M.Vitulskis planus dalyvauti „Operalia“ konkurse atidėjo kitiems metams

Sekmadienį, rugpjūčio 25-ąją,  Veronoje, garsiojoje „Arena di Verona“, baigėsi tarptautinis operos dainininkų konkursas „Operalia“, kurį 1993 metais įsteigė ir iki šiol globoja  ispanų tenoras Placido Domingo. Viename garsiausių ir prestižiškiausių pasaulyje konkursų ketino dalyvauti ir lietuvių tenoras Merūnas Vitulskis, bet kol kas savo planus jis atidėjo kitiems metams.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Aug 26, 2013, 10:34 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:45 PM

Laurai - jaunai totorių dainininkei

Šiemet iš įvairių pasaulio šalių į „Operalia“ buvo pakviesta 40 dainininkų, kurių amžius - 18-32 metai. Tarp vertinimo komisijos narių - garsiausių operos teatrų  Niujorko „Metropolitan Opera“, Londono karališkojo, Milano „La Scala“, Vienos valstybės, Barselonos„Liceu“, Santjago municipalinės, Monte Karlo operos atstovai, tarptautinių festivalių, muzikos akademijų vadovai, žurnalo „Opera News“ vyriausiasis redaktorius.

Į finalą šįkart pateko ne 10, kaip įprasta, o 12 dainininkų. Dar 4 dainininkai varžėsi sarsuelos žanro finale. Sėkmė lydėjo 25 metų sopraną iš Tatarstano Aidą Garifuliną.

Antikinio amfiteatro „Arena di Verona“ klausytojai išgirdo jos atliekamą Nanetos ariją iš Giuseppe Verdi operos „Falstafas“, Siuzanos - iš Wolfgango Amadeaus Mozarto „Figaro vedybų“, Snieguolės iš to paties pavadinimo Nikolajaus Rimskio-Korsakovo operos, o finale, kuris solistei tapo pergalingas, ji dainavo Džuljetos ariją iš Vincezo Bellini operos „Kapulečiai ir Montekiai“. Orkestrui dirigavo pats maestro P.Domingo.

Iš Tatarstano sostinės Kazanės kilusi A.Garifulina pastaruosius šešerius metus vokalo mokosi Vakarų Europoje - dvejus metus praleido Vokietijoje, dabar studijuoja Austrijoje, Vienos konservatorijoje.

Finalas - chaotiškas

Kas tapo kitais prizininkais, kol kas sunku susigaudyti, mat oficialių rezultatų dar nepaskelbta nei „Operalia“ interneto svetainėje, nei „Facebook“ paskyroje, o konkurso finalas Veronoje buvo kiek chaotiškas.

„P.Domingo „Operalia“ baigėsi chaosu ir sumaištimi“ - taip pastabas savo tinklaraštyje pavadino vienas konkurso stebėtojų Normanas Lebrechtas.

„Rytą po finalo dar neaišku, kas ką laimėjo, - rašė jis rugpjūčio 26-osios, pirmadienio, rytą. - Per chaotišką finalinį renginį konkurso steigėjas P.Domingo paskelbė, kad „visi jie yra laimėtojai“. Taigi kas ką laimėjo?“

N.Lebrechtas pranešė, kad pirmoji vieta atiteko A.Garifulinai, sopranui iš Rusijos. Antroji - 29 metų prancūzų sopranui Julie Fuchs. Trečioji - 28 metų italų baritonui Simone Piazzolai. Pastarasis dainininkas su 30-mete amerikiečių dainininke sopranu Kathryn Lewek pelnė ir Publikos simpatijų prizą.

„Per chaotišką uždarymą negalėjai suprasti, ar nebuvo dvigubų prizinių vietų ir kitų apdovanojimų. Pabandykime sužinoti, jei norime patikslinti. Los Andželo opera, kurios meno vadovas yra P.Domingo, paslaugiai pranešė štai ką: „Mūsiškis Benas Blissas ir Hae Ji Changas (Pietų Korėja) laimėjo sarsuelos apdovanojimą „Operalia“ konkurse. Sopranas Tracy Cox (JAV) pasidalijo Richardo Wagnerio prizą su kontraltu Claudia Huckle (Didžioji Britanija). Sveikiname juos, kaip ir pirmosios vietos laimėtojus Aidą Garifuliną ir Ao Li (bosas-baritonas, Kinija), antrosios vietos laimėtojus Julie Fuchs ir Simone Piazzolą, trečiosios - Kathryn Lewek ir Zachą Borichevsky (tenoras, JAV). Būsimasis mūsų programos „Domingo-Colburn-Stein“ tenoras Vladimiras Dmitrukas (Baltarusija) laimėjo „Culturarte“ prizą, Publikos simpatijų prizą pelnė K.Lewek ir S.Piazzola.“

Ar dabar aiškiau? - savo tinklaraštyje klausia klausia N.Lebrechtas.

Atsiveria karjeros perspektyvos

P.Domingo „Operalia“ tikslas - atrasti naujų talentų ir padėti jiems padaryti karjerą. Varžytis kasmet pretenduoja apie tūkstantį dainininkų. Po atrankos į konkursą pakviečiami keturiasdešimt, o vėliau po kelių perklausų į finalą patenka dešimt. Finalas rengiamas kaip iškilmingas koncertas, per kurį dainininkams akompanuoja simfoninis orkestras, diriguojamas P.Domingo.

