Per operos Lietuvoje gimtadienį - pirmasis sceninis muzikos kūrinys

Rugsėjo pradžioje Valdovų rūmuose minima operos Lietuvoje gimimo diena – puiki proga prisiminti muzikinės dramos raidą. Vienas ryškiausių senosios muzikos ansamblių – kitais metais įkūrimo 30-metį minėsiantis ansamblis „Micrologus“ iš Italijos – atsigręžia į operos ištakas. Jų parengtas "Le Jeu de Robin et Marion" („Vaidinimas apie Robeną ir Marijoną“), muzikos istorijoje laikomas pirmuoju sceniniu muzikos kūriniu, vainikuos „Operos dienos Valdovų rūmuose“ programą ir paskelbs senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale" pradžią.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:23 PM

Rugsėjo 7-ąją, šeštadienį, 19 val. Valdovų rūmuose rodomos muzikinės pastoralės autorius  Adomas Alietis (Adam de la Halle, apie 1237–1288) – vienas originaliausių XIII a. truverų, poetas ir muzikas. Jo talentas buvo plačiai pripažintas dar jam gyvam esant – jau nuo 1272 metų pagiriamieji žodžiai jam užfiksuoti ir iš to meto Prancūzijos menininkų lūpų, ir iš Paryžiaus universiteto bendruomenės.

Adomo Aliečio kūryba buvo žinoma ne tik gimtajame Arase Šiaurės Prancūzijoje, bet ir daugelyje kitų Prancūzijos bei Italijos karalių dvarų. Ji buvo ne kartą perrašinėjama, stengtasi sudaryti jo poezijos raštus. Baigęs menų studijas Paryžiaus universitete, jis išvyko į Italiją, kur dirbo Karolio I Anžu menestreliu Neapolyje. Taip jo kūryboje susijungė Araso truverų ir žonglierių tradicijos ir pastoralinė italų lyrika. Neapolyje apie 1283 metus ir sukurtas jo „Vaidinimas apie Robeną ir Marijoną“, kurio siužetas pasakoja apie žaviąją piemenaitę Marijoną ir jos širdies draugą Robeną. Siužetas plėtojasi, kai Marijona sulaukia netikėto dėmesio iš galingo ir arogantiško riterio Obero, išsiruošusio medžioklėn. Vaidinimas pilnas žaismingų tradicinių liaudies dainų, itališkų šokių, žaidimų, o jiems pritaria įvairiausi viduramžių instrumentai.

Prieš koncertą 18 val. Valdovų rūmų lankytojų vestibiulio auditorijoje vyks paskaita „Muzika Neapolio Anžu dvare XIII amžiuje“, kurią ves ansamblio „Micrologus“ vadovė Patrizia Bovi (Italija). Paskaita verčiama į lietuvių kalbą.

Viduramžių muzikos ansamblis „Micrologus“ - vienas pirmųjų senosios muzikos kolektyvų Italijoje. Jis ieško naujų kelių interpretuoti šią muziką, rasti naujų atlikimo būdų, o jų klausytojų ir gerbėjų vis daugėja ne tik Italijoje, Prancūzijoje, bet ir kitose Europos šalyse.

Ansamblį 1984 m. įkūrė P.Bovi, Adolfo Broeggas (1961–2006), Goffredo Degli Esposti ir Gabriele Russo. Per 29 veiklos metus muzikantai išleido 26 kompaktines plokšteles, tarp kurių dvi pelnė prestižinius metų „Diapason d’Or“ apdovanojimus. 2000 metais jų išleista plokštelė "Cantico della Terra" pelnė Goldbergo aukščiausiąjį apdovanojimą, o 2009-aisiais kompaktinė plokštelė su knygele "Aragon en Napoles" pažminėta kaip žurnalo "Boston Globe" didžiausia staigmena ir užėmė aukščiausią reitingų vietą tarp metų klasikos albumų.

Ansamblis nuolat pasirodo svarbiausiuose Europos festivaliuose ir koncertų salėse, koncertuoja Japonijoje, Meksikoje, Kanadoje, JAV. Jų darbas labai glaudžiai susijęs su istoriniais muzikos šaltinių tyrimais. Profesionalus gilinimasis į savo atliekamą muziką ansambliui sukūrė puikią autentiškų atlikėjų reputaciją, o publika jų koncertuose žavisi gyvybingu, natūraliu muzikavimo stiliumi, kuriame instrumentų spalvos gražiai dera su vokaline polifonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.