Moko suvokti architektūrą

Kauniečiams rūpi apleisti pastatai, gyvenimas prie upių, galimybė patogiai gyventi ir dirbti. Žinodami visuomenei aktualias problemas, apie jas diskutuoti ir išsakyti savo nuomones sumanė architektai.

Projekto dalyviai sumanė ant Soboro kupolo įrengti apžvalgos aikštelę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Projekto dalyviai sumanė ant Soboro kupolo įrengti apžvalgos aikštelę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Sep 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:37 PM

Mieste vyksta pirmasis Kauno architektūros festivalis. Jo rengėjai siekia, kad apie architektūrą ir jos įtaką gyvenimui diskutuotų ne tik šios srities specialistai, bet daugiau sužinotų visi miestiečiai.

Iki spalio pabaigos truksiančio festivalio metu vyksta parodos, paskaitos, diskusijos. Bus rengiamos ir architektūrinės ekskursijos.

Nori įtraukti visuomenę

„Dalyvaudama kasdieniame kiekvieno žmogaus gyvenime, architektūra daro įtaką gyvenimo lygiui, savijautai, tačiau gyventojai menkai pasirengę suprasti architektūrą ir jos procesus. Visuomenė architektūrą dažniausiai vertina nekilnojamojo turto prasme, kaip meno objektas ji suprantama ypač retai“, – įsitikinęs festivalio rengėjas architektas Gintaras Balčytis.

Rengdami du mėnesius truksiantį festivalį architektai nori, kad miesto gyventojai kuo daugiau sužinotų apie architektūrą ir jos užkulisius.

„Kuo daugiau žmonės apie tai žinos, tuo dialogas tarp skirtingų žmonių grupių architektūros ir miesto plėtros klausimais taps geresnis“, – mano G.Balčytis.

Pakvietė rinkti geriausius

Kauniečiai į festivalio sūkurį jau įtraukti projektu „Laisvės impulsai“. Laisvės alėjoje 26 jaunieji architektai eksponuoja projektus, kuriuose pavaizduota, kaip galima būtų pakeisti, atgaivinti apleistus pastatus.

Vieni projektai šmaikštūs, kiti provokuojantys, treti verti investuotojų dėmesio.

„Parodos – konkurso tikslas – nevarginti žmonių sudėtingais brėžiniais. Projektai nėra skirti ir įgyvendinti. Tačiau tai galimybė pamatyti, kokių netikėtų idėjų kyla architektams, noras sukelti diskusiją apie apleistus pastatus“, – sakė G.Balčytis.

Kauniečiai projektus ne tik gali apžiūrėti, bet ir už juos balsuoti. Publikos išrinktasis laimės 3,5 tūkstančių litų piniginę premiją.

Kvies diskutuoti ir keliauti

Rugsėjo ir spalio mėnesiais „Žalgirio“ arenoje vyks paskaitų ciklas „Miestas ir vanduo“. Penki architektūros specialistai iš Lietuvos ir užsienio šalių pasakos, kaip gali plėtotis miestai prie vandens telkinių.

Kauno bendrojo plano rengėjai surengs trijų paskaitų ciklą. Jų metu kauniečiai diskutuos apie tai, kokiame mieste būtų patogu dirbti ir gyventi, bei sužinos, kaip gali derėti senoji ir naujoji architektūra.

Arenoje bus surengtos ir kelios architektų projektų parodos. Bus galima pamatyti tarptautiniuose architektūros konkursuose dalyvavusių geriausių Lietuvos ir užsienio architektų darbus.

Įvairiose miesto galerijose veikia architektų pomėgius atspindinčios parodos.

Eksponuojami šios profesijos atstovų tapybos darbai, piešiniai, akvarelės.

Kauniečiai bus pakviesti ir į ekskursijas. Architektai siūlys pasidairyti po Kauno tvirtovės objektus, aplankyti garsiausius ir reikšmingiausius miesto pastatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.