Literatų forumas “Šiaurės vasara” iš Jurbarko persikėlė į Biržus

“Rugpjūčio 23 dieną Biržuose prasidedantis forumas “Šiaurės vasara“ jau seniai brendo permainoms dėl daugelio priežasčių. Pernykštis festivalis Jurbarke vyko ne įprastoje vietoje – muziejuje, o Turizmo informacijos centre. Muziejus po remonto festivalio nebeįsileido. Vis sunkiau buvo sutarti dėl elementarių dalykų. Atrodė, kad festivalis ten prašosi pats dėl savęs”, – kalbėjo viena literatų forumo „Šiaurės vasara“ rengėjų Rūta Elijošaitytė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:54 PM

Rašytojos Giedros Radvilavičiūtės sumanyto forumo rengėjai ilgai svarstė apie kitą įmanomą vietą – jie labai norėjo, kad “Šiaurės vasara” neprarastų savo veido ir publikos. Biržai jiems pasirodė patrauklūs savo istorinėmis vietomis, muziejumi, patogia infrastruktūra. Svarbiausia – festivalį labai noriai priėmė.

Pasak R.Elijošaitytės, kultūriniai renginiai Biržuose sulaukia daug vietinių žmonių dėmesio – jie aktyviai dalyvauja tokio pobūdžio renginiuose, o vienas svarbiausių festivalio tikslų ir yra pasiekti ne tik didžiųjų Lietuvos miestų publiką.

Tarptautiniame literatūros forume “Šiaurės vasara” per devynerius metus buvo gvildenamos įvairios su literatūra, kultūra ir visuomene susijusios temos: euroromanas, literatūros kūrinio “vizualumas”, humoras, rašytojo ir autoriaus santykis, kūrėjo maištas ir novatorystė. Ieškota vis išslystančių geros literatūros kriterijų ir teksto traukos paslapties. Forumo temą visada diktuoja aktualybė, o tiesos ieškoma įvairiausias (kartais – priešingas) nuomones turinčių pranešėjų karštoje, bet geranoriškoje ir taikioje diskusijoje.

Šiemet jubiliejinį dešimtąjį kartą Biržuose susirenkantys rašytojai, poetai, kritikai, vertėjai, filosofai, politologai ir šiaip kultūros žmonės diskutuos apie laisvę rašyti. Bus kalbama ir apie žiniasklaidos laisvę, apie laisvę reikšti savo pažiūras, apie teisę žinoti, apie laisvę vertinti meno kūrinius, jų autorius ir laisvai vertinti jų vertinimą.

Pakanka paminėti keletą pastaruoju metu kultūros lauke įsižiebusių diskusijų, kad suvoktume – laisvė, svarbiausia demokratinės visuomenės vertybė, mūsų visuomenėje paradoksaliai tampa problema – tai italų režisieriaus Romeo Castelluci spektaklis, sugebėjęs išryškinti nesuderinamas nuomones, kurių net tolerantiškoji diskutavusiųjų pusė nesugebėjo reikšti be kitaminčių, t. y. kito, niekinimo. Arba Gintaro Varno spektaklio kritikos poistorė, kurios pikas – neįgali kaip sovietmetis priemonė: ketinimas “aukštoms institucijoms” apskųsti nepakančią ir aštrią recenziją parašiusį kritiką.

Negalima nepastebėti ryškėjančių dvejopų (taip pat ir laisvės) standartų reaguojant į visuomeninius pilietinius reiškinius. Dvejopus vertinimo standartus pragmatiškai ima diktuoti konjunktūra ir lojalumas. Daliai visuomenės dėl galia, bausmėmis ir jėga įtvirtinamos tolerancijos normų laisvės priešu, deja, tampa Europos Sąjunga, kuri buvo visų mūsų siekiamybė daugelį metų. Atrodo, kad bus įmanoma parašyti (o forume ir paskaityti) eilėraštį politiniam korektiškumui ir tai kelia įvairių minčių.

“Šiaurės vasaroje“ bus diskutuojama įvairiomis temomis.Ar prasminga mokytis būti rašytoju? Kokia yra autoriaus laisvė slepiantis už savo veikėjų? Ar neuždeda jaunam rašytojui “klišių antrankių” kūrybinio rašymo mokykla? Ar moderniame pasaulyje dar aktuali moterų ir vyrų rašytojų skirties, jų galimybių reikštis problema. Ar mes tikrai gyvename toje Lietuvoje, apie kurią skaitome žiniasklaidoje? Kaip Lietuva atrodo prancūzui?

