Festivalis „nowJapan‘13“: ar esate girdėję A.Vivaldį, atliekamą tradiciniais japonų instrumentais?

Rugsėjo 14-ąją, šeštadienį, Vilniaus Kongresų rūmuose  per japonų kultūros festivalį „nowJapan‘13“ koncertuos japonų grupė „Hide-Hide“. Papildomas nemokamas koncertas Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto koncertų salėje, įvyks rugsėjo 15-ąją, sekmadienį. Egzotiškais instrumentais – japoniška bambukine fleita ir japoniška tristyge bandža – du pasaulyje puikiai žinomi muzikantai Hideki Ishigaki ir Hideki Onoe atlieka ne tik tradicinę japonų muziką, bet interpretuoja garsiausius pasaulio klasikus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2013, 9:46 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:08 PM

„Šie metai festivaliui „nowJapan“ išskirtiniai ne tik dėl to, kad jubiliejiniai, bet ir todėl, kad festivalis pirmą kartą vyksta ir už sostinės ribų. Padedant Vytauto Didžiojo universitetui, Sugiharos fondui, Kauno miesto savivaldybei bei dar vienam rėmėjui, panorusiam išlikti nežinomam, kauniečiams rugsėjo 15 d. dovanojame nemokamą japonų grupės „Hide-Hide“ koncertą“, - pasakojo festivalio rengėjas Sergejus Grigorjevas.

„Hide-Hide“ duetas yra unikalus reiškinys muzikiniame Japonijos pasaulyje, gyvuojantis jau šeštus metus. „Hide-Hide“ debiutavo išleidę albumą „NEO Japanesque“, kuriame originaliai ir moderniai interpretuoja tradicinę japonų muziką. Vien su šiuo albumu jaunieji atlikėjai apkeliavo daugiau nei pusšimtį Japonijos miestų ir surengė beveik du šimtus koncertų.

Patys muzikantai save laiko naujos muzikos krypties, kurią vadina „Hyper-trad-music“, atradėjais. Pavadinimas reiškia, kad amžinosios tautos tradicijos ilgainiui gali evoliucionuoti ir keistis. „Hide-Hide“ šių dienų klausytojui pateikia savo, šiuolaikinę tradicinės japonų muzikos versiją.

Didžiausio dėmesio Japonijoje ir už jos ribų „Hide-Hide“ sulaukė 2009 m., kai išleido albumą  „Nostalgija“. Jame surinktos japonų atlikėjų interpretuojamos nostalgiškos žinomų filmų melodijos, sukurtos vieno garsiausių Sovietų Sąjungos kompozitoriaus Michailo Tariverdijevo. Albume galima rasti melodijų iš tokių legendinių filmų kaip „Likimo ironija, arba Po pirties“ bei „Septyniolika pavasario akimirkų“.

Kodėl japonų muzikantai susidomėjo šiuo rusų kompozitoriumi? Viskas prasidėjo nuo „Hide-Hide“ dueto pažinties su kompozitoriaus  žmona Vera Tariverdijeva. Ji kreipėsi į muzikantus norėdama pristatyti M.Tariverdijevo kūrybą Japonijos klausytojams. Taip kilo idėja įrašyti albumą, kuriame rusų kompozitoriaus kūriniai originaliai interpretuojami nacionaliniais japoniškais instrumentais. Eksperimentas pasiteisino ir buvo puikiai įvertintas ne tik Japonijoje ar Rusijoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Įkvėpti albumo sėkmės (per turnė Rusijoje buvo parduota beveik tūkstantis albumo kopijų, koncertuose apsilankė daugiau nei keturi tūkstančiai žiūrovų) „Hide-Hide“ japonų instrumentais pabandė interpretuoti ir kitus rusų klasikus, visame pasaulyje vertinamų kompozitorių Piotro Čaikovskio, Igorio Stravinskio, Sergejaus Rachmaninovo, Sergejaus Prokofjevo muziką. Vėliau „Hide-Hide“ ėmėsi ir kitų klasikų muzikos – Antonio Vivaldi, Georgo Friedricho Handelio, Roberto Schumanno, Edvardo Griego, Giulio Caccini ar Gabrielio Faure.

„Hide-Hide jau koncertavo Rusijoje, Mongolijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir kitose Europos šalyse.

„Hide-Hide“ muzika „Youtube“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.