Prie Vilniaus arkikatedros vargonų - muzikuojantis fizikas

Rugsėjo 1 d., sekmadienį, Vilniaus arkikatedros vargonai vėl pakvies vilniečius ir miesto svečius. Skambės vargonininko iš Vokietijos Vytenio M. Vasyliūno atliekami Europos ir Pietų Amerikos kompozitorių kūriniai . Kai kurie jų Lietuvoje bus atliekami pirmą kartą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 9:51 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:42 PM

 V.M.Vasyliūnas, fizikas, vargonininkas ir pianistas, gimė Kaune 1939 m. garsaus smuikininko Izidoriaus Vasyliūno šeimoje. Šeima 1944 m. pasitraukė į Vokietiją, kur gyveno pabėgėlių stovyklose. 1950 m. emigravo į Kolumbiją, iš ten 1954 m. į Jungtines Amerikos Valstijas. V.M.Vasyliūnas studijavo fiziką Harvardo universitete (bakalauro laipsnis cum laude 1962 m.) ir Masačiusetso technologijos institute (doktoratas 1966 m.), ten dirbo kaip fizikos dėstytojas ir vėliau profesorius. 1975 m. persikėlė dirbti į Vokietiją, buvo Maxo Plancko aeronomijos instituto direktorius. Pagrindinė jo mokslinio darbo sritis - erdvės fizika ir planetų magnetosferos. Yra parašęs daug mokslinių straipsnių. 1975 m. Amerikos geofizikų draugija jam įteikė Jameso B. Macelwane'o premiją.

Muzikos studijas V.M.Vasyliūnas pradėjo dar Kolumbijoje.  Groti vargonais mokėsi JAV. Iki šiol yra surengęs per 1000 koncertų, grojęs daugelyje Europos šalių, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje, Taivane, Izraelyje. Nuo 1998 m. kasmet koncertuoja ir Lietuvoje. Kaip pianistas buvo nuolatinis savo tėvo smuikininko akompaniatorius.

Sekdamas tėvo pavyzdžiu V.M.Vasyliūnas išskirtinį dėmesį skiria lietuvių kompozitorių muzikai. Ne vieną kūrinį atliko pirmą kartą. Į savo koncertines programas nuolat įtraukia naujausius lietuvių kompozitorių kūrinius vargonams. Atlikėjo dėka jie skamba visame pasaulyje. Šiuo metu V.M.Vasyliūnas gyvena Miunchene, vargonuoja vienoje  miesto bažnyčių.

Vargonuoja V.M. Vasyliūnas (Vokietija). Rugsėjo 1 d. 16 val., Vilniaus arkikatedra bazilika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.