Forumo vakarai bus skirti skaitymo laisvei ir klausymo malonumui. Kaip ir kiekvienais metais, kūrybą skaitys Lietuvos ir užsienio rašytojai. Visų lauks Kęstučio Navako vinilinė diskoteka: aptrupėjusiame, bet romantiškai laisvu išlikusiame Astravo dvare šoks visi.

Tarptautinio šiuolaikinės literatūros forumo „Šiaurės vasara“, kurio tema „Laisvė rašyti“, programa

Renginiai vyks Biržų krašto muziejuje „Sėla“, Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje (Biržai, J.Radvilos g. 3), Astravo dvare.

Penktadienis. Rugpjūčio 23-oji. Muziejus „Sėla“, Kunigaikščių Radvilų menė

19 val. Atidarymas. Literatūros skaitymai, autorių pristatymas ir muzika.  Veda Agnė Žagrakalytė, muzika – Kęstutis Vaiginis ir Dmitrijus Golovanovas. Skaito: Alis Balbierius, Sara Mannheimer (Švedija), Birutė Jonuškaitė, Agnė Žagrakalytė.

Naktinėjimai. Forumui – 10 metų: nuo egzilės iki laisvės (trumpas mėgstamų rašytojų kūrinių ištraukas skaito tie, be kurių forumai būtų buvę kitokie).

Šeštadienis. Rugpjūčio 24-oji

10 val. Bibliotekos salė. Seminaras-diskusija. Veda Rasa Drazdauskienė.

„Rašytojo kilmė: Europos raudonodžių laisvė Punsko rezervate“. Birutė Jonuškaitė.

„Medžio laisvė: lietuvių pasaulėjauta prancūzo akimis“. Luc Aubri (Prancūzija).

„Rašytojas kaip rašymo mašina ir balto lapo baimė“. Jūratė Baranova.

11.30-12 val. Pertrauka

12 val. Seminaro-diskusijos tęsinys

„Įžūli drąsa: autorius, pasislėpęs už antiherojaus“. Laimantas Jonušys.

„Smurtas šiuolaikinėje moterų literatūroje“. Eglė Kačkutė.

„Minties laisvė: stilistinė ir/ar konceptuali raiška?“ Virginijus Gustas.

13.30-14.30 val. Pertrauka

14.30 val. Seminaro-diskusijos tęsinys

„Laisvė nerašyti“. Rolandas Rastauskas.

„Geopolitiniai vaizdiniai lietuviškuose filmuose“. Justina Slėnytė.

„Ką tavo žodžiai reiškia kitiems? “Mokyti” kūrybinio rašymo“. Rimas Užgiris (JAV, Lietuva).

16 – 16.30  val. Pertrauka

16.30 val. Diskusijos-seminaro tęsinys

„Literatūros kūrinys, scenarijus, kinas – Vladimiro Nabokovo „Lolita““ Otilija Kerbelytė.

„...Politinio korektiškumo rojuje“ Arūnas Spraunius.

18 – 19.30  val. Pertrauka

19.30  val. Literatūros skaitymai, autorių pristatymas ir muzika. Muziejus „Sėla“, Kunigaikščių Radvilų menė. Veda Agnė Žagrakalytė, muzika – Kęstutis Vaiginis ir jo džiazo grupė. Skaito: Gerður Kristný (Islandija), Jelena Eltang, Rimas Užgiris, Rasa Aškinytė, Arūnas Spraunius.

22 val. Naktinėjimai. Kęstučio Navako diskoteka Astravo dvare.

Sekmadienis. Rugpjūčio 25-oji

11 – 12.30 val. Bibliotekos salė. Seminaras-diskusija. Veda Rasa Drazdauskienė

„Marija Teresė Rožanskaitė: kūrybos laisvė politinės nelaisvės metais“. Laima Kreivytė.

„Žiniasklaidos kuriama Lietuva“. Giedra Radvilavičiūtė.

„Laisvi laisvės štrichai laisvai“. Jūratė Stauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.