Artistės scena – ir liftas, ir siena

Vilniuje ketvirtadienį prasideda aštuntasis Naujojo cirko savaitgalis, kuriame pasirodys ir lietuvaitė Monika Neverauskaitė, cirko meną studijuojanti Roterdame. Iš Vilniaus kilusi 23 metų M.Neverauskaitė mokosi „Codarts” menų akademijoje Roterdame. Lietuvės ir jos bičiulių, susijungusių į trupę „CirqueGebouw”, kūrinį Naujojo cirko savaitgalio žiūrovai pamatys šį šeštadienį.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Pavilonytė ("Lietuvos rytas")

Sep 5, 2013, 1:38 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:20 PM

Monika tvirtino, kad niekada nemėgo tradicinio cirko, o kitokio jos vaikystėje Vilniuje niekas ir nerodė.

Kodėl vis dėlto pasirinkote cirką? Kodėl ne aktorystę ar šokį? – „Lietuvos rytas” paklausė M.Neverauskaitės.

– Kai dar gyvenau Lietuvoje, vienas pirmųjų mano norų buvo mokytis aktorystės, tačiau pasidaviau abejonėms, galbūt pritrūko pasitikėjimo savimi. Vėliau susižavėjau šokiu, bet jam reikėjo daugiau patirties, tad galiausiai atsidūriau cirke.

Dabar tuo džiaugiuosi, nes šiuolaikinis cirkas jungia teatrą, šokį ir cirką. Be to, jis glaudžiai susijęs su muzika, vizualiaisiais menais. Šiuolaikiniame cirke yra visko. Jis reikalauja ypatingų sugebėjimų.

Studijavote ir Norvegijoje. Ten mokėtės norvegų folklorinio šokio. Lietuviams jis turbūt geriausiai pažįstamas iš „Eurovizijoje” dalyvavusio Aleksandro Rybako pasirodymo.

– Norvegijoje šio šokio mokiausi metus. Tikrai vertas dėmesio dalykas!

Bet esu ne pirmoji ir ne vienintelė lietuvė, kuri turėjo tokią galimybę ir patirtį. Vilniuje net yra įkurtas Norvegų liaudies šokių klubas, kur pirmą kartą ir susipažinau su šiuo šokiu.

Mokydamasi Norvegijoje turėjau daugybę mokytojų, kurių kiekvienas mokė skirtingų Norvegijos regionų šokio ypatumų.  Kiekvienas tos šalies regionas labai skiriasi ir tradicijomis, ir šokio ypatumais, ir kalba. Du buvę mano mokytojai priklauso norvegų šiuolaikinio ir tradicinio šokio trupei „Frikar”. Keli šios kompanijos nariai dalyvavo A.Rybako pasirodyme ir tai, ką jie šoko, buvo tikras norvegų liaudies šokis.

Scenoje jau esate ne pirmi metai. Ar šiandien per pasirodymus dar jaučiate jaudulį?

– Prieš studijas „Codarts” akademijoje pusmetį mokiausi Danijos mokykloje, kur ir įvyko mano pirmoji pažintis su šiuolaikiniu cirku, kartu ir pirmasis pasirodymas. Tai buvo tik prieš porą metų.

Iki šiol jaučiu jaudulį. Žinoma, daug kas priklauso nuo paties pasirodymo – nuo to, ar tai grupinis darbas, ar duetas, ar solo. Dar nuo to, ar tame pasirodyme daugiau teatro, ar šokio, ar cirko triukų.

Nors jaudinuosi, vis tiek viską nustelbia džiaugsmas būti scenoje. Tiksliau, prieš publiką.

Kokiose erdvėse smagiausia kurti?

– Man patinka teatro erdvė. Paslaptinga, tyli, tamsi. Joje galima žaisti vaizdu, garsu, tyla. Patinka ir teatro užkulisiai! Labai!

Taip pat mėgstu kurti, rodyti, matyti meną ten, kur jo visai nesitiki, kur niekas nesumanytų to daryti.  Pavyzdžiui, projektas „Bodies in Urban Spaces” šiuo požiūriu tikrai vertas dėmesio.

Man pačiai yra tekę pasirodyti keliuose muziejuose kone tarp statulų. Taip pat lifte. Dar ant pastato sienos, kai naudoji vertikalaus šokio elementus – prisikabini lynu prie specialaus diržo ir tarsi vaikštai siena. Labai įdomus dalykas.

Kas jums kūryboje ir gyvenime svarbiausia?

– Turbūt pripažinti savo privalumus, trūkumus ir mylėti save tokią, kokia esu. Tai ne visada lengva. Dažnai matau kitus, tam tikrus dalykus atliekančius geriau, gražiau, įdomiau, bet nepatartina savęs lyginti su kitais.

