Atlikėjas M.Levickis klausytojams linki atradimų

Akordeono stebuklu užsienyje vadinamas Martynas Levickis atvyko į Lietuvą, kad surengtų koncertų ciklą Kristupo vasaros festivalyje.

M.Levickis rengia Vilniuje akordeono fiestą, kurioje tikrai nestigs muzikinių staigmenų ir naujų pažinčių.<br>J.Levin nuotr.
M.Levickis rengia Vilniuje akordeono fiestą, kurioje tikrai nestigs muzikinių staigmenų ir naujų pažinčių.<br>J.Levin nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Aug 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:45 PM

Pernai šiame festivalyje 22 metų M.Levickis surengė Pirmąją akordeono muzikos savaitę, kurioje pristatė Europos talentus. Šį kartą jis imasi naujos užduoties – keturių solidžių akordeono muzikos projektų su lietuvių atlikėjais, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Antroji Akordeono savaitė pažers ir repertuarinių, ir žanrinių staigmenų, ir naujų pažinčių. Tai bus proga išgirsti neįprastos muzikos, išvysti daugybę jaunų šalies akordeonininkų.

Lietuvio karjeroje – lūžis

Ši savaitė – neblėstančio Martyno smalsumo įrodymas. Muzikantas šiųmečiame Kristupo vasaros festivalyje pristatys programas nuo pophitų iki šiuolaikinių akademinės muzikos autorių kompozicijų.

Dar būdamas Londono karališkosios muzikos akademijos studentas M.Levickis koncertais ir programomis siekė parodyti, kiek daug galimybių slypi paprastoje akordeono „dėžutėje“.

Iš dalies dėl to Martynas bandė laimę ir „Lietuvos talentų“ televizijos šou, kuris jį plačiai išgarsino gimtinėje.

Šiemet M.Levickio karjeroje įvyko lūžis – regis, pats dangus atėjo veikliam vaikinui į pagalbą: metų pradžioje jis pasirašė trejų metų kontraktą su vadybos agentūra „The Music and Media Partnership“, tapo žinomo prodiuserio Ricko Blaskey globotiniu.

Pastarasis sumanė išplukdyti akordeoną į plačius populiarumo vandenis, vilioti juo į koncertus įvairiausio skonio publiką. Charizmatiškas, mėgstantis su publika bendrauti Martynas prodiuserio planams puikiai tiko.

Sužavėjo net kandų kritiką

Lietuvis tapo pirmuoju akordeonininku, pasirašiusiu sutartį su muzikos verslo gigante „Universal Music“.

Jos padalinio „Decca“ šią vasarą išleistas debiutinis M.Levickio albumas „Martynas“, įveikęs milžinišką konkurenciją, Jungtinėje Karalystėje įkopė į populiariausių klasikos kūrinių viršūnę.

M.Levickis tapo pirmuoju visų laikų akordeonininku, sulaukusiu tokio įvertinimo.

„To jau per daug, – savo tinklalapyje juokavo kandumu ir ironija garsėjantis įtakingas britų muzikos kritikas Normanas Lebrechtas. – Tai stulbinamas 23 metų lietuvio laimėjimas ir milžiniškas šuolis plečiant akordeono muzikos akiračius.“

„Martynas dėl savo plačių interesų, lankstaus muzikinio skonio, talento ir įgimtos charizmos – idealus kandidatas katapultuoti akordeoną į XXI amžių“, – debiutantui liaupsių negailėjo N.Lebrechtas.

Albumo muziką kritikas apibūdino kaip egzotišką čigoniškų šokių, tango, klasikinių prancūzų kino melodijų, Lotynų Amerikos ritmų, Lady Gagos, Johanno Sebastiano Bacho ir Antonio Vivaldi muzikos stilių mišinį.

Festivalių numylėtinis

„Klasikinis akordeonas taps vasaros mada“, – pranašavo įrašų kompanijos „Decca Classics“ vadovas Paulas Moseley ir neapsiriko.

M.Levickis šią vasarą pasirodė Davido Knottso ir Jessicos Walker kabaretinės operos „An Eye for an Eye“ pasaulinės premjeros spektakliuose britų festivaliuose.

Jis grojo su populiariu vokiečių smuikininku Davidu Garrettu tūkstantinei Berlyno miško scenos auditorijai. Martynas taip pat muzikavo su „Grammy“ nominuotu mandolinos virtuozu Avi Avitalu ir garsiu britų mecosopranu Katherine Jenkins.

Savo instrumento kūrybos horizontus pasiryžęs plėsti lietuvis neketina atsisveikinti su akademiniais koncertais, šiuolaikine muzika.

„Jaučiuosi laisvas grodamas šiuolaikinius kūrinius, galiu jais pasakyti tikrai labai daug, – teigė virtuozas. – Tikiuosi, kad Akordeono savaitės publikai šiuolaikinė muzika taps maloniu atradimu.“

Akordeono fiestoje šėls jaunimas

Turbūt nė vienas akordeono muzikos festivalis neapsieina be ugningų A.Piazzollos kūrinių. Duoklę šiam argentinietiškojo tango novatoriui atiduos ir M.Levickis, su M.Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru rugpjūčio 27 d. 19 val. grieždamas Šv.Kotrynos bažnyčioje. Koncerte taip pat skambės ispanų kompozitoriaus I.Albenizo, gruzino E.Lolašvilio ir lietuvio T.Makačino temperamentinga muzika. Bilietų kaina – 32–62 Lt.

Akordeonas ir P.Čaikovskis, atrodytų, tiesiog įžūlus derinys. Juk populiarusis rusų kompozitorius neparašė muzikos šiam instrumentui! Nepaisydamas to M.Levickis rugpjūčio 29 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje užsimojo surengti P.Čaikovskio 120-osioms mirties metinėms skirtą monografinį jo kūrinių koncertą kartu su šia proga suburtu lietuvių akordeonininkų ansambliu „Oktako“. Naujasis oktetas įvilks į originalų drabužį emocingas rusų romantiko melodijas. Bilietų kaina – 22–62 Lt.

Dar didesnį kolegų būrį Akordeono savaitės meno vadovas sutrauks į baigiamąjį ciklo vakarą – akordeono muzikos fiestą rugpjūčio 30 d. 17 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje. Joje kviečiami dalyvauti ir pasidalyti polėkiu bei idėjomis visi to trokštantys akordeono aistruoliai. Koncertas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.