„Operalia“ kasmet rengiamas vis kitame pasaulio mieste. Užpernai jis vyko Maskvoje, pernai - Pekine, šiemet - Veronoje, mininčioje Veronos operos festivalio 100-metį.

Į konkurso žiuri P.Domingo kviečia garsiausius impresarijus, agentus, pagrindinių pasaulio operos teatrų dirigentus, režisierius, meno vadovus.

Ne vienas „Operalia“ laureatas ir prizininkas jau padarė puikią karjerą. Tarp jų - Rolando Villazonas, rusų soprano Anos Netrebko vyras Erwinas Schrottas, Stefanas Popas, Sonya Yoncheva, Adriana Damato, Joyce DiDonato. 2006-aisiais pirmąją vietą konkurse užėmė sopranas Maja Kovalevska iš Latvijos, jau turinti kvietimų dainuoti „Metropolitan Opera“ iki 2014-ųjų.

Lauks kitų metų

Mūsų tenoras M.Vitulskis ne kartą minėjo, kad ketina dalyvauti „Operalia“ konkurse, tačiau nei pernai, nei šiemet dalyvių sąraše jo nebuvo. Pasiteiravome, kodėl.

„Šiemet gavau pasiūlymų dainuoti keliuose operos spektakliuose Austrijoje, todėl atidėjau „Operalia“ kitiems metams. Tačiau minties išbandyti savo jėgas šiame konkurse neatsisakau - jame galima dalyvauti iki 33 metų, tad dar porą metų galiu pastumdyti savo grafiką taip, kaip noriu.

Šie metai man labai svarbūs, dedu ateities pagrindus. Sankt Margareteno festivalyje netoli Vienos dainavau Rodolfą Giacomo Puccini operoje „Bohema“, buvau ten nuo birželio 10-osios ir tik prieš savaitę grįžau.

Tai labai didelis projektas - kiekvienas „Bohemos“ spektaklis egzotiškoje salėje po atviru dangumi sutraukdavo į Sankt Margareteną beveik 5000 žiūrovų, nors pačiame miestelyje tėra keli tūkstančiai gyventojų“, - pasakojo M.Vitulskis.

Nori būti geriausias

Paklaustas, ar dainininkui, jau turinčiam savo agentus, kviečiamam į įvairius teatrus, verta dalyvauti jaunųjų atlikėjų konkursuose, M.Vitulskis sudvejojo.

„Jeigu nori, kad tave pastebėtų, jei nori save patikrinti, yra prasmės. O kai agentūra pirma tave susiranda, už tave garantuoja, rekomenduoja teatrams, gal ir neverta. Nebent nori save išbandyti arba įrašyti dar vieną eilutę į savo gyvenimo aprašymą. Gal todėl ir atidėlioju. Dabar jau žinau, kad kitą vasarą turėsiu „langą“, todėl dalyvausiu konkurse.

O šiais metais labai daug darbo, Austrija rodo dėmesį, iki gruodžio dirbsiu trijuose teatruose - Klagenfurto, Graco ir Valstybės operoje“, - vardijo dainininkas.

Bet, matyt, jam vis dėlto maga papildyti savo CV, jei kitais metais ketina šturmuoti „Operalia“?

„Be abejo. Jau seniai norėjau susipažinti su P.Domingo - mano agentė su juo palaiko puikius santykius. Be to, yra galimybė iš karto gauti kontraktų didžiausiuose teatruose, nes rekomendacijas šio konkurso dalyviams rašo pats P.Domingo.

Klasikinio atlikėjo darbas - kiekvieną dieną įrodyti, kad esi geriausias. Aš stengiuosi to geriausio vietą užimti, pateisinti žmonių pasitikėjimą, įrodyti, kad ne vien apie save galvoju“, - kalbėjo M.Vitulskis.

Laikosi televizijai duoto žodžio

Bet kol kas didžioji dalis Lietuvos M.Vitulskį vis dar matys pramoginiame televizijos projekte „Lietuvos balsas“. Pavasarį per jo 30-mečio proga surengtą muzikinę popietę Vilniaus rotušėje dainininkas sakė dedąs kryžių bet kokiems televizijos šou, tačiau, panašu, kad vėl bus projekto žvaigždė.

„Tuomet per popietę sakiau, kad dar turiu kelis jau pasirašytus kontraktus su televizija, taigi turiu laikytis duoto žodžio. „Lietuvos balsas“ - mano srities konkursas. Pamatai daug jaunų talentingų žmonių, stengiesi juos šiek tiek pamokyti, įkrėsti proto, ką daryti, kaip siekti pripažinimo kita linkme, o ne pasiduodant prodiuseriams, kurie apie tavo balsą, tavo energiją ir apie tave patį nelabai galvoja ir tik stengiasi nukomercinti jaunus žmones.

Šiais metais turiu puikią gabių žmonių komandą, pusė jų domisi akademine muzika ir kartu džiazu. Džiugu, kad žmonės nepaviršutiniškai galvoja apie muziką“, - apie vieną paskutinių savo TV projektų kalbėjo M.Vitulskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.