A.Žlabiu, dainininkais M.Vitulskiu, A.Grigorian ir kitomis muzikos žvaigždėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.