Man, gana savikritiškam žmogui, turbūt svarbiausia sugebėti džiaugtis tuo, ką kuriu.

Ar po studijų planuojate grįžti į Lietuvą?

– Minčių grįžti turiu, bet niekada negali žinoti. Gali turėti neįtikėtiną planą, bet, būna, gyvenimas jį sudėlioja visai kitaip. Nemėgstu kalbėti apie dalykus, kurių neturiu arba nežinau.

Būtų smagu suburti kokią entuziastų grupelę ir kurti meną. Savą. Tokį, kuriame visko būtų po truputį – cirko, šokio, teatro, muzikos. Laikas parodys.

Manau, kad šiuolaikinio cirko kelias į Lietuvą dar ilgas. Gana sunku sukurti ir išlaikyti cirko tradicijas šalyje, kurioje nėra šio meno mokyklos.

Rengiamos dirbtuvės, cirko artistai iš kitų šalių dalijasi patirtimi. Tik štai dirbtuvės baigiasi, artistai išvažiuoja ir kas tada?

Nesakau, kad atsiradus naujojo cirko mokyklai ar akademijai cirkas Lietuvoje akimirksniu suklestėtų. Tam reikia laiko. Bet viskas įmanoma.

Papasakokite, ką mums parodysite šeštadienį su savo studijų bičiuliais?

– Mūsų pasirodymas gali priminti savotišką šou. Tai bus „Atvira scena” („Open Stage”). Šį pasirodymą su studijų draugais periodiškai rengiame viename Olandijos „skvotų”.

Iš pradžių nebuvo nei šviesų, nei užuolaidų, o pirmieji žiūrovai buvo daugiau ar mažiau mūsų draugai, pažįstami. Bet po truputį viskas rutuliojosi. Dabar jau ir šviesos šviečia, ir užuolaidos kabo, ir auditoriją skaičiuojame triženkliais skaičiais. Pasirodyme dalyvaujantys artistai taip pat labai patenkinti.  O dalyvauti, beje, ten gali visi, kurie susirinks žiūrėti. Juk tai atvira scena. Tokį renginį ir išvys lietuviai.

Užsienyje panašūs renginiai jau įprasti. Pavyzdžiui, „Cirque du Demain” (liet. „Rytojaus cirkas”) festivalis Prancūzijoje. Į jį susirenka pavieniai artistai, duetai, cirko trupės ir pristato savo pasirodymus.

Mūsų „Atvira scena” skirta labai įvairiai publikai. Visiems, kam įdomus cirkas.

Pajudės cirko traukinys

Naujojo cirko savaitgalio renginiai vyks sostinėje įsikūrusioje „Menų spaustuvėje” ir specialiai šiam festivaliui atidaromame Cirko skvere – Malūnų ir Maironio gatvių sankirtoje.

Cirko skveras atidaromas ketvirtadienį 19 val. 30 min., o 20 val. ten pastatytoje jurtoje prancūzų trupė „Cirque Plein d’Air” parodys spektaklį „Gyvenimų traukinys” – akrobatikos, vaidybos elementais, akordeono garsais bus pasakojama dviejų vaikinų ir merginos istorija. Tai prieškario istorija apie meilę, kurios negali įveikti laikas. „Cirque Plein d’Air” artistai – tikri cirko klajokliai, gyvenantys savo furgone. „Gyvenimų traukinį” Vilniuje jie rodys keturis vakarus 20 val.

Penktadienį „Menų spaustuvės” kieme – suomių trupės „Clunker Circus” ir režisieriaus M.Comaro spektaklis „Pūkuotų kauliukų cirkas”, kurio premjera įvyko šią vasarą. „Menų spaustuvės” kiemas virs siautulinga praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio stiliaus aikštele, kurioje trys artistai atliks akrobatinius triukus, šoks su riedučiais, skambės disko muzika. „Pūkuotų kauliukų cirkas” bus rodomas dvi dienas po du kartus – 18 ir 21 val.

Lietuvių cirko trupių „Ugnies ratas” ir „Teatronas” spektaklis „Maja” „Menų spaustuvėje” bus rodomas penktadienį 19 val. Žongliruotojai, akrobatai, šiuolaikinio šokio atlikėjai ir klounai kalbės apie šydą, užmestą žmogui ant akių.

Šeštadienį 19 val. „Menų spaustuvėje” – M.Neverauskaitės tarptautinės studentų trupės „CirqueGebouw” interaktyvusis šou „Atvira scena”.

Naujojo cirko savaitgalio uždarymas – sekmadienį 19 val. Garsiausia festivalio trupė „Gandini Juggling” iš Jungtinės Karalystės parodys preciziško žongliravimo spektaklį „Dūžiai”, skirtą šiuolaikinio šokio kūrėjai P.Bausch atminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.